Hirdetés

Magyarország újra Balkán

In Flames, Superbutt @ Petőfi Csarnok 2009.04.01.

Az In Flames jelen korunk legjobb (metal) koncertzenekarai között van. A megállapítás bizonyos elvárásokat támaszt, így nagyon pofára lehet esni, ha egy koncert mégsem sikerül úgy, ahogy kellene. A hiba megbocsátható is lenne, ha egy zenekar nem félvállról, fogcsikorgatva nyomja el a kötelező kűrt. Az In Flames sajnos nem így tett.

Előbb még a Superbutt kísérletezett a svédmetál rajongók összeterelésével. A zenekaron látszott legjobban a meglepődés, hogy kifejezetten nagy sikerrel tették. Például a kezdés előtt még In Flames skandálás a végén átváltott Superbuttra, sőt talán még egy ’butt-koncerten sem láttam ennyi csápoló embert. Talán lekezelően hangzik, de a jelenlegi felállás is hasznos lehetett ezen az estén, hiszen, két hátközépig érő hajú, igazi metal arc gitározik náluk (most Kovács Attila, volt Watch my Dying-gitáros jelent meg a színen). Nem szívesen mennék bele a tagcserés fejtegetésbe, hiszen követni sem nagyon lehet, és nem is tudom, mi hivatalos, mi ideiglenes, az viszont bizonyos, hogy a zenekar nagy változások előtt állhat, ha ez így marad.

Ekkor még én sem gondoltam, hogy a Superbutt koncertje menti meg valamennyire az estét. Az In Flames első pillantásra lazán, és egyébként szimpatikus egyszerűséggel, intro, felvezető nélkül kisétált, és elkezdte a műsort, és csak ekkor tűnt fel mindenkinek, hogy egyedül Björn Gelotte gitározik, és nincs másik hathúros. Mint kiderült, Jesper Strömblad továbbra is elvonón van, a helyettesítő gitárosuk pedig családi okok miatt hazautazott. Az In Flames zenéje két gitárral működik, hiába játszik profin a maradék társaság, ha elveszik az íze a gitártémáknak. Erről nem tehetnek, és kedves gesztusnak számít, ha mégis végigcsinálják a koncertet, de ők úgy viselkedtek, mint akiknek a fogát húzzák. A zenekar kedvetlen volt, talán még Gelotte, és az énekes, Fridén volt lelkesebb, de ők sem vitték túlzásba. Közben kiderült, hogy előző este valami miatt összekaptak egy pesti szórakozóhelyen, de a bulvár most kimarad, biztos info nincs, az énekes is csak annyit mondott, hogy túl sok volt a bor.

Aki látott már valaha In Flames-koncertet, tudja jól, hogy a látvány az egyik legfontosabb támaszuk: profi fény- és pirotechnika stb. Nos, a külső most pőre volt, a fényeket is hanyagul kezelték (a Superbutt simán lekörözte őket ebben is). A koncertért hétezer forintot kifizető közönség nem akarta elrontani a saját kedvét, és a keménymag lelkes volt, ugrált, élvezte a zenét, amennyire lehetett.

Én hátrébb állva sajnáltam magam, mert azon kellett gondolkoznom, hogy én most le vagyok nézve. Eljött ide egy zenekar balkánként kezelve Magyarországot (még néhány interjúban is balkán-turnénak nevezték a körutat), és kiszúrja a szemem egy felemás, semmilyen produkcióval. Értem én, hogy problémáik vannak, hogy nem mindig stimmelhet minden, de az nem a véletlenen múlik, hogy a tervük sem az volt, hogy elkápráztassanak, csak ledarálják a műsort, és búcsú. A keserű szájízt rendezni tudjuk egy későbbi becsületes koncerten, én még bízom benne, hogy lesz rá lehetőségem.

(Képek: Juhász Edina)

Kommentek

Még több Popcorn

Film készül B.B. King életéből, Bunk Moreland játssza majd a főszerepet

A film nem öleli fel a legenda teljes életét, inkább a fiatal zenész Michael Zanetishez köthető kapcsolatát mutatja be.

Két bónuszrészt kap az Eufória, az egyiket még idén

A zenében is nagyon erős sorozatnak már készül a második évada, de előtte még kapunk valamit.

Eladó a Bárányok hallgatnak című filmből ismert horrorház

Buffalo Bill házát egész olcsón meg lehet venni.

Digitálisan felújították és tévében közvetítik a legendás 6:3-as magyar-angol meccset

Onnan indultak, hogy volt egy tévé képernyőjéről kamerával felvett fekete-fehér felvételük.
35,017KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
695FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Audiópartnerünk

Friss Lángoló

Hogyan kerülhető el a kollégák szexuális zaklatása egy videós megbeszélésen?

Nem csak a villantás miatt lehet kínos ha nem vagyunk kellően óvatosak egy videókonferencia alatt, más figyelmetlenség is veszélyeztetheti a munkahelyi karriert.

Flying Angels – Jön az új Trottel-lemez, itt egy dal róla

Természetesen a Talayapa projekttől is markánsan új megszólalásra számíthatunk.

Időkapszula 2000-be – 20 éves a Linkin Park debütalbuma

Minden idők egyik legsikeresebb debütlemeze ez, és az egyik legfontosabb alapműve nemcsak a felemás megítélésű nu-metal hullámnak, hanem az egész ezredfordulós popkultúrának.

A nők jogaiért küzd egy igazi girl power csajbanda Nyugat-Afrikából

A 10-17 év közötti lányok a zenéjükkel hívják fel a figyelmet az egyenlőtlenségre egy olyan helyen, ahol egyébként iskolába sem járhatnak.
00:03:34

A Scooter nem tud hibázni – Itt van 2020 himnusza

Zseni zene, zseni klip, zseni szöveg.