Hirdetés

Kutyák dolgoznak a Metallica öltözőjében

Egyre több zenekar öltözőjében lehet majd turnék alatt covid-kereső kutyákkal találkozni. 2021 végén a Metallica koncertjein már bevetették őket, idén már a Roling Stones, aBlack Keys és a Tool is bejelentette, hogy kutyákkal ellenőrzik a backstage területét.

Ki lehet szagolni a fertőzöttséget

Az ohiói székhelyű Bio-Detection K9 vezetője Jerry Johnson a 2000-es években iraki és afganisztáni küldetésekre képzett ki kutyákat. Bár elsőre meredeknek hangzik, hogy a kutyák kiszagoljanak egy vírust, de igazából arról van szó, hogy a kutyák alapvető ösztönei segítenek az embereknek.

Amikor a kutyák egymást szagolgatják, az azt a célt is szolgálja, hogy kiderítsék van-e a másiknak valamilyen betegsége, vírusa. 

– mondja Johnson az egész folyamat sikerességének egyik alapjáról. A másik pedig az a kutatás, amit tavaly az Egyesült Királyságban a London School of Hygiene & Tropical Medicine végzett. Az Egészségügyi és Szociális Ellátási Minisztériuma által részben finanszírozott tanulmányban több mint 3500, a lakosság és az NHS munkatársai által adományozott szagmintát használtak fel, és kimutatták, hogy a Covid-19 fertőzésnek sajátos szaga van, amelyet a speciálisan kiképzett kutyák gyorsan, nem invazív módon tudnak észlelni, akár 94,3 százalékos érzékenységgel. Azaz a speciálisan képzett kutyák képesek kiszagolni a fertőzött személyeket. Johnsonék cége esetében jelenleg 12 kutya vethető be, 8 pedig még tanuló. A kutyák csak a covidot szagolják ki, a náthánál vagy influenzánál nem jeleznek, hiszen kifejezetten a covid miatti sajátos szagot keresik.

Ugyanakkor azt is érdemes látni, hogy ez csak kisebb csoportokon működik, azaz nem az az optimális forgatókönyv, hogy egy-két kutya a közönség minden tagját, több tízezer embert ellenőriz rövid idő alatt, hanem sokkal életszerűbb és a kutyáknak sem annyira fárasztó, hogy a backstage-ben teljesítenek szolgálatot. A kutyák a kiképzésük után nagyon gyorsan és nagy pontossággal jelzik még a tünetmentes fertőzötteket is, a backstage-ben dolgozó vagy esetleg ott tébláboló embereket megszagolják, ha pedig a fertőzést érzékelik, leülnek az illető mellé. John Peets, a Metallica menedzsmentjéből azt nyilatkozta, hogy nagyon elégedettek a kutyák munkájával.

Az egész vizsgálat egyébként úgy néz ki, hogy a színpad mögött dolgozó embereknek a vizsgálat előtt már legalább tíz perccel maszkot kell viselni, majd a vizsgálat alatt a maszkkal a kezükben állni. A kutya a kezet és a lábat szagolja meg, és leül, ha érzi a vírust. A kutyák kiképzése nagyjából hat hetet vesz igénybe.

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Hirdetés
Audiópartnerünk