Hirdetés

Megérkezett a Windows 11, ami tulajdonképpen egy új családtag lesz

A világon majdnem egymilliárd eszközön fut a Windows 10, ami még 2015. július végén jelent meg. Azóta persze érkeztek rá frissítések és újítások, most viszont elérkezett az idő, hogy jöjjön a következő generáció.

Azért ne hagyjuk szó nélkül teljesen a köztes megoldásokat sem, 2019-ben mutatott be a Microsoft egy Windows 10X nevű operációs rendszert, amit kifejezetten a több kijelzős készülékekre optimalizáltak, és jóval többet jelentett annál, mintha két monitort köt valaki a gépére, de hogy ez mi is volt pontosan, arról részletesebben még az előző munkahelyemen írtam, és most azért érdekes, mert nem sokkal utána el is kaszálták azzal a felismeréssel, hogy ezt talán egyszerűbb lenne eleve belepakolni az új Windowsba. Most bemutatták ezt a teljesen új generációt, ami kiszámítható módon a Windows 11 nevet kapta, és amiről már a bemutató előtt is elég sok információ kiszivárgott. Egyébként erről a bemutatón azt mondták, hogy alig várják, hogy a kész terméket is megmutassák, és ne a kiszivárgott információk alapján találgassák az emberek, milyen lesz az új Windows.

Mint az otthonom, amit felújítottak már az évek során, mégis ez az otthonom

– Panos Panay, a Microsoft amerikai vezérigazgatója nemes egyszerűséggel az otthonához hasonlította az új Windowst, a számítógép pedig biztonságot és kapcsolatot jelent a világjárvány alatt.

Gyakorlatilag úgy beszélt róla minden előadó, mintha a Windows egy családtag lenne.

De nézzük, mit tud a felturbózott családtag, aminek az érkezésére sokan már ma számítottak, de csak a jövő héttől jön az első tesztverzió, viszont még ebben sem lehet majd egyszerre kipróbálni minden újítást.

Új helyen a Start menü, új bekapcsolási hang és kezelőfelület

Nyilván nem ez a legfontosabb változás, mégis izgalmas, hogy költözik a sarokból a Start menü – a már említett Windows 10X-hez hasonlóan középen lehet majd megtalálni –, és hogy új hangot ad majd bekapcsoláskor a gép, és a rendszerhangokban is lesz némi változás.

Widgetek a Windowsban

Látványos újításokban nem lesz hiány, az új kezelőfelület egy rakás újdonságot is kínál, a főmenü például inkább egy olyan gyűjtőhely lesz, ahol a legtöbbet használt alkalmazásokat és a legutóbbi dokumentumokat vagy táblázatokat lehet majd egyszerűbben megtalálni a OneDrive mentések alapján a felhőből. Látványos változást jelentenek majd a lekerekített szélek, eleve már a középen található Start menü is olyan lesz, mintha egy üveglapon jelennének meg a legfontosabb információk, amik tulajdonképpen személyre szabható widgetek lesznek, amiknek a méreteit, az elhelyezkedését is lehet állítgatni, meg persze azt, hogy milyen híreket lásson a felhasználó – itt fontos hangsúlyozni, hogy a helyi hírszolgáltatókat is lehet majd támogatni. Újratervezték a témákat, és sokkal elegánsabb és letisztultabb lett az egész.

Modern, friss, tiszta, gyönyörű

– foglalta össze Panay azt, amit most leírtunk. Apró bulvár kitérő, hogy Panay a techvilágban az újságírók szívébe azzal lopta be magát, hogy egy microsoftos bejelentésnél azt mondta, hogy “I’m pumped”, amit fordítsunk úgy, hogy fel van spannolva. Azóta ez a védjegyévé vált, és tudatosan használja is, az újságírók pedig izgatottan várják minden alkalommal, hogy éppen min spannolja fel magát.

A megújult Start menü

Minden mindennel összekapcsolódik

Ebben semmi meglepő nincs, gyakorlatilag minden arrafelé halad, hogy az eszközöket sokkal egyszerűbb legyen összekapcsolni, és gördülékenyen lehessen váltani, ha mondjuk az asztali számítógépről gyorsan a laptopra megyünk át, vagy akár a telefonra. Ez egyébként azért lehet izgalmas, mert ennek, valljuk be, a mai világban a legnagyobb létjogosultsága a telefon és számítógép közötti váltásban van, és bár sok eszköz esetében most is elég jól össze lehet kapcsolni a kettőt a Windows Launcher segítségével, azért lehetne még gördülékenyebb az átmenet. Valószínűleg, ahogyan azt az Apple vagy a Huawei példája is mutatja, ez úgy a legsimább, ha ugyanaz az operációs rendszer fut minden eszközön. A kérdés tehát az, hogy mennyire tudja ezt a Microsoft mondjuk az Androiddal összehangolni, vagy mennyivel lenne egyszerűbb a dolga, ha visszatérne, mint telefonos operációs rendszer, amiről már korábban is volt szó.

