Hirdetés

Lobotómia – Premieren és dalról dalra a Jack új nagylemeze

15 stúdió- és hat koncertfelvétel. A 2016-ban megjelent Neurozis után ez az első teljes hosszúságú nagylemez a kiskunhalasi Jacktől. A friss grindpunk album hangzásért Keijo felelt, aki a Rotten Soundban énekel. Nyolc európai kiadó támogatásával jelenik meg a bakelit június közepén, a cd verzió pedig már a merchben (előrendelés, rendelés). Alább pedig digitálisan lehet az egészet végighallgatni úgy, hogy közben elolvassuk, mit írt a dalokról a csapat.

Vérbe fojtott jövő

Egy stabil kezdőnóta, kb. felvezeti mire lehet számítani. A szöveg a szavazás és a bármilyen hatalomba vetett bizalom, hit értelmetlenségéről szól. Sok kommentár ehhez nem szükséges.

Dögvész

Rövid tömör nóta, egy perc alatt. Kicsit a Covid is inspirálta a szöveget, de általánosabb értelmezésben, a csillogó felszín alatti rothadó hazugságokra fókuszál a szöveg.

Járulékos vesztség

Ezt zeneileg Geri (bass) hozta és irgalmatlan súlyos a bevezető téma, még kis dallam is van gitáron és a váltott ének is változatossá teszi. Málházós bevezető, majd szélvész kalapálás, a középrésznél pszicho gitártéma. A szöveg a tömegek kihasználásáról, kiszipolyozásáról szól, melynek során, ha már nincs hasznuk, akkor pusztuljanak. A termelés fogyasztás mellékterméke a hasztalan kizsigerelt kisember.

Elvesztett háború

Zeneileg a Dögvészhez rokonítható, egy perc alatti kalapálás mégis van benne olyan hangulat, ami megragad a fejben. Kicsit pesszimista üzenet, az előre leosztott szerepek, kizsákmányolás a hiábavaló küzdelmekről, az álmok szert foszlásáról szól. A gazdag/szegény, hatalom/elnyomott ellentét a téma.

Globalizált lobotómia

Zeneileg, abszolút himnikus, jó kezdőtéma és a szögelés ezerrel. Címadó is lehetne, mert a lobotómia szó szerepel a címben. Szövegileg a tudatlanság, ostobaság, lustaság, „minden-mindegy” hozzáállás elítélése az üzenet, maga a lobotómia egyfajta műtéti beavatkozás, melyet éberen végeznek, és elég brutális módon. Célja irányíthatóbbá tenni az embert. A társadalomra pont ez a folyamat jellemző globálisan, mintha lobotómiát követnének el és ezáltal engedelmeskedő szolgákat gyártanak, úgy hogy elhitetik ezt a kamu boldogságot az emberrel.

Regisztrált gyűlölet

Ehhez készült egy videó, melyet mobiltelefonnal vettünk fel kb. 5 perc alatt több szögből, 1-2 óra vágással kész is lett.

Zeneileg a thrashes –  grindpunk az irány, könyörtelen szögelés és blastbeat váltakozása, majd egy súlyos középtempó szakítja meg pár másodpercre, majd megint őrjöngés. Szövegileg az internetes jelenlét függéséről és az állandó komment-kényszerről, a totális elszemélytelenedésről szól, ahol álnév mögé rejtőzött gyűlölködés megy. Sok újdonság nincs ebben a témában, a szöveget a Covid alatti „szakértők” megjelenése és a folyamatos versengős-észosztás inspirálta.

Felszín alatt

Zeneileg masszív kalapálás, bitang gitárszólóval. tuka-tuka és blastbeat-hegyek.

Hasonló a mondanivaló a Dögvész szövegéhez, áss le a felszín alá, ne elégedj meg a külsőségekkel és a szépen csomagolt hazugságokkal. Vendégeskedik a Step On It zenekare torka, James őrületes hangjával.

Mélypont

A teljes nótaszerkezetet Dösi (a dobos hozta), majd a full kész dobra rakta Gabi (gitár) a témákat. Zeneileg kicsit másabb, mert lassabb bevezető és több pszicho van benne a direktebb dalokkal ellentétben. A végén van egy nagyon jó megtört dobtéma.

A társadalom kizsigereléséről, széteséséről a tűrőképesség végéről szól a dal. Az embereket zombikká, alakítják, akik gondolkodás nélkül fogyasztanak, dolgoznak, cselekszenek.

Lakat alatt

Levi (ének) hozta a gitártémákat, full punknóta egy pillanatnyi megállással majd a blastbeat viharral.

A szöveg a totális kontrol, a korlátozottság, az irányíthatóság, a hatalom ellen emel szót, akiknek tudatunk teljes bebörtönzése a célja. Egyetlen megoldás, hogy kritikusan nézzük a körülöttünk lévő világot és önálló gondolatokat alkossunk, cselekedjünk.

Időzített bomba

A társadalom, a kisember tűtőképessége a végéhez ért, folyamatosan tűrt, nyelt, a feszültség miatt olyan, mint egy időzített bomba. Ezt a feszültséget fogalmazza meg a szöveg.

Zeneileg ezt az alapot még a régebbi gitárossal – Kristóffal – írtuk, a végéhez Gabi tett hozzá egy olyan súlyos málházást, hogy a fal adja a másikat.

Törvényesített kirekesztés

A homofóbia ellen íródott szöveg, melyet az a bizonyos könyvdarálás inspirált, valamint a pedofil-törvény. A szélsőséges nemzeti csomagolásba bújtatott homofób-fasiszta hozzáállás totális elítélése a szöveg üzenete. Zeneileg blastbeat témával kezd, de a szöveg egy masszív középtempóra jön be.

Elhagyott generáció

A szöveget egy régi cimborával – Size (Tales of the mad butcher fanzine) írtuk közösen. A mondanivaló a jelenlegi generáció reménytelenségéről és a jövőképéről (jövőképtelenségéről), jelenéről szól. Egy elbaszott kor generációja ez. Zeneileg kicsit más vizekre evez, sok törés van benne változatosabb szövegritmizálás, nem kifejezetten koncertnóta, inkább lemezre való tétel.

Nem válaszolnak a falak

Zeneileg full blastbeat váltás nélkül, a legdirektebb dal az egész lemezen. Az ország valaha létezett legjobb grindcore zenekarának a Din-Addictnek az egyik énekes Zama tolja az éneket váltva Levivel.

A véleménynyilvánítás totális értelmetlenségéről és a közönyről szól aszöveg, mintha folyamatosan falnak beszélne mindenki.

Szekta

A dal már az előző Jack-Sete Star Sept split lemezen is szerepelt, de újravettük az egészet. Zeneileg hadarós tuka-tuka. Szövegileg a szélsőséges nemzeti vonal és faskó hozzállás ellen emel szót.

Újjászületés

Részeges jammelés alatt született, teljesen rock felépítésű középtempós dal, a sok tekerés mellett kellett egy hagyományosabb dal, lenyugtatás lezárás, majd vészjósló gitárkiengedés a dal végén,. Szövegileg, optimista üzenet, mindig küzdeni és kiállnia véleményünk mellett. Átvitt értelemben a zenekar is újjászületett a több éve stabil, felállás kapcsán

Bónuszként 6 dal élő verziója szerepel a lemezen, amit februárban rögzített a Riff Klub hangmérnöke és James (Step On It) kikeverte nekünk. Újabb dalok mellett két ősnóta is szerepel.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,020FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk