Hirdetés

Még ebben a hónapban törölhetik az összes nyári fesztivált Angliában

A hónap végéig bejelenthetik a fesztiválok, hogy törlik a 2021-es eseményeket, ha az angol kormány nem segít rajtuk – jelezték a fesztiválok képviselői a parlament tagjainak.

Hirdetés

2020-ban már így is hatalmas veszteségeket szenvedtek, és a globális egészségügyi krízis miatt nem tudják, hogyan lehetne a 2021-es nyarat kezelni.

Ha a kormány nem segít a biztosításokban, akkor több kisebb fesztivál is örökre bezárhat

– mondja Sacha Lord, a Parklife alapítója, aki szerint a tömeges tesztelés az oltások felgyorsítása lenne az egyetlen megoldás. Szerinte a távolságtartás egészen egyszerűen nem tud működni a fesztiválokon, A Boomtown kommunikációs és stratégiai igazgatója, Anna Wade pedig azt mondja, hogy ha idén sem tudják megtartani az eseményt, az nagyon súlyos financiális válságot okoz a szervezők számára.

A szükséges intézkedések kormányzati segítség nélkül nagyon megnövelik a költségeiket, Wade levezette, hogy amennyiben a teszt 10 fontba kerül, az a 66 ezer fős fesztiválra számolva 660 ezer fontba, azaz több mint 261 millió forintba kerülne. A Fesztiválszervezők Szövetsége szerint a nagyobb fesztiváloknak nagyjából a hónap végéig van idejük, hogy inkább lemondják az egész eseményt, a kisebbek talán áprilisig tudnak várni a döntéssel. A szervezők szerint nem kérdés, hogy az emberek szívesen mennének fesztiválokra, ha a világjárvány véget ér, a kérdés inkább az, hogy meglesznek-e a kedvenc fesztiváljaik.

Nehéz úgy fesztivál szervezni, ha nem tudni, hány embernek szólhat

A szervezők azt szeretnék, hogy megértsék a döntéshozók, hogy egy fesztivál szervezése egész éves feladat, és minden eshetőségre más forgatókönyvekkel kell készülniük.

Egyelőre ugyanis

  • fogalmuk sincs, hogy teljes kapacitással, félházzal vagy negyedházzal tud üzemelni egy fesztivál
  • nem tudják mennyi jegyet adhatnak el
  • így a jegyárakat sem tudják belőni
  • fogalmuk sincs mennyi jegybevételre számíthatnak, hiszen nem tudni, hány ember vehet részt a fesztiválon
  • nem tudnak zenekarokat lekötni
  • nincs biztosítás arra, hogy az intézkedések okozta esetleges lemondást ne az egyébként is nehéz helyzetben lévő szervezők fizessék.

Egyelőre annyit tudnak, hogy az angol kormány tavaszra várja, hogy elkezdhet visszatérni az élet a normális kerékvágásba. Tavasszal nem lehet elkezdeni nyári fesztiválokat tervezni, viszont ha minden készen áll, de a kormány becslései mégis túl optimisták voltak, akkor a lemondással járó költségekkel kell számolnia a szervezőknek.

A fesztiválok hiányát a gazdaság is megérzi

A fesztiválok szervezői arra is emlékeztetik a parlamentet, hogy itt nem csak arról van szó, hogy az emberek buliznak és jól érzik magukat, hanem a gazdaság egyik fontos mozgatórugója a fesztiválipar. A Parklife fesztivál alapítója elmondta, hogy egy hétvége alatt 16 millió fontot, vagyis több mint 6 milliárd forintot hoz a helyi gazdaságnak. Minden évben olyan 40 millió forintnak megfelelő fonttal támogatnak helyi ügyeket. Ha a fesztiválok kiesnek, az nem csak a szervezőkre lesz hatással, hanem az egész infrastruktúrára, és a környék gazdaságára is, hiszen minden fesztivál olyan, mintha addig a pár napig egy új kisváros létezne, ahol az emberek költekeznek, vásárolnak, és amik munkát biztosítanak több ezer embernek.

Más országokban van erre megoldás

Patthelyzetnek tűnik, ugyanakkor például Németországban, Ausztriában vagy éppen Dániában inkább arra ösztönzik a szervezőket, hogy dolgozzanak, ha pedig esetleg mégsem sikerül idén nyárra kitalálni, hogyan lehet biztonságosan eseményeket tartani, vagy korlátozó intézkedéseket kell hozni, akkor az állam az ilyen helyzetre elkülönített összegből segít. Hasonló megoldásért lobbiznak Angliában is.

A jövő nyár még nem lesz az igazi a fesztiválok szempontjából

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,784KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
743FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk