Hirdetés

Legalább 70 Joe Rogan-adást törölt a Spotify, fogynak az előfizetők is

Daniel Ek, a Spotify vezére a héten teljes mellszélességgel kiállt Joe Rogan mellett, mondván, hogy egy előadó (Neil Young) miatt nem fogja átírni a streamingplatform gyakorlatát, és ezen még a médiafelhajtás sem változtat. Azóta még több zenész lépett le a Spotify-ról, többek között India Arie, David Crosby, Stephen Stills, Graham Nash, Nils Lofgren zenészek hagyták ott, de Brené Brown podcaster sem csinál több adást oda. Ezen kívül már Harry Herceg és Meghan Markle is felszolalt a Spotify és Joe Rogan ellen, bár nekik nincs semmi közük a Spotify-hoz.

Mindezt ugye azért, mert Rogan rendkívül népszerű műsorában olyan dolgok is elhangzanak, ami több száz orvos szerint emberek életébe kerül a koronavírus-járvány elleni védekezésben. Rogan egyébként elismerte, hogy sok ellenőrizetlen információ hangzik el tényként, és nekik fogalma sincs a legtöbbször, hogy miről fog a műsora szólni, csak úgy viszi az adást a lendület. A jövőben pedig jobban vigyáz majd, hogy mi kerül ki.

Mindazonáltal nem csak Rogan-ellenzőkből áll a világ, sokan kiálltak mellette is, többek között a szupernépszerű Dwayne “The Rock” Johnson is, aki közölte, hogy alig várja, hogy megigyon adásban egy tequilát a szépen artikuláló Rogannel.

Csakhogy Johnson nem számított arra, hogy India Arie énekesnő még jobban felkavarja a vizet, és felhívja a világ figyelmét, hogy Rogan folyamatosan rasszista kifejezést használ a műsoraiban. Itt leginkább arról a bizonyos N-betűs szóról van szó, amit egy fehér bőrű embernek tilos kimondani. The Rock gyorsan írt is egy posztot, hogy ő erről nem tudott, és köszöni szépen, hogy felhívták rá a figyelmét, jó lecke volt számára.

Az újabb botrány hatására a Spotify törölt is hetven adást, amiben Rogan és vendégei rasszista kifejezéseket használnak, és kiderült, hogy a streamingcég már tavaly áprilisban törölt szépen csendben több mint negyvenet, ugyanezen ok miatt. (A megosztó covidos tartalmakhoz nem nyúltak.)

Megszólalt Joe Rogan, aki azonnal bocsánatot kért, és ugyan elmagyarázta a szövegkörnyezetet, hogy miért használta az N-betűs szót a műsorában, de nem mentegetőzött. Elmondta, hogy ha egy fehér ember mondja ki ezt a szót, akkor az rasszista és mérgező, míg egy fekete ember szájából akár pozitív és megerősítő is lehet. Elismeri, hogy ez nem az ő szava, és nem kellett volna évekig használnia. Azt is elmondta, hogy nem rasszista, soha nem volt az, de ha egy ember olyan helyzetbe került, hogy mentegetőznie kell, hogy “nem vagyok rasszista”, akkor ott egyértelműen elbaszta. “És én elbasztam” – mondta Rogan.

Fogynak, de mennyire?

És közben készült egy fogyasztói közvéleménykutatás is, amiből kiderült, hogy a megkérdezett Spotify-előfizetők 19 százaléka vagy már leiratkozott vagy le fog iratkozni a szolgáltatásról a covidos botrány hatására. A tanulmány azt is megállapította, hogy a Spotify-t használók 54 százalékának nem áll szándékában lemondani előfizetését, míg 18,5 százalékuk csak akkor fontolgatná a lemondást, ha több, általuk kedvelt előadó leveszi a zenéjét a platformról. Körülbelül 8,5 százalékuk mondta azt, hogy gondolt az előfizetés lemondására, de a Spotify szolgáltatásai túl fontosak számukra.

Fontos azonban megjegyezni, hogy itt szándékról van szó, ami nem biztos, hogy be is következik, tehát a tényleges lemondás még kérdéses. Magától értetődik, hogy az emberek nem mindig azt teszik, amit mondanak. A Forrester 2021 szeptemberében végzett egy felmérést, amelyből az derült ki, hogy az Egyesült Államokban élő felnőttek mindössze 32 százaléka mondta azt, hogy valóban bojkottálna egy márkát. A fogyasztók főbb okai között szerepelt, hogy nehéz helyettesítőt találni (33 százalék), illetve mert a márka beépült az életükbe (32 százalék).

A felmérés egyébként február elsején készült, szóval az új, rasszista vonalas botrány még nem jelent meg benne, illetve azt is meg kell jegyezni, hogy igazán népszerű zenész még nem törölte magát.

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Hirdetés
Audiópartnerünk