Hirdetés

Koraérettek

Mizantrop – Loud
(Szerzői kiadás)

Mindig zavarba ejtő, amikor pofátlanul fiatal zenészek pofátlanul tehetségesek tudnak lenni, pláne ha ezt nem félnek megmutatni. Sorakoznak erre jobbnál jobb külföldi példák is – mint mondjuk a már rongyossá cikizett Arctic Monkeys -, s az ember azon kezd el gondolkodni, hogy ha a jó pap holtig tanul, akkor mi van a koránérőkkel…

A Mizantrop esetében olyannyira korai érésről van szó, hogy már 2007-es első lemezük, a Someone At The Top of The Trees is rendkívül bíztató kritikákat kapott, pedig… és most újra le lehet lőni a megszokott poént: akkoriban még a „ZP green card” is befigyelt volna a zsebbe. Ami a legizgalmasabb a dunaújvárosi elektró-kvartettben, hogy gyakorlatilag mindent megtanultak, és magukba szívtak, amit „a nagy elődöktől” csak szippantani lehetett, persze meg is vannak az áthallások a lemezen – de hol nincsenek?

A kiérdemelt tisztelet a Loudnál sem alakult másképpen, leszámítva azt, hogy másodjára általában nagyobbak az elvárások egy friss zenekar felé, és ennek most nem minden ponton sikerült megfelelni. Baj nincsen, ezt is maximum a bohó fiatalság és a még picit csapongó útkeresés számlájára írhatjuk. Mondjuk, bevallom, nem tudom eldönteni, hogy ez a stíl-kavalkád, amit a 4 srác a Loudba (is) belegyömöszölt, vajon csak egyszerű szárnypróbálgatás, vagy tudatos trükk arra, hogy a lehető legszélesebb közönségréteget meghódítsa. Van, ahol ez rendkívül jól működik, jelen esetben viszont úgy érzem, hogy ezt nem szerencsés sokáig erőltetni. Kezdjük például azzal, hogy a 14 számos albumról legalább 3 szám egy az egyben szükségtelen oda, legalábbis az anyag egységét tekintve (legfőképpen a Soon You’ll Be Mine), és csak azért, mert „mi ilyet is tudunk”, bizony nem kellene elszaladnia a pacinak alattunk. A lemez hangzásvilága némileg ellensúlyozza mindezt: a merész, zajos és néha végletekig torz elektronika mellett vígan megfér az akusztikus játék és az instrumentális alap.

Nem tudom, mi a nagy titok, de az biztos, hogy ha ilyen fiatal reménységek lapulnak, mondjuk, csak minden második magyar bokrokban, akkor a jövőt tekintve nincs se félni-, se szégyenkeznivalónk undergroundilag.

(Az egész lemez kiváló minőségben letölthető innen.)

Kommentek

Két perc a David Bowie életéről szóló filmből

A filmben Johnny Flynn játssza Bowie-t, és egy darab Bowie-dal sem hangzik el benne.
35,017KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
696FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Audiópartnerünk

Friss Lángoló

Egy jó üvegfólia tényleg megmentheti a telefon kijelzőjét

Kell-e egyáltalán üvegfólia, és mi a különbség az olcsó és a drága változatok között.

Újra a Samsung a világ vezető telefongyártója

De az igazi nyertes a Xiaomi, akik felkerültek a dobogó harmadik fokára.

a Talayapa project – Premieren és dalról dalra a Trottel új lemeze

A Trottel Records a Trottel zenekar klasszikus sorlemezeit (nem feltétlenül időrendben) elkezdte újramasterelve kiadni LP-n, tavaly ősszel a The Same Story Goes On, idén...

Világjárvány idején is lehetnének koncertek a Restart-19 kísérlet eredményei szerint

A kísérletben több ezer önkéntes bevonásával tartottak koncertet a lipcsei Quarterback Immobilien Arenában.

The Triumph Of King Freak (A Crypt Of Preservation And Superstition) – Új dal és klip Rob Zombie-tól, jön a lemez is

The Lunar Injection Kool Aid Eclipse Conspiracy címmel február 12-én jelenik majd meg.