Hirdetés

Megérkezett a Microsoft legújabb válasza a Macbook Airre

Bemutatták a Surface Laptop Go 2-t, a Microsoft eszközét, ami gyakorlatilag a Windows 11 élményének visszaadására terveztek. A Surface eszközök a Microsoft zászlóshajói, kicsit olyanok, mint mikor azt mondják, hogy a MacBook azért olyan jó, mert ott az eszköz és a szoftver tökéletes összhangban együtt készült. Erre a Microsoft válasza az, hogy ők is megmutatták, milyen is az, ha az eszköz és az operációs rendszer közös gondolkodással valósul meg, illetve ha a Microsoft fejlesztői minden ötletüket beleteszik.

A Go kategória valamivel pénztárcabarátabb verzió, hiszen nem kell feltétlenül mindenkinek a Pro, a Surface Go Laptop pedig kifejezetten azoknak szól, akik nem játékra vagy grafikai munkára használják a gépüket, és nem is lehet őket meggyőzni, hogy mondjuk egy tablet és teljes értékű billentyűzet kombó az nagyon sok esetben tud kifejezetten kényelmes lenni, főleg ha otthon használja az ember, vagy sokat utazik.

Kezdjük az árral

Nem állítjuk, hogy lehetetlen olcsóbban laptopot venni, és azt sem, hogy ennyiért lehet olyat választani vagy összerakni, ami többet tud. De ne felejtsük el, hogy ugyanez igaz a MacBook Air-nél is, ami egyébként az Egyesült Államokban 999 dollárról indul, míg a ma bejelentett Surface Laptop Go 2 pedig 599 dollártól kezdődik. Egyelőre a hazai árakról nincs infó, ezért hasonlítgatunk egymással össze amerikai árakat, nem pedig a hazai, áfával, árfolyamingadozással és üres hordozó jogdíjjal terhelt árakkal, de a különbség azért így is nagyon jól látszik. Az 599 dollár jelenlegi árfolyamon számítva 220 ezer forint, aminél egészen biztosan jóval magasabb lesz a magyar ár a már említett tételek miatt, a kérdés csak az hogyan alakul például a MacBook Air 429 ezer forintos kezdőárától.

Mi az a Surface-életérzés?

A Surface tervezésekor alapvetően nagy szerepet kap a dizájn, a kényelmi funkciók, ami alatt olyan apróságokra kell gondolni, mint hogy a bekapcsoló gomb egyben az ujjlenyomat olvasó is, vagy hogy a töltőkábel mágneses és tulajdonképpen bepattan a helyére, de ilyen volt a Surface Pro-n a nagyon fura, már-már puha felület a billentyűknél, ami kellemesebb érzést biztosított a kéznek gépelés közben. Ezek persze csak optikai és kényelmi dolgok, de Surface lényege mégiscsak az, hogy a Microsoft bemutat eszközöket, és azt mondja, tessék, ilyennek gondolunk mi egy terméket, amin Windows fut.

Fotó: Microsoft

Az új laptopnál a ki kell emelni, hogy javítottak a billentyűzeten, ami például segít kevesebb elütést tenni egy-egy levélbe, szövegbe vagy cikkbe. Az nem meglepő, hogy sokat javítottak a 2020-as változat óta a beépített kamerán és mikrofonon, hiszen azóta a virtuális meetingek idejét éljük, és sok vállalatnál ez a gyakorlat értelemszerűen meg is maradt, hiszen sokkal hatékonyabb és egyszerűbb módja a dolgok megbeszélésének, mint a különböző tárgyalótermekbe foglalt meetingek. A 3:2 képarányú 12,4 inches kijelző egyrészt pont kényelmes méret, másrészt javítottak a színeken is. A PixelSense érintős kijelző pedig azoknak jó, akik szeretik a képernyőt és zavarni, és nem idegesíti halálra őket, hogy csupa ujjlenyomat lesz.

Mivel nem túl nagy, és alig nehezebb mint egy kiló, ezért nagyon mobilis, és azoknak is jó választás lehet, akik elég sokat hurcolásszák magukkal a gépüket. 11. generációs Intel Core i5 processzor került bele, és azt ígérik, hogy az akkumulátor egész nap bírja majd, ami átlagos felhasználás mellett egészen pontosan 13,5 órát jelent, de aki az átlagosnál durvábban használja, azoknak jó hír, hogy gyorstöltéssel egy óra alatt 80 százalékosra tölt.

Ami pedig az elérhető portokat illeti, helyett kapott egy USB-A, USB-C és egy jack-foglalat is, illetve természetesen a töltő foglalata.

Zsálya és fenntarthatóság

Egy új színben, egészen pontosan zsálya színben is elérhető lesz, vagyis ezek után lesz a megszokott szürke (Platinum), bézs (Sandstone), kékes (Ice Blue) mellett egy zöldesszürke verzió is (Sage). Ebben a természet köszön vissza, ahogyan a fenntarthatósági ígéretben is. Több lett a cserélhető alkatrész, vagyis idővel lehet modernizálni a gépet ahelyett, hogy teljesen újat kellene vásárolni. Sokat növeltek a biztonságon is, persze attól semmi sem tud megvédeni senkit, hogy a Messengerben a “szerintem te vagy ezen a videón” típusú linkekre kattintson, de ez a része inkább a vállalati felhasználók számára izgalmas.

Fotó: Microsoft

Aki megvásárolja, annak természetesen előre telepítve ott lesz rajta a Windows 11 Home verziója, előre telepítve lesznek a Microsoft 365 appok, illetve a Microsoft 365 Family szolgáltatást egy hónapig ingyen kipróbálhatja, ahogyan az XBox Game Pass Ultimate szolgáltatást is.

Pontos magyar árat és megjelenési időpontot egyelőre nem tudunk

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,020FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk