Hirdetés

A Földnek adják jogdíjaik egy részét a dalszerzők

Brian Eno klímavédelmi jótékonysági kezdeményezése, az EarthPercent a Unison jogkezelővel együttműködve kidolgozott egy módszert, amivel a Föld jogosult lehet művekben, azaz a jogdíjaik egy bizonyos százaléka jogilag a bolygónknak jár.

A Föld mint társszerző program lehetővé teszi a művészek számára, hogy legális kedvezményezettek között szerepeljen a bolygónk, a rá eső jogdíjat pedig közvetlenül környezetvédelmi szervezeteknek utalják, és arra bíztatnak mindenkit, hogy minél több szerző csatlakozzon a zeneművük egy százalékával, a tapasztalatok szerint ugyanis egyre több művész tekinti kiemelten fontos ügyének a környezetvédelmet.  Az összegyűjtött összeg egy jótékonysági adományozó alapba folyik, és eddig több mint 23 művész csatlkaozott a kezdeményezéshez. Mostantól társszerző a Föld olyan mávészek dalaiban, mint Brian Eno, Aurora, Anna Calvi, Jabob Collier, Stromzy producere Fraser T Smith, a Bieg Thief pedig ígéretet tett arra, hogy a turnébevételük 1 százalékát ajánlják fel a jótékonysági alapba, hogy ezzel is ellensúlyozzák a saját környezeti hatásukat.

Az EarthPercent egyszerű módot kínál a zeneipar számára, hogy változást érjen el azáltal, hogy megkéri az előadókat, hogy adományozzák el dalszerzési bevételeik egy kis százalékát. Minden zenészt inspirál az egyetlen bolygónk, amelyen élünk, így helyénvaló, hogy most a Földet nevezhetjük írótársunknak

– mondta Eno. Jogilag persze nem volt ez egy ilyen egyszerű folyamat, az egészet 18 hónapos előkészítő munka alapozta meg, ahol az egyik tanácsadó a Grammy-díjas lemezproducer, Kevin Bacon volt, a szakmai és jogi környezetet pedig az Unison jogkezelő szervezet adja, ők azok, akik a bevételt a Földnek gyűjtik. A kísérleti szakaszban a jótékonysági szervezet most azon dolgozik, hogy a jövőben a módszert minél több közös jogkezelő tudja alkalmazni, ezáltal minél több művész ajánlhassa fel a bevételének egy részét a Föld számára.

„Sokba kerül, egyre többe” – Az Artisjust kérdeztük az online jogdíjak kezeléséről

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,011KedvelőTetszik
3,068KövetőKövetés
4,580FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk