Hirdetés

Magyarul: Ő és Ő

She & Him – Volume One
(Merge)
2008

Zooey Deschanel színésznő, márpedig Brigitte Bardot óta tudjuk, hogy ez a népség általában rendelkezik némi muzikalitással, kis szerencsével kifejezetten jól is énekel. A hölgy színészi kvalitásaival sajnos nem vagyok tisztában, elvileg pedig kellett látnom a Spangli c. sorozatban, ám az annyira nem hagyott bennem mély nyomot, hogy Zooey meztelen képei után sem kezdtem el vadul kutatni (ehhez azért annak is köze lehet, hogy nem egy klasszikus szépségről van szó). A She & Him viszont egyből felkeltette az érdeklődésemet, leginkább Matt Ward közreműködése okán, aki amolyan indie-folk-izé mindenes.

A formáció létrejöttének ötlete egy filmforgatáson adódott (pontosabban a Go-Getter-én), amihez Ward szállította a zenét, és olyan jól összepajtáskodtak Deschanellel, hogy a közös lemez nem is lehetett kérdés. A Volume One-t gyorsan ki is adták, így minden arra enged következtetni, hogy a duó zsigerből vette fel a bemutatkozást: szűk 36 perc, mindenféle innovatív szándék, töltelék, és unalmas percek nélkül.

Az innováció hiánya csak jót tesz a produkcióval, igazi színészlemezzé teszi a Volume One-t: Zooey végül is csak megmutatja, hogy ő márpedig ezt is tudja. A stílusok között ott a klasszikus csajpop (amerikai autós büfék, stb.), sanzon, folkfolk, country, soul, magabiztosan a már rég kijelölt határok között maradva. A profi zenei alapra ugye garancia Ward neve, de szerencsére Deschanelről is kiderül, hogy remek énekesnő: ilyen mély hitelességgel, beleéléssel csak a legnagyobbak tudnak énekelni ezer évesnek hangzó témákat a popzene legártatlanabb korszakából – ez arra utaló jel is lehet, hogy színésznek is faszányos, mivel dalról dalra szerepet cserél. A fílingen kívül természetesen megvannak a vokális adottságok is.

A Volume One az év talán legjobb példája arra, hogy mennyire értékes tud lenni egy erőlködésmentes poplemez, felesleges elitkedés nélkül. Ami mindenképp örömteli, hogy a lemez címe alapján várható egy Volume Two is, ami kevésbé, hogy Magyarországnak még a szokásosnál is kevesebb esélye van megcsodálni az élőben egész zenekarrá kiegészülő She & Him-et: csak nagyon kevés koncertet adnak Deschanel egyre halmozódó forgatásai miatt. Minden esetre így is jó ellenérv az „író írjon, a takarító takarítson” tétellel szemben (akkor is, ha idén Scarlett Johansson nagyon be akarta bizonyítani, hogy igaz). Szóval lehet, hogy megismerkedek a filmjeivel is.

Kommentek

Két perc a David Bowie életéről szóló filmből

A filmben Johnny Flynn játssza Bowie-t, és egy darab Bowie-dal sem hangzik el benne.
35,017KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
696FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Audiópartnerünk

Friss Lángoló

Egy jó üvegfólia tényleg megmentheti a telefon kijelzőjét

Kell-e egyáltalán üvegfólia, és mi a különbség az olcsó és a drága változatok között.

Újra a Samsung a világ vezető telefongyártója

De az igazi nyertes a Xiaomi, akik felkerültek a dobogó harmadik fokára.

a Talayapa project – Premieren és dalról dalra a Trottel új lemeze

A Trottel Records a Trottel zenekar klasszikus sorlemezeit (nem feltétlenül időrendben) elkezdte újramasterelve kiadni LP-n, tavaly ősszel a The Same Story Goes On, idén...

Világjárvány idején is lehetnének koncertek a Restart-19 kísérlet eredményei szerint

A kísérletben több ezer önkéntes bevonásával tartottak koncertet a lipcsei Quarterback Immobilien Arenában.

The Triumph Of King Freak (A Crypt Of Preservation And Superstition) – Új dal és klip Rob Zombie-tól, jön a lemez is

The Lunar Injection Kool Aid Eclipse Conspiracy címmel február 12-én jelenik majd meg.