Hirdetés
Hirdetés

McDonald’s Budapest Open Mic Podcast – Hiphop50 #5 // Dopeman

A McDonald’s Budapest Open Mic Podcast ötödik epizódjában a magyar hiphop történetének megkerülhetetlen alakjával, Dopemannel beszélget a műsor házigazdája, Bánkuti Dániel, zeneipari szakértő. Miért volt meghatározó kulturális közeg a magyar rap történetében a ‘80-as évek a VIII. kerülete, ahol Rejtő Jenői figurák és a művészvilág keveredett egymással? Vonható-e tényleges párhuzam Compton, Watts vagy Inglewood és a Józsefváros között? Lázadó kultúra volt-e a ‘90-es években Magyarországon a hiphop és a rap? Hogyan kapcsolódott össze a DJ kultúra és a rap, hogyan lehetett különböző zenei hangmintákat beszerezni? Mit gondolt a Ganxsta Zolee és a Kartelről és hogyan került mégis a zenekarba? Hogyan tudta kezelni a hirtelen jött sikert és összehasonlítható-e ez a siker a mai hiphop előadók sikereivel? Mitől lesz valami underground és mitől mainstream: a nagy létszámú hallgatóközönség és nagy platformú megjelenés valóban mainstrem-mé tesz-e egy produkciót? Milyen szerepe volt a hazai beef kultúra kialakulásában? Hogy látja ma a hiphop közeget, ami már nem az utcáról jön, miről szól a mai rap? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ a McDonald’s Budapest Open Mic Podcast ötödik epizódjában!

Hirdetés

DOPEMAN – Ha a ‘90-es, 2000-es évek magyar gengszerrap műfajára gondolunk, nincs olyan ember, akinek ne jutna eszébe Pityinger László, vagyis Dopeman neve. Mint egy 21. századi népmesei hős, Dopeman a hírhedt Szigony utcai lakótelepről indult és jutott el az országos ismertségig: együtt dolgozott a ‘90-es évek legismertebb előadóival, aktívan segítette induló tehetségek karrierjét, aktív szereplője volt a médiának és a közbeszédnek. Zenei karrierjét a Ganxsta Zolee és a Kartelben kezdte, majd 1997-ben a Warner-Magneoton Kiadónál megjelent első önálló nagylemeze, a Fordult a kocka. Producerként olyan előadók karrierjét segítette, mint például a Fekete Vonat, MC Ducky, Ogli G vagy Majka.

McDonald’s Budapest Open Mic Podcast – Hiphop50

A Budapest Open Mic podcastjében a magyar hip-hop történetét meghatározó ikonikus alakokkal beszélget műsorvezetőnk, Bánkuti Dániel, zeneipari szakértő. A formátum célja, hogy epizódonként hasonló tematikai egységek mentén ismerjük meg a magyar raptörténetet a nyolcvanas évek kezdeti, lázadó lelkesedésétől a mai hip-hop alkotók tudatos karrierépítéséig és a kortárs online közegben betöltött szerepükig.

Hogy kell elképzelni egy hip-hop partit a Kádár-rendszerben? Kik voltak az első magyar rapperek? Honnan szereztek a nyolcvanas években mintázható alapokat a producerek? Hogy hatott a rendszerváltás a magyar könnyűzenei kultúrára? Hogyan alakították át a szakmát a zenei televíziók és a kilencvenes évek pop-dömpingje? Hogy győzte le a rapet az alternatív zene, és aztán hogy vette vissza népszerűségét? Mitől lehetett egy hip-hop előadó népszerű régen és mitől ma?

Ilyen és hasonló kérdésekre keressünk választ podcastünkben, melynek nem titkolt célja, hogy a hip-hop történetén keresztül mélyebb, az elmúlt negyven évünket érintő társadalmi, kulturális következtetésekig is eljussunk egy személyes hangvételű mélyinterjún keresztül.

A felvételek helyszínét az Intermuzika Hangszerbolt és Podcast Stúdió biztosította.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,010KedvelőTetszik
3,062KövetőKövetés
3,860FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók