Hirdetés

Megérkezett a Huawei eddigi legjobb nyitott kialakítású fülhallgatója

A vezeték nélküli fülhallgatók piacán két kategória verseng, az egyik a köznyelvben csak agybadugósnak hívott változat a szilikon párnákkal, és a másik, amit csak úgy bele kell tenni a fülbe, ezt hívják hivatalosan nyitott kialakítású fülhallgatónak.

Hogy kinek melyik a jobb választás, az teljesen egyéni preferencia. Van, akinek eszébe sem jut a szilikon párnát bedugdosni a fülébe, és annál érzi úgy, hogy azonnal kiesik a füléből, vagy rögtön fülgyulladást kap. Vannak, akik pedig a nyitott kialakításról nem szeretnek hallani, mert nem illeszkedik tökéletesen a fülbe, ebből pedig egyértelműen az következik, hogy a zajszűrésről is le lehet mondani.

Ez csak mostanáig volt igaz, mert a Huawei azt ígéri, hogy az új technológiánának köszönhetően megoldja az aktív zajszűrés kérdéskörét.

A hivatalos magyarázat erre az, hogy van benne egy úgynevezett Adaptive Ear Matching (AEM) technológia, ami észrevétlenül feltérképezi a fül belső kialakítását, igazodik hozzá, és ez nemcsak a jobb és egyéni hangzást, de a zajszűrést is segíti. Megnéztük, mit lehet ebből tapasztalni.

Egy nyitottkialakítás-ellenes vallomásai

Azért volt nehéz dolga nálunk a teszten a Huawei Freebuds 4-nek, mert alapvetően utálom, és mindig is utáltam a nyitott kialakítású fülhallgatókat. Simán ülés közben kiestek a fülemből, vagy egy darabig viccesen, majd 30 másodperc után már rém kellemetlenül csikizték a fülemet. Hangzásban általában tompán szóltak, semmiféle élet nem volt bennük, ezért általában messziről kerültem az ilyen megoldású fülhallgatókat.

A Huawei portfóliója azért érdekes, mert a 4i már járt nálunk teszten, az egy úgynevezett agybadugós megoldás volt, de nem ennek az olcsóbb változata, hanem a 3i utódja, ami meg inkább a Pro olcsóbb verziója. Hogy ne bonyolítsuk tovább az egészet, inkább mondjuk azt, hogy aki most a lehető legjobb nyitott kialakítást keresi a Huawei kínálatában, annak a Freebuds 4 a megoldás.

Te hiszel a fültapogatásban?

Fentebb már említettük az Adaptive Ear Matching fejlesztést, aminek a létezése leginkább hit kérdése. Nyilván nehéz dolgok van a gyártóknak, hiszen ha létezik ez a technológia, akkor sem tud róla senki teljes bizonyossággal meggyőződni. Nyilván nem érez belőle semmit a felhasználó a fülében, ami igazából előny, hiszen a franc se akarja érezni, hogy valami turkál a fülében. Lehetne persze valami látványos megoldás, hogy fénycsóva pásztáz, de az meg nyilvánvalóan nem fér bele egy fülesbe, nehézzé és bumszlivá tenné. Azt pedig senki nem tudja, hogyan szólna a zenében a fülhallgató a technológia nélkül. Szóval marad az, hogy vagy elhiszem, hogy itt most rám optimalizálták az egészet, vagy legyintek egyet.

Valami azért mégis van

Hogy az intelligens letapogatás, a jobb formatervezés vagy az öregség jele, azt nem tudom, de az a helyzet, hogy ez az első olyan nyitott kialakítású füles, ami 20 perc után sem kerget az őrületbe. Nyilván, ha léptetni szeretnék a dalok között, akkor utána igazgatnom kell, de ez a bedugós füleseknél is gyakran előfordul. Ez viszont nem akar magától kizuhanni az idő múlásával, olyannyira, hogy egy idő után magabiztosan fel is álltam a székből, és járkáltam is benne. Sporthoz továbbra se merném felvenni, de például tömegközlekedésen kevésbé aggódnék, hogy egyszer csak elhagyom. Ha egyébként ez meg is történik, akkor Huawei-készülékkel párosítva meg lehet a telefonnal kerestetni a jobb vagy a bal fülhallgatót.

Azt valószínűleg senki sem várja, hogy egy ilyen kialakítású fülhallgató ugyanúgy szűri a zajt, mint az agybadugós változatok. Egyszerűen, mivel nem tölti ki a hallójáratot, így értelemszerűen nem is tudja teljesen szigetelni a hangot. Viszont zenefüggően mégis megoldja, hogy ne legyenek zavaróak a külső hangok. Hangos, de nem veszélyesen hangos módban nálam Billie Eilish új lemezének hallgatása közben lehetett hallani az utcában a kutyák ugatását, a Slayer hallgatása közben azonban nem. Ugyanígy, ha valaki beszélt hozzám, azt Eilish alatt hallottam, Slayer alatt már jobban kellett koncentrálnom, hogy megértsem, mit mond a másik. Az viszont egyértelmű, hogy az aktív zajszűrés kikapcsolt és bekapcsolt állapota között nagyon jól érezhető a különbség.

Egy töltéssel az ígért 4 órát bőven bírja zenehallgatással, a töltőtokkal pedig el lehet lenni egész nap. Ez persze sokszor tűnik üres ígéretnek, mert hát még jó, hogy úgy el lehet lenni, ha a tokban van és nem használom, mert tölteni kell, de a jó hír az, hogy 15 perc töltéssel 2,5 óra zenehallgatásnyi töltöttséget lehet elérni. Pro tipp otthonról dolgozóknak, hogy ebédszünetben tölteni kell a fülhallgatót, és akkor a munkaidőt végig kibírja. Aki utazáshoz is használja, annak pedig a munkahelyén érdemes beiktatni egy reggeli kávészünetet, amivel fel tudja tölteni a munkába menet után, majd egy délutáni kávészünetet, hogy a hazaútra is maradjon benne szufla.

Azt is szokták mondani, hogy a nyitott kialakítás a hangzáson is ront, nekem a Huawei Freebuds Pro mondjuk hangzásban sokkal erősebbnek tűnik használat közben, de például a Freebuds 4i és a Freebuds 4 között már nem olyan nagy a különbség, és ez nem azt jelenti, hogy a 4i rosszul szólna, inkább azt, hogy sikerülhetett a lehető legtöbbet kihozni a nyitott kialakításból úgy, hogy ne kelljen nagy lemondásokkal zenét hallgatni vagy telefonálni annak, aki nem szereti a szilikonpárnás változatot.

A Freebuds 4 már megvásárolható 54 990 forintért. Aki augusztus 15-ig megveszi a kiemelt partnereknél, az 24 990 forintos Band 4 Pro aktivitásmérőt kap ajándékba, valamint egy hónapig ingyenes Spotify Premium előfizetés is jár mellé.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,010KedvelőTetszik
3,066KövetőKövetés
4,620FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk