Hirdetés
Hirdetés

Looking Into The Deep – Premieren a Bendegúz Varga Quartet videója

Varga Bendegúz jazz-dobos saját együttesének második lemeze idén június 2-án jelent meg, a Tom-Tom Records gondozásában, Chasing Your Dreams címmel, Fenyvesi Márton, Ávéd János, Bögöthy Ádám, és Oláh Tzumo Árpád közreműködésével. A zenekar a június 17-én, az Opus Jazz Clubban tart lemezbemutató koncertet, ehhez kapcsolódva jelentkeznek most egy új videó premierjével, amelyen az együttes szaxofonosának, Ávéd Jánosnak a szerzeménye hallható, a  Looking Into The Deep.

Hirdetés

Az albumról

Varga Bendegúz:

„A lemezen az én nevemhez fűződik három saját kompozíció és egy Soundgarden átdolgozás, a The Day I Tried To Live. Emellett Marci és Jani egy-egy szerzeménye, valamint az együttes különleges vendégének, Tzumo Árpádnak egy kompozíciója is hallható. Kakukktojásnak számít Tálas Áron száma, hiszen ő nem zenekari tag és nem is játszik a lemezen. Áronhoz régi zenei, baráti viszony fűz, ezért is kértem fel hogy komponáljon egy dalt az új albumra, amire nagy örömömre igent mondott.”

A stílusról

Varga Bendegúz:

„Modern mainstream jazz-t játszunk, amelynek interpretációjában igen fontos az érzékenység, egymásra figyelés, voltaképp a kamarazenei megközelítés. Ebben nagy segítség, hogy Ádámmal egy évtizede játszom Karosi Júlia zenekarában. Marcival még a Zeneakadémián lettünk osztálytársak és barátok. Janival pedig immár két évtizede ismerjük egymást, és szinte a kezdet kezdetétől együtt játszottunk különböző zenei helyzetekben. A „Postás” zeneiskolából indultunk mindketten, ahol gyakorlatilag egyszerre kezdtünk el jazzt tanulni és játszani. Janival az együttzenélés számomra mindig hihetetlenül inspiráló. Egy kölcsönös bizalomra és egymásra hangoltságra épül, amely az idővel nem hogy elfáradna, hanem sokkal inkább elmélyül.”

A Looking into the Deep címéről

Ávéd János:

„Egyfelől a szám utolsó akkordja kicsit tériszonyos – mintha ijesztő térbeli mélységbe tekintenénk alá. Én tériszonyos vagyok, de próbálom uralni. Másrészt lelki területen mélyre tekinteni szükségszerű ahhoz, hogy új korszak kezdődhessen az életemben. Amúgy szerintem talán ez a cím talán kicsit „hunglishul” sikerült… Na mindegy, most már mindegy.”

A dal születéséről

Ávéd János:

„A dalt még régebben írtam. Marci szerint nagyon Keith Jarrett-es a dal, de ez egyáltalán nem szándékos. Szerintem ez jazz tanszaki időszakom végéről származhat, akkoriban volt Jarrett erős hatással rám. Eddig azért nem vettem fel, mert más formációimba egyáltalán nem passzolt ez a kompozíció. Köszönöm Bendegúznak, hogy első alkalommal végre lemezre kerülhetett úgy, hogy érzem, ez a dal szervesen kapcsolódik e zenekar” repertoárjához.

A kihívásokról

Ávéd János:

„Nem gondolok felépített megújulásra. Bennem van az igény, hogy ne hagyjam ismételni magam. Örülök ha ez sikerül is. Ezt a naprakész, aktuális, személyes viszonyomat szeretem megélni a zenében úgy, hogy közben a komponista és a kollektíva erővonalaiba be tudok kapcsolódni. Ha a zene tud játszani rajtam, az kegyelmi állapot. A mindenkori felkészülésnek ezt az állapotot kell segítenie. Bendegúzhoz, Marcihoz és Ádámhoz évek óta tartó baráti kapcsolat is fűz, ami a már említett személyességet egy magasabb zenei szintre emeli.”

A videó:

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,994KedvelőTetszik
3,061KövetőKövetés
3,850FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók