Hirdetés

Konteós ruhadarabok dizájnolásába kezdett M.I.A

Mathangi „Maya” Arulpragasam, vagy ahogyan a legtöbben ismerik például a Paper Planes című slágeréről M.I.A új vállalkozásba kezdett. Az nem ritka persze, hogy egy zenész saját márkát dob piacra, az már egy fokkal ritkább, hogy az egészet a nagyon furcsa koneto-elméletek ihlették, és nem ironikusan, hanem tényleg úgy gondolja, hogy alternatívát kínál azoknak, akiknek valóban napi szinten kérdés, hogy hogyan kell magunkat védeni például az 5G-től, vagy hogy a kormány lehallgatja-e, mikor a kocsmában beszélget arról, hogy mit grillezett előző hétvégén.

40 ezer forintos alusisak

A kollekcióban az üldözési mánia keveredik az áltudományokkal, és olyan darabokat lehet megvenni, mint például az 50 dolláros telefontáska, ami lenyomozhatatlanná tesz, a 100 dolláros divatos alumínium sisak, vagy a 400 dolláros, közel 150 ezer forintos dzseki, amiben van egy zseb, ami szintén tulajdonképpen Faraday-kalitkaként szolgál. Van nadrág, leggings, ruha, alsónadrág, és póló is, amin elől egy nagy folt segítségével védi a szívet az 5G-től, persze itt azért van kockázat, mert ha ne adj Isten oldalról, vagy hátulról jön a sugárzás, akkor azért eléggé meg vagyunk lőve.

Minden összemosva mindennel

Anélkül, hogy részletesen belemennénk, miért tudnak sikeresek lenni a konteók, kapargassuk csak a felszínt, vagyis hogy a legtöbbször látszólag és valójában összefüggés nélküli dolgok között hajlamosak emberek kapcsolatot találni, és valós dolgokat mosnak össze kitalált dolgokkal. Ha megiszom egy pohár tejet, és utána mindig fáj a hasam, akkor igen, valószínűleg laktózérzékeny vagyok. Ha megiszom egy pohár tejet, és a következő öt percben a forgalmas úton elmegy egy piros autó, a kettő között nem keresek összefüggést, mert nincs. Na ezt gondolják újra a konteósok, és állnak elő meredek elméletekkel. M.I.A már korábban is hajlamos volt az ilyesmire, most az 5G technológiát mossa össze a katonai célú megfigyeléssel, a kriptót a tudat adatbányászatával, a kiterjesztett valóságot a közösségi kreditrendszerrel. Vagyis minden technológiai újítást egy kalap alá vesz, és persze mind egy disztopikus jövő felé mutat. De akkor jön egy széldzseki, és mindent megváltoztat. Az oldalán a ruháit úgy mutatja be, mint „modern kori lovag páncélja”, és arról is ír, hogy angolul a jövő, azaz future visszafelé R U TUF, azaz egy kérdés, hogy kemény vagy-e. Persze, hogy ez csak az amerikaiakra vonatkozik-e, vagy mi is elgondolkodhatunk, hogy az ővöj milyen üzenetet hordoz magában, az jó kérdés, de most ne menjünk bele ilyen részletekbe, helyette itt az interneten hirdetett ruha, ami megvéd az internettől.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by M.I.A. (@miamatangi)

Na de akkor ez most hülyeség?

Most fogok mindenkit megzavarni, mert azt mondom, hogy ez hülyeség is, meg nem is. Ez egy kifejezetten jó konteo, mert vannak valójában veszélyt jelző elemei, de kérdés, hogy ez mennyire valós veszély. Igen, ha mondjuk a kormány vagy a rendőrség akar, akkor megtalálhat a telefonunk alapján, de egyrészt hogy ezt mikor alkalmazhatják, arra elég komoly jogszabályok vannak, de még aki ebben sem hisz, és úgy gondolja, hogy jobb ha nem tudják, hogy például ott volt egy tüntetésen, akkor van egy olyan módszer is, hogy egészen egyszerűen nem viszi a telefonját. Ettől még persze bárki felveheti az arcát például, de azért nem lehet minden tökéletes. Az viszont tény, hogy a hadsereg valóban használ és tesztel ilyen módszereket, és ezeket , sőt infravörös sugárzást elnyelő anyagokat, egészen egyszerűen azért, hogy az ellenség radarjai, drónjai ne tudják őket bemérni még akár hőkamerával sem.

A Faraday-kalitka nem új találmány, a legtöbb embernek a háztartásában van is egy, mert például a mikrohullámú sütő ilyen. A lényege, hogy a belsejébe nem hatol be a gyorsan változó elektromos vagy mágneses tér, így a belsejében lévő tárgyak vagy élőlények ezek hatásától védve vannak. A lassan változó elektromágneses tér be tud hatolni a kalitka belsejébe, ezért például a Föld mágneses mezeje hat rá. Vagyis ha a zsebedbe teszed a telefont, akkor nem lesz térereje, és a wifi jelet sem veszi. Vagyis pont olyan, mintha nálad sem lenne. És tudod mi még olyan, mintha nem lenne nálad? Ha nincs nálad.

Minden új technológia előtt félnek az emberek, most annyi a különbség, hogy az internet és az 5G lehetőséget ad arra, hogy az ezek miatti aggódás gyorsabban terjedjen. Korábban a tévé és a rádióadás miatt is aggódtak, most az 5G egészségügyi hatása miatt, szóval tényleg nincs új a nap alatt. Egy biztos, a technológiai, telekommunikációs cégek nem akarják kinyírni azokat, akikből élnek, mert ennek nem lenne semmi értelme. Semmi nem bizonyítja, hogy az 5G ártalmas lenne az egészségre. A sugárzás mint gyűjtőfogalom sokaknak valami veszélyt jelent, de aki visszaemlékszik a fizikai tanulmányaira, az talán még tudja, hogy a fény is sugárzás, mégsem szokás belehalni abba, ha fényt látunk. Vannak persze veszélyes sugárzások, ahol persze számít az is, hogy meddig és milyen mértékben vagyunk kitéve neki. A röntgen például nagyon fontos és hasznos, de nem mindegy, milyen mértékben. Az ibolyántúli fénynél magasabb frekvenciájú, vagyis ionizáló sugárzások közé tartozik a gamma-sugárzással együtt, ami hat a DNS építőelemeire, ami rákot okozhat, de a nem ionizáló sugárzások erre nem képesek. Nem ionizáló az 5G vagy a wifi is. Bővebben a témában itt érdemes olvasni.

Egy gitárpedál műszaki rajza a kiszivárgott 5G chipes oltás

Persze ha valaki attól fél, hogy ellopják a gondolatait a telefonhálózaton keresztül, az lehet számára egy jogos félelem, de valójában egészen kicsit az esély, hogy amennyiben létezne is ilyen technológia, pont az ő gondolatai kellenének bárkinek. M.I.A nyitva hagyja a kérdést a ruháival kapcsolatban, azt írja, hogy lehet, hogy ő egy zseni, lehet, hogy egy csaló, de ha tévednek is, legalább lesz egy klassz ezüst nadrágja az illetőnek (amiben még csak fel sem lehet hívni). Szóval aki fél attól, hogy rossz dolgok történnek vele az interneten, annak érdemesebb kevesebb időt tölteni ott, aki pedig akar túlárazott ezüst ruhadarabokat, az persze megteheti, hogy vásárol magának néhányat, de ha a sokkal valószínűbb kibertámadásoktól vagy identitás lopástól az alusisak egészen biztosan nem védi majd meg.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,016KedvelőTetszik
3,065KövetőKövetés
4,570FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk