Hirdetés

Megállapodást kötött az EJI és a Spotify

Több éves pereskedés után megállapodott az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) és a Spotify az előadóművész jogdíjak megfizetéséről. Így a Deezerrel kötött 2019-es megállapodás után újabb nagy szolgáltatóval sikerült egyezségre jutni.

2019-ben indult a pereskedés

2019 májusában indított pert az EJI a Spotify-jal szemben, 2020 novemberében született elsőfokú, nem jogerős ítélet, az ügyben a Fővárosi Törvényszék az EJI-nek adott igazat. A dönts után a felek peren kívül megegyeztek. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Spotify a magyarországi működése első napjáig (2013. december 12.) visszamenően megfizeti a jogdíjakat az EJI által képviselt előadóművészeknek. Ezt a díjat – a megállapodásnak és a hatályos jogszabályoknak is megfelelően – az EJI szedi be a Spotify-tól és fizeti ki az érintett előadóknak.

Pénztől esnek el azok a zenészek, akik ellógják az adminisztrációt

Kiket érint?

Olyan előadókat érint ez a változás, akik hangfelvételeit a Spotify adatközlése szerint a szolgáltatás előfizetői meghallgatták, illetve 2022. december 31. napjáig meghallgatják. A gigantikus adatsor feldolgozása várhatóan igénybe vesz némi időt, de az EJI legalább egy fél évvel számol, de azt ígérik, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy a jogdíjak és játszási adatok átvételét követően a jogdíjakat mielőbb felosszák és kifizessék az érintettek előadók számára.

Újabb fontos lépés a streaming szolgáltatók bevételeihez

A döntés értelmében az előadók juthatnak hozzá az őket megillető pénzekhez, ami egy újabb fontos mérföldkő miután az Artisjus tavaly év végén bejelentette, hogy több éves lemaradás után a streaming szolgáltatók elszámolásait fel tudják osztani, így a dalok szerzői is hozzájuthatnak az őket illető jogdíjakhoz.

A Youtube, Spotify és Apple Music is szerepelni fog az Artisjus felosztásaiban

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,919KedvelőTetszik
3,042KövetőKövetés
3,390FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk