Hirdetés

Kurt Cobain kedvenc zenekara az A38-on

melvins_2.jpg

A rock történetének egyik legnagyobb hatású együttese, a sátorhajú Buzz Osborne vezetésével több mint harminc éve dübörgő Melvins hét éve tartott felejthetetlen koncertet az A38 Hajón. A zenekar most visszatér, hogy szokásosan letaglózó erejű fellépésen mutassa be: nem véletlenül nevezik a grunge – meg még ezer más irányzat – alapítójának.

Nehéz leírni, hogy a Seattle mellől indult Melvins mekkora hatást gyakorolt a rock történetére. A jellegzetes frizurájú, kreativitással tömött Buzz Osborne gitáros és Dale Crover dobos által több mint harminc éve üzemeltetett, folyton változó felállású punk-rock-metál nagyüzemet előfutárai között tartotta számon a Nirvana, a Tool, a Soundgarden, a Boris, az Earth, de még a Mastodon is.

Ettől még a Melvins zenéje se nem grunge, se nem metál, hanem valami egésze különös és behatárolhatatlan elegye a dühös punknak, a belassult drone-nak, a zabolátlan noise-nak… Koncertjei nem is koncertek, sokkal inkább kiszámíthatatlan szeánszok, amiken másfél perces punk-attackokat gigászi gitárgerjedések követnek, és mindezt Osborne zseniális, önironikus humora rántja egybe.

Végeláthatalan és követhetetlen diszkográfiája több tucatnyi címből áll. Legalább ennyi zenész fordult meg a zenekarban, hol évekig maradva, hol csak kisegítőként egy-egy turnén. Ott van köztük a Mr. Bungle és John Zorn basszusgitárosa, Trevor Dunn, Jello Biafra, Adam Jones, a Toolból, David Scott Stone az LCD Soundsystemből, Shirley Temple lánya, Lori Black vagy legutóbb a Butthole Surfers két tagja, Paul Leary és JD Pinkus.

Hét év után a Melvins visszatér az A38 Hajóra, hogy egy kis bemutatót tartson, miért is tartják a világ egyik legjobb koncertzenekarának.

A háromtagú seattle-i szupergrup, a Big Business az egyik legzajosabb és legkérlelhetetlenebb stoner metal formáció. Zenéje hatalmas riffekre és a basszusgitáros-alapító, Jared Warren jellegzetes énekhangjára épül, és éppen annyira punk, mint amennyire metál. Nyers, elemi hangzás, cizellálatlan rock and roll. Jared és a dobos, Coady Willis a kétezres évek közepén csatlakoztak a Melvins számtalan felállásának egyikéhez, azóta többé-kevésbé stabil partnerei King Buzzónak.

The Melvins (USA)
Big Business (USA)

szeptember 27., vasárnap 20:00

A38 Hajó Koncertterem – Petőfi híd budai hídfő

Jegyár: 4800 Ft, elővételben: 4200 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.

Hirdetés

Kommentek

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
872FeliratkozóFeliratkozás

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Audiópartnerünk

Friss Lángoló