Hirdetés

Legendákkal zár a harmadik Desszert Feszt – Hétfőn Fistula a Robotban, szerdán YOB a Dürerben

yob.jpg

A december végi, csak hazai zenekarokat felvonultató záróbulitól eltekintve ezen a héten zárul a harmadik Desszert Feszt, nem akármilyen nevekkel. Ma az ohiói sludge-legenda, a Fistula veszi be az Akácfa utcai Robotot, az olasz Grime és a magyar Torn From Earth társaságában, szerdán pedig a Dürer kertben játszik az legjobb kortárs doom metal zenekar, az oregoni YOB, akik ráadásul a mostanában szintén nagyon felkapott belga black metal bandával, a Wiegedooddal érkeznek.

Ezúttal a hazai színtér két illusztris arcát kértük meg arra, hogy ajánlja a két zenekar koncertjét. A Fistuláról Kovacsics Tamást, a Her Highness és a Tulsa Doom Booking vezetőjét kérdeztük. 

A Fistula azon régisulis sludge zenekarok egyike, akik minden értelemben a legmélyebb hatásokból építkezve járnak a Buzzov*en és az Eyehategod, vagyis a “My response is not kind – this meth has raped my mind” és az “In opiates we trust – in hospitals we rust” jelmondatok által kijelölt úton. Ohio egyik legtermékenyebb zenésze, Corey Bing a legaljasabb témáit pakolja gitáron, meg időnként dobon is, vokál és szövegek terén pedig már több mint hat éve Dan Harrington, az egyszemélyes PATAC Records (eredetileg Punks And Thrashers Against Christ, de nekem sokkal kifejezőbb a Parents And Teachers Against Christ) ad óriási pluszt a mocsoknak: a hullákat gyalázó boncmestertől kezdve, a metamfetamintól élve szétrohadó függőkön és a gyilkos rendőrök meggyilkolásán át egészen Ricky Kasso kultuszáig dagonyáznak a világ romlottságában. Ez a sludge. 

Az oregoni YOB 1996 óta van a pályán, és a zenéjükben pedig legalább annyi van a Neurosis-féle világvége-hangulatból, mint a stílusban megszokott Black Sabbath-hatásokból. A legutóbbi lemez négy év szünet után idén nyáron jelent meg Our Raw Heart címmel, amin Mike Scheidt gitáros-énekes megdöbbentő őszinteséggel énekli meg a saját halálközeli élményeit. A YOB szerdán, november 7-én játszik a Dürer kert középső termében, előttük pedig a kortárs black metal színtéren elismert belga Wiegedood játszik. Ezt a koncertet Makó Dávid (The Devil’s Trade, HAW, Stereochrist) ajánlja. 

Nagyon kevés vagyok ahhoz, hogy a YOB zenéjéről írjak. Vannak azok a zenekarok, akikről biográfiát lehet írni, de arról, amit alkottak, vagy könyvet adsz ki, vagy semmit. Ha az emberiség pusztulása hordoz majd valamilyen üzenetet, amiből a maroknyi túlélő tanulhat, és egy jobb világot építhet, akkor a pusztulás soundtrackje a YOB lesz. Nem hiszem, hogy jelenleg létezik fontosabb doom zenekar. 

További információk a kapcsolódó Facebookeseményeken!  

Hirdetés

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Audiópartnerünk

Friss Lángoló