Hirdetés

Manu Delago az A38 Hajón – Kedden este Budapesten lép fel a handpan egyik legnevesebb művésze

Utolsó hetéhez érkezett az idei CAFe Budapest, a régió legfontosabb összművészeti fesztiválja. Az eseménysorozat már eddig is számos nem mindennapi komoly- és könnyűzenei koncerttel várta a látogatókat, azonban a sor még nem ért véget, hiszen holnap az A38 színpadán köszönthetjük a handpan egyik nemzetközi hírű művészét. Manu Delago zenei világa meditatív hangulatú utazást jelent a kortárs komolyzene és a világzene, illetve a tradicionális és a modern megszólalás határvidékére – a koncert megtekintése mindenképpen ajánlott a különleges élményekre fogékony közönségnek. Programajánló a hajtás után! (Fotó: Manu Delago Facebook)

Manu Delago Ensemble – A38 Hajó – 2020. október 21., 20:00

Az ausztriai Innsbruck városából származó, 1984-es születésű, Manu Delago egy 21. században fejlesztett ütőhangszer, a handpan nemzetközi hírű játékosa, aki olyan ikonikus művészekkel és együttesekkel dolgozott már karrierje során, mint Björk, Ólafur Arnalds,
a Cinematic Orchestra vagy Anoushka Shankar.

Manu gyerekként harmonikázni és zongorázni tanult, majd számos zenekarban közreműködött dobosként. Miután befejezte egyetemi tanulmányait klasszikus ütős szakon az innsbrucki Mozarteumban, Londonba költözött, hogy a Guilhall Dráma- és Zeneiskolában jazzdobos szakán képezze magát, majd zeneszerzést tanult a szintén londoni Trinity College of Music diákjaként. Ezek után tevékenykedett klasszikus zenészként, stúdiódobosként és zeneszerzőként egyaránt: komponált filmzenét, 2007 óta pedig több mint negyven országban lépett fel, turnézott Björkkel, szerzője és producere volt Anoushka Shankar 2016-ban megjelent Land of Gold című albumának.

A handpan – vagy hivatalos gyártói nevén Hang – 2003-ban került először a látómezejébe. Azóta Manu a hangszer egyik legelismertebb játékosává nőtte ki magát, a 2006-os Made in Silence című debütlemezzel együtt kilenc önálló, és több kollaborációs albumot jelentetett meg, de az egyes lemezekhez gyakran koncertváltozatok is kapcsolódnak. Az A38 Hajón tavaly megjelent Circadian című lemezének anyagát mutatja be. A zenész így beszélt az anyag koncepciójáról:

„Az album írása előtt hónapokon keresztül turnéztam, gyakorlatilag megállás nélkül. Kezdett egybemosódni az álmaimban minden, amit akkoriban átéltem, és elgondolkodtam rajta, milyen sokféle élményt próbál meg feldolgozni az agyunk alvás közben. Tudatosítanom kellett magamban, mennyire fontos szerepet játszik életünkben a minőségi alvás.”

Előző lemeze, a többszörös díjnyertes Parasol Peak extrém körülmények között született: egy hegyen rögzítették, így élőben nagyon nehéz a felvételhez hűen megszólaltatni. Delago ezúttal olyan zenészeket gyűjtött maga köré, akikkel a Circadian dalai koncerten is kiváló minőségben hangzanak majd el.

 

Mi is az a handpan?

Nem csoda, hogy itthon is az eredeti angol név terjedt el, hiszen ha kéziserpenyőnek, vagy -lábasnak tükörfordítanánk, a közönség nagy része valószínűleg egy kerti sütögetésre asszociálna inkább, nem egy egyre nagyobb népszerűségnek örvendő ütőhangszerre. Hívják még nyelvesdobnak, az egyik legismertebb manufaktúra, a PANart pedig kifejezetten Hang márkanéven – utalva a német berni nyelvjárásban elterjedt “kéz” szóra – emlegeti saját termékét, szóval szakértő legyen a talpán, aki ebben igazságot tesz. Maradjunk tehát a handpannél.

Kinézete alapján azt is gondolhatnánk, sok évszázada létező, tradicionális instrumentummal van dolgunk, valójában egy kifejezetten fiatal hangszerről beszélünk, melynek ősei között ott találjuk az 1940-es években Trinidad és Tobagón elterjedt, acélból, például szétfűrészelt olajoshordókból készült stíldobokat, a kínai gongot, a kannára emlékeztető indiai udut és ghatamot. A hangszer első modern változatát 2000-ben dobta piacra a más említett svájci PANart manufaktúra, az azóta eltelt években pedig számos más gyártó kezdte meg működését világszerte.

A handpan két egymással összeragasztott acél gömbszeletből áll, melynek tetején kalapáccsal hét vagy nyolc hanggödröt alakítanak ki, a felső felén középen egy dudor, a ding található. Az alsó félen nincsenek hanggödrök, csak a dinggel szemközti ökölnyi nagyságú kerek nyílás, a gu. A hangkör ellipszis keresztmetszetű hangmezői lapos elliptikus paraboloid alakúak, közepükön befelé domborodó ellipszis keresztmetszetű kupolák találhatók. A hangszer belseje a guval együtt Helmholtz-rezonátort – alkot, amiben a levegő egy meghatározott frekvencián rezeg, és basszus hangot hoz létre, ez a gu szűkítésével egy oktávig mélyíthető. A zenész a rezonanciát a ding ütögetésével, a ding és a hangmezők közötti területre gyakorolt nyomással, vagy a gu simogatásával változtathatja. A stíldobbal ellentétben, ahol az egyes hangmezők nem hatnak egymásra, ezt a hangszert összhangzásra alakították ki. Ha a dinget vagy a hangmezőket ütögetik, simogatják, akkor más hangmezők is és maga a test is rezegni kezd.

A hangszert leginkább ölben tartva használják, megszólaltatása ütők helyett kézzel és az ujjakkal történik, ezért általában puhább és melegebb a hangzása a stíldobnál. Használhatók a kéz különféle részei, a tenyér, a kéz éle, háta. Hangja a megszólaltatás módjától függően hárfára, harangra vagy stíldobra emlékeztet. A játék módja változatos és egyéni. Mindegyik ‘tónusmező’ (melyek az egyes hangok környékét jelentik) sok altónus kiadására képes. Nemzetközi szinten jegyzett művelői között a holnap Budapesten koncertező Manu Delago mellett olyan művészeket találunk, mint Daniel Waples, Nadishana, Davide Swarup, Dante Bucci, vagy Sam Maher.

 

A CAFe Budapest programjában történt néhány változás, így két kortárs operabemutatót is a fesztivál hivatalos zárása után, új időpontokban láthat majd a közönség. Az eredetileg október 16-ra tervezett Philip Glass: Les Enfants Terribles (Veszedelmes éden) című bemutató új időpontban, október 30-án 20.00 órakor, az eredetileg október 18-ra tervezett Julian Philips: The Yellow Sofa című bemutató pedig november 5-én 19.00 órakor kerül megrendezésre.

A korábban megváltott jegyek az új időpontokra érvényesek, vagy visszaválthatók a fesztivál weboldalán az előadás kezdetéig.

További információk a CAFe Budapest weboldalán és Facebookján!

Kommentek

“Az egész egy mentális vulkánkitörés.” – Dalról dalra a GranCanada új nagylemeze

Fénytörés címmel jelent meg a GranCanada új lemeze. Ahogy ők mondják, hét dal elvágyódásról, kiszakadásról.

Veretes hard rock – P. Box-koncertalbum jön ki LP-n, itt egy dal róla

Most először jelenik meg koncertalbum a korai korszakból.
35,017KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
706FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Tomboló gyerekek az YZZO új klipjében

Mindössze egyetlen dal jelent meg korábban az Yzzo-tól, de most itt a második, klippel együtt.

What’s Mine Is Mine – Premieren a The Anahit új dala

Dal a test és a lélek szabadságáról.

Az idő drog – Premieren a colorStar új videója

A colorStar tavaly megjelent új lemeze, a Time is The Drug címadó dala kapott ezúttal látványos szöveges videót.

Érzelmek és küzdelmek – Premieren Debby May bemutatkozó dala

Debby May bemutatkozó dala, a Tell me Vroom Vroom, egy többéves alkotófolyamat első gyümölcse.

 „A személyre szabhatóságban van a titkos hozzávaló” – Premieren a FEKETEPÉTER új klipje

A klip egy imidzs-klip, amit bemutatkozásnak szántak, lévén az első élő képsorok a zenekarról.

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Azért még mindig az albumok… – Négy folk (közeli) lemezről

Fókuszban a Dalinda, a Kollár-Klemencz Kamarazenekar, a Lajkó Félix & Band és az Ötödik Évszak.

A legjobb dolog, ami 2020-ban a zenében történt – Az új AC/DC-lemezről

A Power Up nem tökéletes, de így is büszkék lehetnek rá a tagok.

Meglepően színes – Meghallgattuk az új Fates Warning-lemezt

Amikor sok a szar dolog az ember körül, amikor a világ összeomlani látszik. akkor jön ez a lemez.

Színtiszta művészet – Meghallgattuk az új Enslaved-lemezt

Minden Enslaved lemez a legnemesebb értelemben vett művészetről szól, ez is.

Popmetálos kataklizma, kis földtörténeti tanulmánnyal – Meghallgattunk négy metállemezt

Megkritizáltuk gyorsan a Heathen, az Amaranthe (képünkön), a The Ocean és a Kataklysm lemezeit.

Beszámolók

Zenés tábor a hegyen – Ilyen volt a vírus szülte Fekete Zaj Fesztivál

  Baromi jól indult ez az év vagy legalábbis elég jónak nézett ki koncertfelhozatalban. Még februárban is azon lamentáltunk Fekő kollégával, hogy milyen durva lesz...

Egy hallásplasztikai sebész naplója – Ilyen volt a Swansról szóló dokumentumfilm

Ha már dokumentumfilmről van szó, hadd kezdjem két személyes élménnyel. 1986-87 körül találkoztam először a Swans-szal, egy agyonmásolt kazettán, amit egy régi cimborám mutatott meg...

Mély férfibánat a magas elefántcsonttoronyból – Leprous, Klone @ Dürer Kert, 2020.II.19.

A Leprous-szel a tavalyi Pitfalls lemez miatt ismerkedtem meg közelebbről. Tudtam róluk azelőtt is persze, de a kiállás, a műfajmegjelölés, a kritikai visszhang és...

Ria-Ria-Eufória – Five Finger Death Punch, Megadeth @ Papp László Sportaréna

  Az avokádó (Persea americana) a babérfélék (Lauraceae) családjába tartozó, örökzöld, alacsonyan elágazó, terebélyes ágrendszerű, 10–20 méter magas fa. Fehérjében és olajokban dús termése 2016-ban a Kárpát-medencében önkéntelenül...
Audiópartnerünk

Gyönyörű eget tettünk a kutya fölé – Még nem csúcs, de jó úton halad a Xiaomi a MI 10T Pro telefonnal

Nem biztos, hogy mindennek van értelme ebben a telefonban, de kétségkívül szórakoztató.

Wanted Podcast #21 // Isten keze – Szily Lászlóval Maradonáról

Itt még csak az argentin zseni, minden idők egyik legnagyobb labdarúgójának hatvanadik születésnapja alkalmából ültek le beszélgetni.

“Az egész egy mentális vulkánkitörés.” – Dalról dalra a GranCanada új nagylemeze

Fénytörés címmel jelent meg a GranCanada új lemeze. Ahogy ők mondják, hét dal elvágyódásról, kiszakadásról.

Veretes hard rock – P. Box-koncertalbum jön ki LP-n, itt egy dal róla

Most először jelenik meg koncertalbum a korai korszakból.

Tomboló gyerekek az YZZO új klipjében

Mindössze egyetlen dal jelent meg korábban az Yzzo-tól, de most itt a második, klippel együtt.