Hirdetés
Hirdetés

Lemezjátszóra vadásztunk a CES-en, sok hülyeséget találtunk

Kisebbfajta sokk a Las Vegasban tartott CES egy olyan ember számára, aki még nem volt itt. Mondjuk maga Las Vegas se’ semmi. Egyfolytában a türkmén főváros, Ashgabat jut eszembe róla. Ugyanaz a csillogó, villogó gigantománia uralkodik itt is, sok szálloda akkora, mint egy kisebb város, és amikor el kéne jutni egyikből a másikba, a teljes tanácstalanság lesz úrrá az emberen. Mondjuk az hatalmas különbség, hogy itt vannak emberek az utcán, ami annyira nem szokványos Ashgabatban, dehát az egy diktatúra, ez meg elvileg a szabadság földje.

A másik sokk maga a CES, ami a világ legnagyobb fogyasztási elektronikai kiállítása, aminek ugyan van egy központi, hatalmas kiállító központja a Las Vegas Convention Centerben, de annyi a stand, hogy szállodákat vagy azok bizonyos részeit is befoglaltak az eseményeknek. Ráadásul a szállodáknak nem csak a konferenciatermeit, hanem lakosztályokat is, ahol nyugodtabb hangulatban lehet a cégekkel találkozni, és itt ember legyen a talpán, aki mondjuk a kiállítók szintjére fel akar liftezni.

Na de erről elég ennyi, minket ugye a zene érdekel elsősorban, és ha már nem jutottunk be az Amazon bulijába, ahol Snoop Dogg volt a dj, akkor olyan eszközöket kerestünk, amin hallgatni lehet a zenét. Például olyan napszemüveget, amiben hangszóró van, és amit Paula Abdul mutatott be a Pepcom előtt. Igen, Paula Abdul,

akiről, és akinek a termékéről már itt szóltunk.

Paula Abdul megváltoztatná ahogy zenét hallgatunk

Szóval Snoop volt az egyik dj valahol Vegasban, de mi egyik reggel, a Pannasonic sajtótajékoztatóján kaptunk egy nem annyira híres embert, aki a keynote előtt rakosgatta a vinyleket, meg nyomkodta a Macbookot. Vagyis inkább utóbbi. Aztán ő lement, jött a híres színész Kal Penn, hogy elmondja, mennyire hisz a fenntarthatóságban (amiről amúgy szinte minden cég hosszasan beszélt a sajtóeseményein), és gyakorlatilag végig erről szólt az egész, termékekről szinte nem is. Szinte, mert a dj szép új Technics lemezjátszóit említették, meg azt, hogy az olimpiára készülő amerikai breakcsapat is bemutatja majd a másnap nyíló kiállításon a tudását, amihez a Technics lemezjátszóival szolgáltatja majd a zenét a nem annyira híres dj. És itt elindult a zene, igaz nem a hangszórókon a közönségnek, csak a dj-nek a fülhallgatóban, és ezen a technikusok nem tudtak úrrá lenni, így a mikrofont tartották a fülesbe. Ekkor pedig váratlanul két breakes felvágódott a színpadra, és mozdult párat a barkácszenére. Szürreális pillanat volt, annyi szent, és mivel itt azt akarták bemutatni, hogy a párizsi olimpiai játékokon hogyan szolgáltatják majd a zenét a hivatalos támogató Technics (illetve Pannasonic) eszközein, így nagyon erős lesz ez a break versenytánc. Már ha ott is ez a fülhallgató-mikrofon páros lesz az erősítő.

Javukra legyen mondva, hogy másnap pont akkor értem a Pannasonic standjához a CES fő kiállító terében, amikor ugyanezt már sok táncossal, a közönséget bevonva csinálták, és akkor már nem volt baj a zenével, némi hangerőingadozást leszámítva. Itt egy abszolút nem profi saját videó erről:

Lemezjátszó egyébként volt a kiállításon. Rögtön a fenti esemény után átsétáltam az Audio-Technica standjához, ami amúgy a legnagyobb ilyen komolyan vehető audiós kiállító volt. Nem komolyan vehető volt sok, méghozzá ilyenből:

Szóval az Audio-Technicánál kerestük a komolyságot, meg is találtuk, rengeteg lemezjátszótű, lemezjátszó volt kiállítva:

És akkor most ide jöhetne valami ilyesmi cím:

Csak lemezjátszókat akart nézetgetni a férfi, nem számított arra, ami utána jött

Igen, Sound Burger. Hogy ez a cég se maradjon le a Las Vegas-os hangulatról, és legyen itt is komolyan vehetetlen cucc. Mellesleg ez volt a legnagyobb dobásuk a CES-en.

Mondjuk ez sem új, ugyanis a Sound Burger tavaly volt 60 éves, de most az Audio-Technica úgy gondolta, ideje újra piacra dobni az úgynevezett hordozható lemezjátszóját, persze upgrade-elve, mert van rajta bluetooth és usb-c is, valamint rca, ha valaki vezetéken akarja erősítőre kötni. A cég kimondottan azoknak akar kedvezni, akik tavaly lemaradtak az amúgy 200 dollárba kerülő újrakiadásról, ugyanis rendkívül gyorsan elkapkodták az egészet. Most ígérik, tovább tart majd a készlet. Magyarországon egyébként közel 100 ezer forintba kerül, de éppen nincs belőle készlet.

Aztán pár lépéssel az Audio-Technica standjától fogadott a Fuse Audio két lemezjátszója:

Ez is komolyan vehetetlen, de legalább ezzel az álló elrendezéssel valami csavart visznek a dologba. Ők azt mondták a termékkel kapcsolatban, hogy ez egy prémium függőleges vinyl hangrendszer, amely képes FM-rádió lejátszására, zeneszámok streamelésére bluetooth-on, usb-n keresztül pedig még mp3-at is tud. Van ebben ébresztőóra, van rajta vonalbemenet és vonalkimenet is. Ahogy ők mondják:

„Fogtuk a sima lemezjátszót, és egy gyönyörű századközép modern stílusú audiolejátszóvá alakítottuk.”

Végül is igen. Kérdés ki vesz ilyet. Már aki rendesen akar zenét hallgatni, és mutatványt akar kivitelezni.

Ha én mutatványozni akarnék, akkor már inkább ezt tenném a házba:


Ez, ahogy az látszik is, a Crosley standján állt, akiknek van sok, akár rendes zenehallgatásra is alkalmas lemezjátszójuk. Ez a jukebox mondjuk pont digitális, de van belőle olyan is, ami úgy cserélgeti a kislemezeket, mint ahogy azt a régi amerikai filmekben látjuk.

Az említett sok lemezjátszó amúgy:


Külön piros pont azért, hogy az egyiken a Tame Impala Slow Rush című lemeze pörgött, igaz hallani belőle nem lehetett semmit, mert akkora zaj volta amúgy a kiállítótérben.

Las Vegasban egyébként az utolsó lemezjátszós dolgot a Bellagio Hotel & Casinóban megrendezett Showstoppersen láttam, ami amolyan start up felvonulás, de sok már ismert cég is ide hozza az újdonságait. Szóval itt bukkant fel a Sonos hangrendszerrel szorosan együttműködő, egyébként elég jól kinéző Victrola Stream Carbon, amit le is fotóztam:


Írni viszont nem fogok itt róla, mert azt a legígéretesebb újdonságokat összefoglaló cikkünkben már megtettük:

Elsőre hülyeség, másodikra tényleg ez a jövő

A rovat támogatója a Samsung

Advertisement
38,988KedvelőTetszik
3,060KövetőKövetés
3,820FeliratkozóFeliratkozás

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Audiópartnerünk

Friss Lángoló