Nagy hangsúlyt fektettek a multitaskingra, ezért az is teljesen megújult, hogyan lehet az egyszerre futó alkalmazások vagy oldalak ablakait úgy elrendezni, hogy az a felhasználó számára a legkényelmesebb legyen. Ezt ráadásul a készülék meg is jegyzi, vagyis a következő bekapcsolásnál is így rendezi az ablakokat, nem kell minden alkalommal ezzel bajlódni. A tálcáról azonnal újra el lehet érni, ha mondjuk közben beesne egy email, amit meg kell válaszolni, és azt is tudja kezelni, ha közben a második kijelző már nem kapcsolódik a géphez, ami a két monitoros elrendezést teszi sokkal kényelmesebbé. Ezenkívül olyan apróságokra is figyeltek, hogy ha például lekapcsoljuk a tabletről a billentyűzetet, akkor egyszerűbb legyen a navigáció az ujjal, hanggal vagy éppen a tollal, ami haptikus visszajelzést ad. (Aki most nem tudja miről beszélünk, azoknak üzenjük, hogy ezt pont tegnap magyaráztuk el, és úgy tűnik, egyre többször és több helyen jön majd elő.)

Sokkal, de sokkal gyorsabb

Az első tesztek is kiszivárogtak már az új rendszerről, aminek egyik leglátványosabb előnye az lehet a felhasználók számára, hogy érzékelhetően sokkal gyorsabb. Régebben volt az a közkeletű vicceskedés, hogy ha valaki bemegy a munkahelyére, akkor bekapcsolja a gépet, elmegy kávét főzni, beszélget egy kicsit, és mire visszaér, már majdnem fel is állt a rendszer a gépen. A legtöbb esetben egyébként ezt is inkább a mindenfajta vicces videókkal és képekkel együtt letöltött kártékony programok okozták, és a Windows 10 esetében meg némi odafigyeléssel már régen nem ez volt a helyzet, mégis a Windows 11 látványosan gyorsabb lesz, ahogyan az összes böngésző is.

Az ablakokat egymás mellett több módon is el lehet rendezni.

A Windowsba integrálták a Teamset, mert szerintük ez a világjárvány ráébresztett mindenkit, hogy igazából baromi sokat segíthet egy eszköz a kommunikációban, és úgy is a távol élő rokonok vagy barátok életének aktív részesei lehetünk, ha fizikailag nem is vagyunk ott. Ebben segít majd a tervek szerint a Teams, legyen a másik félnek bármilyen típusú és rendszerű eszköze.

A háttérben futnak majd frissítések

Ráadásul kisebbek lesznek a frissítési csomagok, és Panay azt mondta, hogy ez az eddigi legbiztonságosabb Windows, ami, valljuk be, azért nem egy extra dolog, hanem alapelvárás minden egyes frissítéssel, de Panay természetesen felspannolódott ettől is.

Megújul a Windows Store

Már korábban is beszélt arról Satya Nadella, a Microsoft vezetője, hogy nagyon komoly változások előtt áll a Windows Store, amelyben szeretnének több lehetőséget biztosítani a fejlesztőknek, és megnyitják az applikációk és játékok előtt az ajtókat. Teljesen megújult a felhasználói felülete, és legyen szó filmekről, játékokról vagy applikációkról, gyakorlatilag mindent meg lehet egy helyen találni.

A Windows 11 is megkapja az auto HDR funkciót, ami feljavítja a játékok képminőségét, és a Direct Storage funkció is érkezik a legújabb XBOX szériából, vagyis a gyorsaság és a képi világ sokat javul majd a PC-ken is. És bejelentették a havidíjas Game Pass előfizetést is minden hónapban új játékokkal, amiket ezek után több eszközről is el lehet érni.

Game Pass

Megkönnyítik, hogy az applikációk az áruházba kerüljenek, és különböző üzleti modelleket kínálnak a fejlesztőknek, amely keretein belül akár a bevételeik száz százalékát megtarthatják, amivel most egy elég nagy gyomrost vittek be az Apple-nek, akik azzal kerültek be mostanában a hírekbe, hogy a fejlesztőknek elegük van, amiért nagy százalékot szednek tőlük. És még ennél is izgalmasabb, hogy az Android applikációk, az Amazon App Store is megérkezik a Windows Store-ba, és most emlékezzünk arra, amit pár bekezdéssel feljebb írtam, vagyis hogy az eszközök közötti gyors és zökkenőmentes váltás akkor a legegyszerűbb, ha ugyanaz az operációs rendszer. Innentől kezdve pedig izgalmas kérdés lesz, hogy az Androiddal együtt fejlesztgetik ezt, vagy egyszer eljutunk addig, hogy újra mobilos operációs rendszer is lehet a Windows.

Satya Nadella, a Microsoft vezetője zárta a bemutatót, azzal, hogy

Tulajdonképpen az internet is Windowson fejlődött

– és szeretnék demokratikusabbá tenni az egész rendszert. Emlékeztetett arra is, hogy a felhasználók kezében van az igazi hatalom és a döntés joga, nem pedig annak a cégnek a kezében, aki fejleszti az operációs rendszert, és ezt nem igazán lehet máshogy értelmezni, minthogy ő is belerúgott egyet az Apple-be.

Így jártál, Apple

Hogy mikor lesz mindenki számára elérhető a Windows 11, azt egyelőre nem tudni, ahogyan az sem egyértelmű, hogy igazak-e azok a pletykák, amik szerint tulajdonképpen az egész egy nagy frissítés lesz, és azok, akiknek a gépén ott van most a Windows 10, minden további költség nélkül hozzájuthatnak.

Frissítés: Valószínűleg 2021 őszén lesz majd elérhető, a Windows 10 felhasználói pedig ingyenesen, egy frissítéssel juthatnak majd hozzá.

spot_img

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

37,438KedvelőTetszik
2,930KövetőKövetés
1,120FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk