Hirdetés
Hirdetés

Korlelet – Premieren a BrickLn búcsú-EP-je

A BrickLn zenekar 2016 őszén alakult Pécsen. Eleinte instrumentális dalokat készítettek hárman. (gitár, basszusgitár, dob) Ebben az időszakban készült el Slownoise c. kislemezük. 2019-ben új taggal egészült ki a zenekar, így az új irányba induló formáció spoken word / scream elemekkel gazdagodott. Ennek az időszaknak eredményeként több single dal is megjelent.

Azonban 2021 környékén a BrickLn tagjai úgy döntöttek, hogy külön folytatják a zenélést. Ekkor viszont már folyamatban volt egy újabb EP, amit még szerettek volna kiadni a kezükből. Az EP tematikája, hogy szövegileg belső megfejtésekből indul kifelé, világi és társadalmi jelenségekre reflektálva olykor kicsit utópisztikusan, a végén egy könnyed lezárással.

Mindezt a Lángoló olvasói hallhatják először, kiegészítve egy dalról dalra ismertetővel is a lejátszó alatt.

Bent

Ez volt az első, amit Dani csatlakozása után írtunk. Alapverziójában csak gitár és szöveg szerepelt. Egy próba alatt megszületett a dal, a szöveg és egy általunk készített kis videó hozzá, ami azóta is fent van a Youtube-csatornánkon. Később kezdett jobban kibontakozni zeneileg a szerzemény, így került bele basszusgitár és dob is, plusz új részek.

Szöveg szempontjából a Bent a belső vívódásoknak egyfajta megoldási javaslata, gyakorlatilag a meditációról szól. Első körben önmagunkban kell rendet tenni ahhoz, hogy produktívan nyúljunk a külvilághoz.

Iránytűk

Ez volt a zenekar történetében az egyik utolsó, ha nem a legutolsó, ami megszületett. A hangszeres része kb. 80 százalékban egy megihletett délután alatt elkészült. Később jöttek a finomítások és a szöveg hozzá.

A szöveg maga egy perszonális korlelet. A mentális problémáknak egy szubjektív megéléséről, az erkölcsi hanyatlásról szól. A címe az egyénnek a morális iránytűjére utal. Nehéz a világban történő események hatásai által bennünk rángatott tájolót az ideális irányba pozícionálni. A globális erkölcsi és ideológiai bomlás visszahat az egyénre.

Kint – machanon

A dal alapjai több éve íródtak, még a zenekar instrumentális korszakában. Zeneileg folyamatosan formálódott, ért, bővült. A jelenlegi szöveg volt az első, ami elkészült hozzá, de később más szöveggel is játszottuk, majd végül visszatértünk az eredetihez. Összességében sok verzióban létezett ez a szerzemény, de szerintünk megérte megvárni a végleges formáját.

A szöveg egyfajta kapitalizmuskritika. Elmélkedés a hatásairól, a cégek és vezetők felelősségre vonhatásáról, ezeknek és önmagunknak a pozíciójáról a globális folyamatokban. Az egyén nézőpontja a világi eseményekre, ezért Kint a címe. Van egy másodlagos címe is a dalnak, ami Hamvas Béla “Mechanonjára” utal.

Az EP eredetileg kintről indult volna befelé, a megnyugvás felé. Sokat gondolkodtunk rajta, hogy mi legyen a sorrend. Viszont zeneileg a jelenlegi formában ér a csúcspontra, illetve a világban zajló események is abba az irányba fordítanak, hogy megnyugvásra jelenleg mikro szinten van lehetőség, így megfordítottuk az elképzelést. Bentről indulunk, a belső béke megtalálásával, hogy a kinti történésekre majd produktívabb válaszokat tudjunk adni. Az anyag végén pedig egy instrumentális, melankolikus téma zárja le az elmélkedést és búcsúzik a zenekartól.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

37,602KedvelőTetszik
2,962KövetőKövetés
1,320FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók