Hirdetés

Korunk légdeszkája – Mondunk öt okot, miért menj rollerrel koncertre!

Ha összehasonlítjuk napjaink nagyvárosi közlekedését a huszonöt évvel ezelőtti állapotokkal, az egyik bárki által megfigyelhető változás nem a légpárnás autók megjelenése – pedig a Vissza a jövőbe sorozat ezt már nyolc évvel ezelőttre megjósolta – , hanem az elektromos rollerek egyre szélesebb körű elterjedése. Ma már csak Budapesten több szolgáltató kínál szinte bárhol felkapható eszközöket ilyen célra, emellett egyre többen vásárolnak saját rollert, ami nem is csoda, hiszen még akkor is megússzuk a beruházást egy középkategóriás városi bicikli árából, ha nem feltétlenül a piacon elérhető legolcsóbb modellek közül választunk.

Egy e-roller bármikor jól jöhet, ha nem akarunk autóba ülni, pláne Budapesten, ahol a dugók kis túlzással ugyanúgy hozzátartoznak a városképhez, mint a Szabadság-szobor a Gellérthegy tetején, vagy a Halászbástya. És bár ép testben ép lélek, valószínűleg bárki egyetért azzal, még ha csak titokban is, hogy van olyan helyzet, amikor biciklire ülni is sem esik jól, például ha nem akarunk leizzadva érkezni egy találkozóra, vagy épp végigpogóztunk egy koncertet valamelyik közismert szórakozóhelyen.  Felmerül a kérdés, hogy általában véve érdemes-e koncertre járnunk e-rollerrel? A válasz sok szempontból egyértelműen igen. A folytatásban mondunk pár érvet a magától értetődő környezettudatosság mellett.

Nem kell parkolóhelyet keresni

Aki próbálta már letenni az autóját egy közepesnél jobban látogatott helyszínen, nem is feltétlenül a belvárosban, hanem egy olyan, a városközponttól relatív messzebb található helyen, mint a Barba Negra, a Budapest Park, vagy egy ideje a Dürer Kert, az tudja, hogy sokszor szó szerint kilométeres távolságból kell visszagyalogolni a bejárathoz, pláne, ha valamiért a kiírt kapunyitás után érkezünk. Egy rollerrel, ami 1 másodperc alatt összecsukható, és alig több mint 15 kilót nyom, ez a probléma nem létezik többé. Nincs több, parkolóhely keresése, meg azt azt követő kutyagolás miatt lekésett előzenekar és nyitószám.

A rollernek, pláne összecsukott állapotban sokkal könnyebb helyet találnod, mint egy biciklinek, hiszen még egy új típusú Camping is sokkal nagyobb nála. Ha gyakran jársz az adott helyre, vagy tudsz szépen kérni, lehet, hogy még a ruhatárban is leteheted egy sarokba, de egy sima biciklilakattal bárhová lekötheted. A modern elektromos rollerek ráadásul szoftveresen is lezárhatók egy NFC kártya segítségével, amit a gyártók a járművekhez adnak. A szoftveres lezárás természetesen nem véd az ellen, hogy valaki a hóna alá csapja a rollert, ugyanakkor lezárt állapotban nem használhatók, így nem is igazán érdemes ellopni őket.

Egy ital is beleférhet

Mivel nem csak autóval, de biciklivel, rollerrel, sőt még gyalog is lehet olyat perecelni, ami 8 napon túl gyógyul, senkit nem buzdítunk arra, hogy alkoholos befolyásoltság alatt üljön bármilyen járműbe vagy járműre. Ugyanakkor a rollerekre nem feltétlenül vonatkozik az autóvezetésnél jelenleg érvényes zéró tolerancia elve. Persze, ha láthatóan nem egy-két konyakosmeggyet fogyasztottál, nem fogod megúszni a bírságot, amit ráadásul a hatóságok saját hatáskörben állapítanak meg minden esetben, viszont ha felelősséggel fogyasztasz mondjuk egy welcome drinket a koncert elején, valószínűleg minden gond nélkül haza fogsz érni anélkül, hogy egy esetleges igazoltatás, meg a jogsid miatt kellene izgulnod. Ha pedig túllőttél a célon, akár egy perc alatt összehajtogatod a járgányt, és közösségin kényelmesen hazajutsz.

Gyorsan és fáradtság nélkül odaérsz bárhová

A legtöbb elektromos roller maximális sebessége 25 km/órára maximalizált – elvileg tudnának többet is, de ezzel a tempóval még biztonságosan működtethetők mondjuk egy járda mellett futó bicikliúton is. Aki sokat jár biciklivel, az tudja, hogy ugyanehhez a sebességhez nem árt tekerni a pedált, pláne emelkedőn. Aki sokat jár busszal, az tudja, hogy egy pénteki kora estén, amikor még bőven tele vannak az utak a külső kerületekbe, alvótelepülésekre igyekvők autóival, egy busz vagy troli sem megy ettől gyorsabban, cserébe biztosan várni kell rá valamennyit, és persze a megálló sem biztos, hogy pont a szórakozóhely kapujában van. Egy elektromos rollerrel az összes fentebb említett probléma zárójelbe tehető: kilépsz az ajtón, elfordítod az indítókart, és már mehetsz is, amerre neked tetszik, hogy aztán, ha úgy tetszik, a jegyvásárlásig, vagy a karszalag felrakásáig le se szállj róla. És persze visszafelé sem lesz gond az éjszakai busz foghíjas lefedettségével, vagy azzal, ha le kell küzdeni pár – akár 10 vagy 20 %-os – emelkedőt a hazaúton.

Menetidők szúrópróbaszerűen

A következőkben találomra kiválasztottunk öt népszerű rendezvényhelyszínt, és megnéztük, hogy egy elektromos roller átlagsebességével kalkulálva mennyi időt igényel az odajutás. A példáknál igyekeztünk többféle koncertlátogatási helyzetet szimulálni, például, ha valaki a Budáról indul Pestre, ha valaki netán vidékről érkezik egy koncertre, vagy ha a város két végpontja között kell megtenni az utat.

  • Akvárium (1051 Budapest, Erzsébet tér 12.) – Keleti pályaudvartól 13 perc, Móricz Zsigmond körtérről 15 perc
  • Dürer Kert (1117 Budapest, Öböl utca 1.) – Deák Ferenc térről 20 perc, Budaörsről 35 perc.
  • Budapest Park (1097 Budapest, Fábián Juli tér 1.) – Deák Ferenc térről 20 perc, Keletiből 20 perc.
  • Sziget Fesztivál (K-híd bejárat, 1033 Budapest) – Móricz Zsigmond körtérről 40 perc, Keleti pályaudvarról 32 perc, Nyugati pályaudvarról 25 perc, Deák Ferenc térről 28 perc.
  • Barba Negra (1211 Budapest, Szállító u. 3.) – Deák térről 30 perc, Békásmegyeri HÉV-megállótól (25 kilométer, gyakorlatilag a Budapest két végpontja észak-déli irányban) 1 óra 15 perc

Egy sima utazástervezővel azonnal látható, hogy tömegközlekedéssel már csak a várakozási idők miatt is jóval tovább tart az út, pláne amikor későre jár, vagy épp hajnalodik.

Nagyobb távolság sem akadály

Az előző bekezdésben szereplő utolsó példánk szándékosan lett extrém, hiszen Békásmegyerről Csepelig tényleg hosszú az út. Felmerül, hogy egyáltalán bírja-e egy roller ezt a távolságot egy töltéssel? Nos, nem minden esetben, annál is inkább, mert a külső kerületekre nem mindig terjed ki a közösségi rollerszolgáltatók lefedettsége. Saját rollerrel ez a probléma nem áll fenn, az egyre bővülő termékkínálatban pedig már találhatunk olyan modelleket is, melyeknek teljes feltöltöttség esetén nem okoz gondot 40, vagy akár 80 kilométer megtétele. A hatótáv az akkumulátor teljesítményétől is függ. Ha nem használjuk a rollert, napok vagy hetek alatt lemerülhet, de amiatt nem kell aggódnunk, hogy egy koncertről nem tudunk majd hazaindulni, kikapcsolt állapotban nem jelentős a veszteség.

A megvásárolható e-rollerek saját töltővel rendelkeznek, melyek normál 220 Voltos aljzatba dugva működnek és nem nagyobbak egy notebook töltőjénél, szóval ha nagyobb távolságra mész, akár magaddal is viheted. Ma már senki nem ütközik meg azon, ha egy szórakozóhelyen megkérdezed, hogy feltöltheted-e a telefonodat, így nem valószínű, hogy gondot okoz majd, hogy találj egy szabad konnektort valahol.

Összességében tehát lehet, hogy Marty McFly a légdeszkát választotta, de valószínűleg egy e-rollerrel is kibékült volna, ha már az Almanacot végül el is kellett égetnie. Reméljük, sikerült kedvet csinálnunk a kipróbáláshoz. Arra pedig különösen büszkék vagyunk, hogy az erős kísértés ellenére sem írtuk le a cikkben azt, hogy rock n’ roller. Illetve eddig.

A cikk szakmai partnere a tavasszal hazánkba is megérkezett OKAI rollercsalád. A prémium, repülőgépek építéséhez használt alapanyagokból készülő OKAI Neon széria tagjai – Neon, Neon Lite, Neon Pro – kimagasló kényelmet, megbízhatóságot, és olyan innovatív megoldásokat kínálnak, mint a testreszabható LCD kijelző, az NFC kártyás nyitás / zárás, kínálnak, vagy okoseszközökre telepíthető alkalmazás, melynek segítségével többek között percrekész információkat kapunk rollerünk állapotáról. Az egyedivé varázsolható, pulzáló neoncsík nemcsak látványelem: bár garantáltan utánad fordul mindenki, amerre mész, az utazás egyúttal jól láthatóvá és ezáltal biztonságossá válik még az esti órákban is.

További információk az OKAI weboldalán és közösségi felületein!

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,994KedvelőTetszik
3,061KövetőKövetés
3,850FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk