Hirdetés

Világjárvány idején is lehetnének koncertek a Restart-19 kísérlet eredményei szerint

Kiértékelték a Restart-19 kísérlet során begyűjtött információkat, az eredmények szerint van arra mód, hogy biztonságosan megrendezhessenek beltéri koncerteket – állítják a kutatók.

A kísérletben több ezer önkéntes bevonásával tartottak koncertet a lipcsei Quarterback Immobilien Arenában, ahol arra voltak kíváncsiak, hogy egy beltéri eseményen hogyan terjedhet a vírus, és milyen megoldásokkal lehet csökkenteni a kockázatot. A koncerten, amit a Hallei Egyetem kutatói szerveztek, Tim Bendzko lépett fel, és több forgatókönyv alapján engedték be az önkénteseket, illetve a koncert közben is különböző lehetséges megoldásokat modelleztek.

Előzetesen mindenkit teszteltek, vagyis ténylegesen nem volt a tömegben fertőzött személy.

Az augusztusi koncert ültetett volt, mindenkinek kötelező volt a maszkviselet, és nem mászkálhattak buli közben. A résztvevők kezére ultraibolya fényben világító kézfertőtlenítőt kentek, ami átkenődött bármire, amit megfogtak, így a kutatók koncert után egyszerűen megvizsgálhatták, hogy az aréna mely pontjai azok, amiket kiemelt figyelemmel kell fertőtleníteni. A résztvevők kontaktuskövető eszközt kaptak, ami a többi embertől mért távolságukat regisztrálta, illetve azt is figyelte, hogy hány emberrel kerülnek szoros kontaktba, vagyis egy ember hány másik közelében tölt el sok időt. A légáramlás-szimulációt egy mérnök céggel együtt vezényelték le, és adatelemző cégek segítettek a kontaktuskövető eszköz által begyűjtött adatok elemzésében.

Az eredmények biztatóak

Most nyilvánosságra hozták az eredményeket, amikből az derül ki, hogy a néhány percig tartó kontaktusok száma viszonylag kevés, és jól szervezett higiéniai megoldásokkal még jobban csökkenthető, ugyanakkor a belépéskor, kilépéskor és a szünetekben nagyobb számban találkoznak egymással az emberek, és hosszabb ideig is maradnak egymás közelében.

Az is egyértelműen bebizonyosodott, hogy a rossz szellőzés miatt jelentősen megnőhet a fertőzés kockázatának kitett emberek száma.

A kísérletet vezető dr. Stefan Moritz szerint a kísérlet nagyon jól sikerült, az eredmények igazolták azt a hipotézist, miszerint egy koncerten nem kerül mindenki kontaktba a másikkal, és meghatározott forgatókönyvek mentén csökkenteni lehet a fertőzés kockázatát. Sikerrel bizonyították azt is, hogy a megfelelő szellőzés kulcsfontosságú szerepet játszik a kitettség csökkentésében. A légáramlás-szimulációhoz modellezték az aréna területét, amiben kisebb szektorokra osztották a területet, hogy megnézzék, hogy a különböző szellőztetési forgatókönyvek hogyan hatnak az aeroszolcseppek terjedésére. Vagyis azt látták, hogy a szektorokon belül, és a szektorok között hogyan terjedhet a vírus attól függően, hogyan változtatnak a szellőzésen. Ez a kísérlet igazolta, hogy nem egyformán hat minden egyes résztvevőre a vírus esetleges terjedése.

“A részletes epidemiológiai szimulációs modell segítségével következtetéseket tudnak levonni arra vonatkozóan is, hogy a társadalom egészében hogyan terjedhet a vírus”

– mondta Rafael Mikolajczyk, a Hallei Egyetem Epidemiológiai, Biometriai és Informatikai Intézetének professzora.

Fotó: Pexels / Pixabay

Szellőztetni nem csak a koncerteken kell

Az eredmények alapján azt javasolták, hogy az események helyszíneinek garantálni kell a megfelelő és folyamatos szellőztetést, a rendszeres teljes levegőcserét, és egy olyan értékelési rendszer felállítását sürgetik, ami egyértelmű szempontok alapján mondaná meg, hogy milyen szellőztetés megfelelő, és mi az, ami nem. Mind a koncerthelyszíneknek, mind a közönségnek az lenne az érdeke, hogy szabályozottan működjön mindez, azaz egyértelműen megmondaná egy hatóság, hogy a létező szellőzőrendszer megfelelő-e, vagy milyen átalakításokra lenne szükség, hogy biztonságosan lehessen beltéri eseményeket tartani.

A kutatók szerint fontos, hogy a járvány idején a megfelelő higiéniai szabályok betartása és betartatása is fontos, javaslatuk szerint fontos, hogy a világjárvány alatt beltéri eseményeken is végig kötelező legyen a maszk, és a rendszeres kézmosás vagy kézfertőtlenítés.

Továbbra is fontos, hogy az ülésterv rugalmasan módosítható legyen a járványügyi helyzettől függően, illetve hogy a helyszínt a lehető legtöbb bejáraton keresztül lehessen megközelíteni és elhagyni. Szerintük a várakozást szabad ég alatt kell megoldani, az étkezést vagy a sörözést pedig mindenkinek a saját helyén, hogy elkerüljék az emberek tömörülését, a zsúfoltságot és a hosszú kontaktust.

A kutatók szerint most, hogy egész Európában új erőre kapott a vírus, még értékesebbek a kutatásuk eredményei. Szerintük különösen a rendezvényeket szervező és lebonyolító cégek, helyszínek üzemeltetőit kell ellátni olyan információkkal, amik segítségével felelősségteljesen és biztonságosan tudnak eseményeket tartani, legyen szó koncertről, színházról vagy sporteseményről. De az eredmények segíthetnek az iskoláknak, munkahelyeknek is.

Egy másik tanulmány is hasonló következtetésre jutott, vagyis hogy a folyamatos szellőztetés és levegőcsere lehet az egyik kulcsa a fertőzés kitettségének csökkentésében. Az ő modellük arra is kitér, hogy az éneklés vagy a kiabálás mennyivel növeli a levegőben az aeroszol cseppek előfordulását, a kockázatot pedig maszkviseléssel és állandó levegőcserével lehet csökkenteni, ebben a cikkben pedig nagyon jól szemléltetik, hogy a különböző forgatókönyvek alapján hogyan terjedhet a vírus.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

37,321KedvelőTetszik
2,908KövetőKövetés
1,090FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk