Hirdetés

Közösen találja ki a Google és a Samsung, hogyan lehetnek jobbak az okosórák

Megtartotta a Google a 2021-es IO keynote-ot, ahol az újdonságokról szoktak beszélni. Talán a legizgalmasabb vállalás, hogy szeretné elérni a Google és a Samsung, hogy valamivel nagyobb potenciál legyen az okosórákban, mint hogy mutatják a pulzust vagy hogy új e-mail érkezett. A Google Wear OS órák általában nem voltak túl gyorsak és naponta tölteni kellett őket, és a Samsung szintén azzal küzdött, hogy nem túl fényes az akkumulátoridő, főleg ha például a Huawei vagy a Xiaomi óráival vetettük össze őket, amik gond nélkül elvannak akár heteket is.

Most a két cég összefogott, hogy jobb, gyorsabb és hatékonyabb Wear OS-t készítsenek, vagyis hogy a két szoftvert összegyúrják. Bár nem mutattak be új eszközt, de a cél egyértelműen az, hogy méltó vetélytársa legyen az Apple Watchnak, vagyis hogy az androidos készülékek és az órák tényleg egymás tökéletes kiegészítői legyenek. Mellesleg arról sem érdemes elfeledkezni, hogy a Google megvásárolta a Fitbitet, vagyis valószínűleg fel fog tűnni hamarosan egy Pixel Watch a kínálatban. A Samsunggal közös operációs rendszer idén érkezik majd, ha tippelhetünk, akkor az új Galaxy Watch egyik nagy dobása már ez lesz.

Jön az Android 12

Ezen mondjuk valószínűleg senki nem lepődik meg, de jön az új Android új külsővel, gördülékenyebb animációkkal, nagyobb személyre szabhatósággal. Hogy mégis mire lehet számítani, azt egy videóban mutatjuk. A fejlesztői verzió néhány Asus, Goggle Pixel, OnePlus, Oppo, Realme, Sharp, Tecno, TCL, Vivi, Xiaomi és ZTE készülékeken lesz elérhető a hivatalos oldal szerint, de azóta a Nokia is jelezte, hogy az X20 készülékükön szintén ki lehet próbálni hamarosan a fejlesztői verziót.

Az okos kereső még okosabb lesz

Ez egy olyan panel, ami minden évben megjelenik, de általában mindenki legyint rá. De hogy egy példát említsünk, egyszerűbb lesz a bőrbetegségek szűrése. A Google-doktorság sokak hobbija, általában egy sima megfázást is hajlamosak emberek a Google segítségével halálos betegség végstádiumának diagnosztizálni. Most három képet lehet majd feltölteni bőrről, körömről vagy hajról, a keresőmotor ezeket elemzi, és megpróbálja megmondani, mi a gond. Ez 2021 végétől lesz elérhető. Az igazi újítás azonban az lesz, hogy a Google-szolgáltatások elkezdenek sokkal jobban együttműködni. Például lehet majd úgy útvonalat keresni a Mapsen, hogy szép legyen a kilátás, ehhez a keresőmotor mutat is fotókat, hogy mire lehet számítani. Vagy egy videóban rá lehet arra keresni, hogy az a rész érdekel valakit, mikor az oroszlán elsétál a naplementébe, és megkapja, hogy pontosan mikor történik ez a videóban.

Android Autó és a digitális kulcs

Arról egy ideje már szó van, hogy milyen jó is lenne, ha telefonnal lehetne kinyitni az autót, de eddig ez csak néhány modellnél volt elérhető. Most ebben lett egy kis csavar, ugyanis olyan ismerősöknek vagy családtagoknak, akikben megbízik az ember, létrehozhat egy digitális kulcsot. Ez nem állandó használatot jelent, de anélkül elviheti valaki az autót valahonnan, hogy oda kellene adni a kulcsot, vagy kinyithatja a csomagtartót, esetleg az ülésteret, hogy kivegyen vagy berakjon valamit. Ez a funkció idén ősztől lesz elérhető Pixel és Samsung Galaxy telefonokon.

Kevésbé rasszista fotószoftver

A Google Fotók hajlamos kijavítani a képeket, hogy azok jobban nézzenek ki. De az algoritmusok nem mindig foglalkoznak a bőrtónussal, így a színes bőrű emberek esetében ez azt jelentheti szépen fogalmazva, hogy nem feltétlenül elégedettek az eredménnyel. Ezen javítottak most, illetve azon az algoritmuson, ami kategorizálta eddig a fotókat. Ráadásul ez ezek után a telefonon történik, nem a felhőben, ami adatvédelmi szempontból egy fontos előrelépés. A Google Fotókban pedig létre lehet hozni egy titkos mappát, ahova az olyan fotókat lehet gyűjteni, amiket nem akar ugyan kitörölni az ember, de mégsem szeretné, ha feldobná emléknek, vagy ha megjelenne a többi kép között.

Adatvédelmi javítások

Az Apple nemrég nagyon népszerű lett azzal, hogy felfedte, melyik alkalmazás egészen pontosan milyen tevékenységeket követ. A Google újítása is hasonló. Megmutatja, melyik alkalmazás kérte le a helyadatokat, fért hozzá a kamerához vagy a mikrofonhoz az elmúlt 24 órában. Azt szeretnék, ha mindenki az ő saját jelszókezelő fejlesztésüket használná, így megkönnyítették, hogy egy file-ba letöltsék, majd a Google jelszókezelőbe feltöltsék a máshol tárolt jelszavakat. Folyamatosan figyelné, hogy valamilyen adatszivárgásnál hozzájutottak-e a jelszavakhoz, és azonnal arra az oldalra vinné a felhasználót, ahol meg tudja változtatni a jelszavát. Minden web- és applikációs aktivitást automatikusan töröl 18 hónap után, és arra is lehetőség van, hogy az elmúlt 15 perc böngészési eredményeit egy gyors mozdulattal kitöröljük.

A másik nagy újítás, hogy azt ígérik, hogy az eszköz által generált személyes adatok, mint mondjuk az automatikus válaszjavaslatok vagy videók automatikusan generált felirata nem a felhőbe feltöltve generálódik, hanem a készüléken.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,011KedvelőTetszik
3,068KövetőKövetés
4,580FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk