Hirdetés

Már bőven Lil Nas X előtt imádták a sátánt popsztárok videóklipekben

Bár még mindig sokan pörögnek azon, hogy Lil Nas X mennyire megbotránkoztató, sátánimádó, és egyébként is káros a gyerekekre, mert kisnadrágban pörög egy rúdon, majd a sátán ölében vonaglik, azért érdemes látni, hogy a videójában olyan túl sok újdonságot nem vonultatott fel.

Maga a sátán megjelenítése is régi, és az sem új, hogy egy nyíltan meleg zenész elfogadásra buzdít.

2021-ben igazából már csak az botránkozik meg rajta, aki az elmúlt 20-30 évben egy darab videóklipet sem nézett meg. 

2021-ben sokkal több mindentől lehet félteni a gyerekeket, mint egy parókás férfitól, aki egy olyan sátánnal enyeleg, mint akit egy rajzfilmből szalajtottak.

Nem állítjuk persze, hogy minden videóklip legalább ennyire megbotránkoztató, de azt érdemes látni, hogy popzenén belül is már évtizedek óta készülnek ennél jóval durvább videók is, és a sátánozás sem a metálzenekarok kiváltsága már egy ideje. De nézzük, milyen klipeket kell megnéznie annak, akit érdekel a sátánizmus és a popkultúra kapcsolata.

Már a reneszánsz zenében elterjedt, hogy a tritónusz hangköz tulajdonképpen az ördög műve, és vagy emiatt, vagy másért, de tény, hogy a zeneszerzők próbálták kerülni. A 20. század elején a blues legendáról, Robert Johnsonról terjedt el, hogy eladta a lelkét a sátánnak, de a szaxofont is kitiltotta a templomokból a Vatikán 1914-ben. Mondjuk azt a hangszert a nácik és Sztálin sem szerették, szóval meglehetősen hányatott volt mindig is a sorsa. Aztán egyszerűbb volt az egész jazz-műfajra ráfogni, hogy a sátán műve.

Népszerűbb, mint Jézus

1966 márciusában Lil Nas X még csak gondolatban sem létezett, amikor John Lennon arról beszélt, hogy a kereszténység el fog tűnni, és arról is elmélkedett, hogy vajon a rock&roll vagy a kereszténység tart-e ki tovább. Lennon az interjú után halálos fenyegetéseket kapott. Majdnem ötven év múlva a Vatikán megbocsátotta a kijelentést, ami szerintük csak arról szólt, hogy egy munkásosztályból származó angol srác a siker miatt játszotta az agyát.

Visszafelé játszva kiderül az igazi üzenet

Az Ördögűző az 1973-as bemutatása után nagyon népszerű lett. Azt nem tudni, hogy ennek a filmnek a hangot visszafelé lejátszós jelenetéből merítették-e az ihletet, de a ’80-as években nagyon népszerű elmélet lett, hogy néhány zenekar igazi sátánista mondanivalója akkor bukkan elő, mikor visszafelé játsszák a zenéjüket. Az Egyesült Államokban teleevangélisták tömkelege vélte felfedezni a sátánnak írt, már-már szerelmes sorokat a Led Zeppelin, az Eagles és persze a Beatles dalaiban. Robert Plant a Led Zeppelint ért vádakra egy interjúban elmondta, hogy teljes hülyeség az egész, és egyáltalán azt sem érti, hogy kinek és miért jutna eszébe ez az egész. Szerinte jó sok ideje lehet azoknak, akik ezt az elméletet kitalálták. Mindenesetre itt egy felvétel arról, ahogy a műsorvezető elmondja, mit kell kihallani a hümmögésből, majd az egész nézőtér hallja is.

Emberi véres cipő? Az is lejárt

A Kiss a maga idejében nem csak az arcfestéssel és a hedonista dalszövegeivel sokkolt. Egyébként a keresztény közösségekben mindenki tudni vélte, hogy már maga a Kiss is igazából egy betűszó, és ők meg is fejtették, hogy arra utal, hogy ők a sátán lovagjai (Knights In Satan’s Service). De igazán akkor tört ki a balhé, mikor szó szerint vérüket adták egy képregényért, vagyis a Marvel 1977-es képregényének nyomtatásához a vörös tintába kevertek valamennyit a vérükből.

Madonna megcsinált mindent

Igazából akár annyit is elég lett volna írnunk, hogy Madonna már rég túl van az ilyen jellegű videóklipes sokkolásokon. Ő azért mindig is nagy körültekintéssel válogatta össze a rendezőket ahhoz, hogy a klipjei tabukat feszegessenek, és egészen biztosan beszéljenek róla. 1989-ben a Like a Prayer maga volt a megtestesült blaszfémia, a színes bőrű szenttel és a lángoló keresztekkel. II. János Pál pápa is megnézte a videót, majd nyilvánosan elítélte az egészet, az olaszokat pedig arra kérte, hogy messziről kerüljék Madonna koncertjeit. Amerikában pedig családvédelmi szervezetek érték el, hogy emiatt az istenkáromlás miatt a Pepsi ne használja a dalt egy reklámjában.

A rockzene eleve a sátán műve

Az 1980-as években a Parents Music Rescue Center (PMRC) nevű szülői szervezet egészen a kongresszusig jutott azzal, hogy összeállított egy piszkos ötvenes listát, vagy legalábbis így hívták azt a nem tudni milyen szempontok alapján összegyűjtött dalok jegyzékét, amelyek szerintük a legveszélyesebbek a gyerekekre. A Venom és a Mercyful Fate például okkultista lett, de nagyjából az összes rap és rock/metál előadó megkapta a magáét. Tipper Gore pedig át tudta vinni a javaslatát, hogy tegyenek jelölést a lemezekre, ha azok szövege rossz hatással lehet a gyerekekre. Az ügy egyébként meglehetősen nagyot ment az Egyesült Államokban, itt például Jello Biafra próbálja elmagyarázni Oprah műsorában, hogy talán egyszerűbb lenne leülni a gyerekkel, és meghallgatni, milyen zenét hallgat, majd elbeszélgetni vele, miért szereti ezt, hiszen egy plecsni pont nem segít az igazi problémán.

Köszi, sátán!

A Red Hot Chili Peppers nem félt attól, hogy megbotránkoztassanak olyanokat, akik egyébként is szeretnek botránkozni, és akiknek a humor olyan hedonista dolog, amivel inkább nem élnének. Az 1992-es MTV díjátadón Anthony Kiedis azzal kezdte a köszönőbeszédet, hogy először is köszöni a sátánnak. A világ jelentős része ezen nevetett, vagy értette, hogy nevetni kellene, csak nem találta elég jó poénnak, viszont sokan komolyan vették. Olyannyira, hogy Kiedis az életrajzi könyvében azt is elmesélte, hogy a saját nagymamájának is meg kellett írnia a születésnapjára írt képeslapján, hogy amúgy ő nem sátánista.

Lady Gaga, Billie Eilish és Nicki Minaj is a sátán küldötte

A 2012-es Grammy-díjátadón Minaj az előadásába egy kis ördögűzést is belevitt, és ahogy borítékolható volt, sokan fel is háborodtak. Érdekes azonban, hogy már nemcsak az ártatlan gyereket megrontása miatt aggódtak, hanem azért is, hogy bezzeg más vallásokból nem csinálnak viccet. Hogy ez mit változtatna azon, hogy megsértődik-e a keresztény közösség, az nem világos. De később Billie Eilish is kihúzta a gyufát azzal, hogy írt egy “Minden jó lány a pokolra jut” című dalt, egy keresztény blogger arról írt, hogy a dal után a tinédzser korú lánya zokogni kezdett, és ő hívta fel a figyelmet arra is, hogy Eilish valószínűleg sátánista.

2020 novemberében pedig a USA Today írt egy cikket arról, hogy a tények ismeretében Lady Gaga nem boszorkány. Mondjuk ő meglehetősen régóta sátánista, de többször terjedt el róla, hogy rituálékat tart, amelyeken gyerekeket bántalmaz, és természetesen a 2010-ben viselt húsruhája után is arra jutottak, hogy egészen biztosan a pokol megbízottja. 2011-ben pedig azzal dühítette magára a keresztényeket, hogy Mária Magdalénának öltözött a Judas videóklipjében.

Az egyetlen vitatható dolog az, hogy ugyanabban a jelenetben Christan Lacroix-t és Chanel-t viselek

– felelt a vádakra az énekesnő egy interjúban.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,020FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk