Hirdetés

Koponya, sült kanári, sírással – furcsa gyógymódok másnaposság ellen

A világ jelentős részének gondot okoz január elsején a másnaposság. De a túlzott alkoholfogyasztás után fellépő kellemetlen tünetek nem a modern társadalmak globális problémái, hanem nagyjából egyidősek az emberiséggel, illetve az alkoholfogyasztással.

Hogy a másnaposság elleni küzdelem milyen régi, azt az is bizonyítja, hogy már az ókori rómaiaknak is voltak praktikáik arra, hogyan lehet leküzdeni. És hogy mennyire nem sikerült azóta sem bombabiztos megoldást találni rá, azt meg onnan lehet tudni, hogy 2019-ben egy frankfurti bíróság kimondta, hogy a másnaposság betegség. Nem feltétlenül azért, hogy kiírhasson bárkit az orvos táppénzre, hanem éppen amiatt, hogy ne lehessen kétes eredetű és hatékonyságú csodakészítményeket reklámozni, amelyek elmulasztják  jól ismert tüneteket.

Az ókori rómaiak hittek a virágos koszorúkban

A fesztiválokon is előszeretettel hordanak emberek a fejükön virágkoszorút, igaz az művirágból készült, valószínűleg ezért is hatástalan. Az ókori rómaiak nem feltétlenül esztétikai okokból viseltek koszorút, hanem mert azt gondolták, hogy az ibolya és más gondosan válogatott virágok megvédik őket a másnaposságtól. Ha valamilyen okból kifolyólag ez nem jött össze, akkor jöhettek az olyan ételek, mint a belsőségek, a sült kanári egészben, báránytüdő vagy bagolytojás, esetleg fecskecsőrt égettek, és a hamuját fogyasztották. Arról nincsenek feljegyzések, mennyire volt nehéz másnaposan fecskét fogni vagy kanárit sütögetni.

Kínában vagy lóagy vagy egy ásvány segített

Kínából elég hiányosak a feljegyzések, illetve gondot okoz, hogy a “ma’nao” utalhat achát ásványra, és lóagyra is. Az sem teljesen egyértelmű, hogyan kellett ezekkel kapcsolatba kerülni, hogy vége legyen a másnaposságnak, mindenesetre a ló elég drága mulatság volt, vagyis a lóagyas gyógymód csak a gazdagok kiváltsága lehetett.

Leves nehezített körülményekkel

A leves mai napig sokaknál bevált módszer a másnaposság ellen. Ebben hittek Mezopotámiában is, csak ők egy olyan levest készítettek, amely édesgyökérből, babból, leanderből, olajból és borból állt. További nehezítés, hogy napfelkelte előtt kellett fogyasztani, az előtt, mielőtt bárki megcsókolhatta volna a másnapossággal küzdő alanyt. Mielőtt valaki úgy gondolja, hogy ezt kipróbálja, itt szólunk, hogy a leander oleandrint tartalmaz, ami erősen mérgező, és halált is okozhat.

Az angolna segít

Több feljegyzésben is előjött az angolna jótékony hatása. A középkorban az volt az általános vélekedés, hogy mivel az ivóvíz nagyon gyakran szennyezett volt, így sokkal biztonságosabb volt alkoholt fogyasztani. Ekkor futott fel a sörkészítés is, hiszen a keresztes háborúból hazatérő katonáknak egy rakás új tudás volt a birtokukban gyógynövényekről, fűszerekről és tömegmészárlásról. Az első kettőt pedig a gyakorlatban is tudták alkalmazni, és egyre népszerűbb ital lett a sör Ez pedig gyakran járt kellemetlen másnapokkal, amit valahogy le kellett küzdeni. Ekkor kezdtek el angolnát fogyasztani, ami nem is volt rossz ötlet, hiszen azóta tudjuk, hogy tele van kalciummal, vitaminokkal és fehérjével. Ők mondjuk nem ezért ették, hanem mert úgy gondolták, hogy az angolna életre kell a gyomorban, és felszívja az alkoholt.

Fotó: Cottonbro / Pexels

Túl meleg lesz a vér

Az 1200-as évek Angliájában úgy gondolták, hogy a másnaposság okozója, hogy néhány alkoholtól túlmelegszik a vér. A megoldás erre a sós ecet, amit a nőknek a mellükre, férfiaknak pedig a heréjükre kellett kenni, a teljes hatás érdekében pedig érdemes volt hozzá cukros káposztalevet is inni.

Később, a gin lett népszerű Angliában, ami szintén kellemetlen másnapokat tudott okozni. Ennek kezelésére is volt praktikájuk, mégpedig a kormos tej. Egy pohár meleg vagy langyos tejbe kevertek kormot, és megitták. Ezt a koktélt egyébként más betegségek esetén is alkalmazták, a modern orvostudomány senkinek nem ajánlja, bár az alapgondolat, mely szerint a szén bizonyos tünetek esetén segíthet, ma is megállja a helyét.

Macskajajra kokain

Az 1900-as évek elején úgy gondolták, hogy a másnaposság ellen jó lehet egy kis kokain, az ugyanis azonnal feldobja az embert, így meg is szűnnek a kellemetlen tünetek. Olyannyira népszerű megoldás volt Amerikában, hogy a legnépszerűbb hotelek kínálták a reggeli mellé. Aztán mikor kiderült, hogy a kokain mégsem olyan kellemes és veszélytelen dolog, nagyon gyorsan keresni kellett más megoldást. Ekkor azzal álltak elő, hogy a jeges Coca-Colához tejet kevertek, és kiadós alvást javasoltak.

Végy egy kis disznóhúst, és rohaszd meg

A 16. században Oroszországban egy olyan megoldást alkalmaztak, ami elég nagy előkészületet igényelt, és a vége az lett, hogy örökre el lehetett venni valaki kedvét az alkoholtól, illetve egy zsidó származású ember vallását is meg lehetett gyalázni. A recept úgy kezdődik, hogy egy kis disznóhúst kell rohasztani kilenc napig egy zsidó ágyában. A rohadt húst porítani kell, és meg kell etetni a másnapos emberrel. Az elképzelés alapja, hogy ennek hatására az iszákos ember úgy fordít hátat az alkoholnak, ahogyan a zsidó vallású ember a disznóhúsnak.

Akasztott ember koponyája

Szintén Anglia, csak már az 17. század, mikor Jonathan Goddard elkezdte árulni a Goddard-cseppeket mint táplálékkiegészítőt, ami leszámol a másnapossággal is. A hozzávalók között szerepelt szárított vipera, ammónia, és koponyapor. Ez utóbbi egyébként fontos összetevő volt, mert csak kifejezetten olyan koponya jöhetett számításba, ami akasztott embertől érkezett.

A Goddard-cseppek rajongója volt II. Károly király, aki többek között arról is ismert volt, hogy nem vetette meg az alkoholt. Feljegyzések szerint például akkor is teljesen részeg volt, mikor úgy gondolta, hogy az ágy mellett ordibálással ösztönzi öccsét, mikor az éppen a szüzességét veszítette el.

Dzsingisz kán az ecetre esküdött

Egészen pontosan az ecetes birkaszem volt az az étel, amit Dzsingisz kán szerint a másnaposságra kell fogyasztani. Ez most meglehetősen undorítónak hangzik, és úgy tűnik, mintha semmi más célt nem szolgálna, minthogy már a látványtól lehessen hányni egy jót, de ma is létezik az úgynevezett mongol mary nevű koktél, aminek különlegessége, hogy a paradicsomléből egy birkaszem kacsingat a vendégre.

Edzés, és izzadtság nyalogatása

Amerikai őslakosok szerint a legjobb taktika, ha korán reggel elmegy edzeni az ember, jól megizzasztja magát, és lenyalogatja az izzadtságot. Fontos momentum, hogy ki is kell köpni, mert csak így távoznak a méreganyagok, ezt a momentumot érdemes figyelembe venni, mikor edzőtermet választ az ember. Illetve azt is fontos szem előtt tartani, hogy a másnaposság egyik kiváltó oka a dehidratáltság, így ha még izzasztja is magát valaki, és köpköd, akkor egyre rosszabb lesz az állapota, így tanácsos nagyon sok vizet inni az edzés közben. Meg úgy általában is.

Citrommal dörzsölt hónalj, és ásás

Puerto Ricoban előre készülnek a másnapra, mégpedig úgy, hogy citrommal dörzsölik be annak a kezüknek a hónalját, amelyikkel a poharakat emelgetik. Vagy ha biztosra szeretnének menni, akkor mindkettőt.

Az írek szerint az is segíthet, ha másnap valaki nedves homokba ássa be magát nyakig, merthogy ez lehűti a testet, és beindul a vérkeringés. Ha valaki nem menne le a lakótelepi játszótér homokozójáig, akkor azt emlékeztetjük, hogy egy hideg zuhany is pont ugyanezt teszi.

Furcsa koktélok

Ha az eddigi tippek nem jöttek be, akkor ki lehet próbálni a kagylólevet jó hidegen egy Aszpirinnel, ami szintén az 1900-as évek Amerikájából jött, és életmódguruknál újra reneszánszát éli paradicsomlével vagy sörrel. Bolíviában a bikapéniszlevesre esküsznek, ami akkor igazán hatásos, ha legalább tíz órán keresztül fő, és tojást, bárányt és csirkét is kell hozzáadni. Érdemes  sokat főzni belőle, mert a másnaposság mellett fájós hátra is jó, és afrodiziákum is. Lehet nyúlszarból teát készíteni, ami valószínűleg a kálium tartalma miatt hasznos, akinek nincs nyula, vagy nem biztos benne, hogy ilyen teát szürcsölgetne, az próbálkozhat banánnal is. Aki pedig valami hagyományosabbra vágyik, az keverjen a whiskyhez nyers tojást és Tabasco-szószt.

Végső megoldás a sírás

1972-ben jött ki az On Drink című könyv, aminek a szerzője, Kingsley Amis amellett érvel, hogy a fizikai tünetekre emocionális választ kell adni. Ez az úgynevezett metafizikai másnaposság, amire a gyógymód, hogy be kell fogadni minden érzelmet, és egy kiadósat kell sírni.

A másnaposság egy rendkívül összetett dolog, ami egyénenként is más lehet különböző alkoholoktól függően, így egyelőre távoli remény, hogy legyen egy tabletta, ami a másnaposságot egy csapásra elmulasztja. Főleg amiatt, mert nem is szerencsés, ha a testben zajló, baromi jól kitalált biokémiai folyamatokba, ami az alkohol lebontásának folyamata, kívülről beleavatkozunk. Éppen ezért maximum tüneti kezelést lehet másnaposságra alkalmazni, majd várni, hogy a testünk megdolgozzon az előző napi buli következményeivel. Aki pedig nem akarja újra megtapasztalni ezt az érzést, annak az egyetlen lehetősége, ha tudatosabban fogyaszt alkoholt, amibe beletartozik a mértékletesség, és a folyamatos hidratálás is.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,020FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk