Hirdetés
Hirdetés

Még 10 dolog, amit talán nem tudtál Billy Idolról

Múlt heti cikkünkben természetesen nem jutottunk el a lista végére, ezért jöjjön még néhány érdekesség a hirtelenszőke énekesről, aki szeptember 25-én négy év után visszatér a Budapest Parkba. Ahogy ígértük, lesz itt minden a motorbalesettől a mimetikus polialoidig.

11. A White Wedding klipjében akkori barátnőjét veszi feleségül

Idol sosem nősült meg, ugyanakkor hosszú ideig volt kapcsolata Perri Listerrel, a Hot Gossip nevű táncegyüttes egyik tagjával, akitől egyébként 1988-ban egy fia is született, Willem Wolf Broad. Lister az a lány, akit a White Wedding klipjében oltárhoz vezet. A hitelesség kedvéért Idol valódi szögesdrótból készült jegygyűrűt húzott Lister ujjára, tehát a jelenetben látható vér is valódi. Az akkori MTV kényes ízlésű szerkesztői ezt a képet kezdetben kivágták a klipből, de később már a cenzúrázatlan változatot is vetítették.

12. Idol átmenetileg megvakult az Eyes Without a Face videójának forgatása után

Az Eyes Without a Face az 1983-ban megjelent Rebel Yell album második kislemezként kihozott dala volt. A számhoz készült videoklip 1984 júniusában debütált, és hatalmas sikert aratott, még az MTV Video Music Awardsra is jelölték a legjobb vágás és operatőr kategóriában. A forgatás ugyanakkor kimerítő volt, és Idol ideiglenesen meg is vakult annak következtében. A videó felvételei három napon át tartottak, ráadásul rengeteg köd- és füstgépet használtak közben, szóval amikor az énekes közvetlenül a forgatás után Arizonába repült egy koncertre, azt tapasztalta, hogy a kontaktlencséi gyakorlatilag ráolvadtak a szemgolyóira, “köszönhetően” a forgatás és a repülőgép száraz levegőjének.  Természetesen azonnal kórházba szállították, ahol műtéti úton eltávolították a lencséket. A fiaskó után három napig be kellett kötnie a szemeit, de szerencsére a látása ezután visszatért.

13. Majdnem elvesztette a jobb lábát egy motorbalesetben

1990 februárjának egyik reggelén Idol úgy döntött, megy egy kört Harley Davidson motorkerékpárján. (Más források szerint a stúdióból ment haza éppen.) Reggel 8 óra 30 perc körül elszáguldott egy stoptábla mellett egy kereszteződésben, és egy autónak ütközött, ráadásul bukósisakot sem viselt. A baleset után azonnal a Cedars-Sinai Medical Centerbe szállították, ahol az orvosok végül megmentették az életét. Egy hétórás műtét során összerakták a törött karját, illetve jobb lábát – utóbbin Idol olyan komoly sérülést szenvedett a térde és a bokája között, hogy az orvosoknak egy acélrudat kellett elhelyezniük benne, hogy elkerülhessék az amputációt. Idol később kisebb csodaként értékelte, hogy túlélte a balesetet, és a lába is megmaradt.

14. A baleset miatt kellett megvágni a szerepét a The Doors-filmben

Nem sokkal azelőtt Oliver Stone Idolt választotta Jim Morrison ivócimborája, Cat szerepére a The Doors filmben, de a balesetből lábadozó énekes nem volt olyan fizikai állapotban, hogy bírja a hosszabb felvételeket, ezért a tervezettnél kevesebb jelenetben szerepelt. Ez magyarázza azt is, miért közlekedik mankóval a filmben.

15. Ő játszotta volna a Terminátor 2 főgonoszát

Idol nyolcvanas években jellemző megjelenése a hirtelenszőke hajjal, a láncokkal és a bőrcuccokkal voltaképpen teljes ellentéte a Terminátor 2 Robert Patrick által játszott T-1000-s élére vasalt karakterének. Ennek ellenére James Cameron rendező teljesen odáig volt az ötletért, hogy Idol játssza majd a filmben az ikonikus gonosztevőt, mivel úgy gondolta, Idollal közös vonásuk az érdeklődés a technológiai fejlődést illetően, ami fontos vonatkozása a T-1000 figurájának. Idol készen állt a film elkészítésére, de a már említett motorbaleset mindenki számításait keresztülhúzta, hiszen, akárcsak a Doors-film esetében, nem volt még képes arra, hogy a forgatás fizikai kihívásait teljes mértékben vállalja. Ezután jött a képbe Robert Patrick, akinek vitán felül pályafutása emblematikus szerepe lett a kimért, folyékony fémből készült, alakváltó robotrendőr.

16. A Cradle of Love klipjét David Fincher rendezte

Az előző részben említett Tobe Hooper nem az egyetlen hollywoodi filmrendező, akivel Idol dolgozott az évek során. Az 1990-ben megjelent Charmed Life album első kislemezeként kihozott Cradle of Love klipjét az a David Fincher rendezte, akit később többek között a Hetedik, vagy a Harcosok Klubja rendezőjeként ismerhetett meg a közönség. (Az Alien-sorozat harmadik részét, amit magyarul A végső megoldás: Halál címen ismerünk, és ami Fincher nagyjátékfilmes debütálását jelentette, csak azért nem említjük, mert a producerek által újravágatott moziváltozatot annyira utálta, hogy még sokkal később, a sorozat díszdobozos, full extrás kiadásának elkészülésekor is megtagadta a közreműködést, egyedüliként a franchise összes rendezője közül.) Fincher a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján menő videókliprendezőnek számított, olyan nevekkel dolgozott együtt, mint George Michael (Freedom! ’90), Madonna (Express Yourself), vagy az Aerosmith (Janie’s Got a Gun).

A Cradle of Love klipjében Idol nagyméretű, néhol kifejezetten Andy Warholt idéző színvilágú faliképekről énekel, aminek részben praktikus okai voltak – a rendező úgy döntött, csak deréktól felfelé mutatja az énekest, hiszen a klip forgatásakor – na mi történhetett? – nem tudott még járni a motorbaleset miatt. A klipben látható néhány jelenet a Ford Fairlane Kalandjaiból, melynek egyik betétdala a Cradle of Love volt, és amelynek főszereplője, a rock n’ roll detektívet játszó Andrew Dice Clay azért nem szerepelhetett a klipben, mert akkoriban épp ki volt tiltva az MTV-ből.

17. Saját magát alakítja a Nászok ászában

Talán sovány vigasz azután, hogy lecsúszott a T-1000 szerepéről, azért mindenképp maradandó élmény az énekes feltűnése az Adam Sandler és Drew Barrymore nevével fémjelzett Nászok Ászában. Idol utólagos elmondása szerint azért vállalta el a szerepet, mert a fia, Willem hatalmas rajongója volt Adam Sandlernek, tehát amúgy is meg kellett volna vele néznie a moziban, akkor meg már mért ne?

18. Ő volt az első előadó, aki az e-mail címét is feltüntette aktuális lemezének borítóján

Mint arról már szó volt, Billy Idol a kilencvenes évek elején elég komolyan beleásta magát a technológiába. Az 1993-ban megjelent Cyberpunk című albumot az énekes házistúdiójában rögzítették egy korai Macintosh számítógéppel, Pro-Tools és Studiovision szoftverek segítségével, ezzel Idol sok évvel megelőzte a mára már hétköznapivá vált digitális lemezkészítés elterjedését. Az album borítójában ráadásul az e-mail címét is feltüntette, hogy a rajongók kapcsolatba léphessenek vele, ezzel ő lett az első előadó, aki ezt megtette. Az említett e-mail-cím az idol@well.sf.ca.us volt, ami – talán nem nagy meglepetés – ma már nem aktív.

Mindezen felül az album speciális kiadásaihoz egy floppy is járt, amely többek között Billy Idol képernyővédőt, hangmintákat, dalszövegeket tartalmazott. Az EMI / Chrysalis azt tervezte, hogy ha sikeres lesz a lemez, akkor rákövetkező évben kiadják újra CD-ROM formátumban is. Ennek gyártása akkoriban pokoli drága volt, szóval ez a változat igazi mérföldkő lehetett volna, de végül nem jött össze a dolog, mert a Cyberpunk – különösen az Egyesült Államokban – elég nagyot bukott, annak ellenére, hogy a Shock To The System azért az évek során Idol egyik legismertebb dalává verekedte fel magát róla.

19. Meggyűlt a baja az itallal és a drogokkal, de már évek óta tiszta

Az énekes a rock n’ roll életformát illetően is megjárta a hadak útját. Sokáig alkoholproblémákkal és kábítószerfüggőséggel küzdött, és ahogy erről 2014-es Dancing With Myself című, magyar kiadást eddig nem kapott önéletrajzában beszámolt, egy időben rendszeresen megtörtént vele, hogy beájult valami szórakozóhelyen, és egy kórteremben ébredt fel. A mélypontot 1994-ben érte el, amikor GHB-túladagolás (gamma-hidroxibutirát, hétköznapi nevén Gina) következtében összeesett egy Los Angeles-i klub előtt. Elmondása szerint az eset után szöget ütött a fejébe, hogy a gyerekei sosem bocsátanák meg neki, ha a drogok okoznák a halálát, és szép lassan felhagyott minden káros szenvedélyével.

20. Kiadott egy karácsonyi lemezt 2006-ban

A Happy Holidays című album 2006 december 4-én jelent meg, két saját szerzemény mellett 15 tradicionális karácsonyi dal hallható rajta. Ha van olyan nyereségvágyból elkövetett ízlésbűncselekmény, ami végül jól sült el, hát ez a lemez ilyen: kitűnő választás mindazoknak, akik a fenyőfa díszítésekor, vagy az ünnepi menü elkészítése közben még nem akarnak könnyes áhítatba esni, de azért annyira nem is lázadók, hogy mondjuk a Prosctura „Karácsony” című dalát bömböltessék naphosszat. A zenei részért amúgy ezen a lemezen főként Brian Tichy felelt, hiszen annak ellenére, hogy leginkább dobosként ismeri a közönség – lásd még Whitesnake, Foreigner, The Dead Deasies, vagy épp a Slash’s Snakepit turnéfelállása a kilencvenes évek közepén – itt a gitárokat és a basszusgitárt is ő játszotta fel, a billentyűszólamokat pedig Derek Sherinian, aki a Dream Theaterben is feltűnt egy időre, jelenleg pedig többek között a Sons of Apollo tagja.

+ 1. Legutóbb tavaly adott ki új anyagot, és kanyarban a következő

Bár Billy az utóbbi húsz évben enyhén szórva sem kényeztette el közönségét mennyiségi termeléssel – a Cyberpunk óta összesen két saját dalokat tartalmazó nagylemeze jelent meg, 2005-ben a The Devil’s Playground, 2014-ben a Kings & Queens of the Underground –, azért távolról sem ül tétlenül a babérjain. A négyszámos The Roadside című EP majdnem pontosan egy évvel ezelőtt, 2021. szeptember 17-én jelent meg.

Az anyag mondhatni hamisítatlan Billy Idol, a legfontosabb tétel pedig talán a klipesített Bitter Taste a négy közül, melynek szövegében az énekes az ebben a cikkben is alaposan dokumentált balesetét dolgozta fel. Ugyanakkor ez még nem minden, hiszen hivatalosan három nap múlva érkezik a folytatás, egy újabb négyszámos EP, a The Cage, aminek címadója meg szimplán az egyik legfogósabb szám, mindent beleszámítva, amit az utóbbi években hallani lehetett tőle. Az aktuális turné dél-amerikai dátumain már játszották, szóval minden bizonnyal a budapesti koncert közönsége is hallhatja majd élőben.

Billy Idol szeptember 25-én lép fel a Budapest Parkban. A koncerttel kapcsolatban további információk a Park honlapján, és a kapcsolódó Facebook-eseményen!  

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

37,507KedvelőTetszik
2,930KövetőKövetés
1,220FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók