Hirdetés
Hirdetés

Klímaválság a hangstúdióban – Elstartolt a nemzetközi dalszerző tábor Budapesten

asc.jpg

Hirdetés

NoÁr klímavészhelyzetről írt rapszövegéhez, valamint az RTL Klub saját gyártású sorozatához is alkotnak zenét a Budapesten ma induló nemzetközi dalszerző tábor résztvevői. Az Artisjus Songwriting Campre a magyar zenészek mellett kilenc országból érkeztek szövegírók, zeneszerzők, énekesek és producerek, hogy három napon át közösen alkossanak. A tábor kultúrmissziója, hogy fellendítse a magyar zenei exportot, beindítsa a hazai és a nemzetközi zenei élet tehetségei közötti aktív együttműködést. További információk a hajtás után. 

Zeneszerzők, szövegírók és producerek érkeztek Budapestre a világ különböző pontjairól, köztük az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból, Belgiumból és közép-kelet európai országokból, hogy magyar dalszerzőkkel közösen alkossanak. Március 4-től három napon keresztül a budapesti Petneházy Club Hotelben hét berendezett produceri stúdióban merülhetnek el a kreatív munkában akár a nap 24 órájában úgy, hogy közben kizárják a külvilágot.

A tábor magyar résztvevői: a junior Artisjus-díjas Törőcsik Kristóf (Margaret Island); a számos magyar és külföldi hírességgel együtt dolgozó Závodi Marcel (Zävodi); többek között Wolf Kati Szerelem, miért múlsz? angol nyelvű verziójának szövegírója, Johnny K. Palmer; a fesztiválkedvenc hip-hop formáció, az NB énekesnője, Péterffy Lili; a Belauban is közreműködő énekes-dalszerző, Szécsi Böbe, a Neoton Sztárjai, a Groovehouse és a Blue Tips dobosa, Heatlie Dávid; A Dal című műsorból is ismert The Sign zenekar frontembere, Czinke Máté.

A szervezők minden nap más és más csoportokba osztják a 21 résztvevőt azért, hogy minél több zenei alkotó tudjon kapcsolódni és inspirálódni egymás ötleteiből. A feladat az, hogy a nap végére egy-egy megadott témához dalkezdemény vagy akár kész dal szülessen. Az első nap témája a klímaválság és a környezetvédelem: a Junior Prima-díjas Molnár Áron (NoÁr) rap szövegéhez kell zenei alapot készíteni. A második nap a filmzenéé: a csapatok az RTL Klub vadonatúj, saját gyártású sorozatához szereznek zenét. A Mellékhatás című, hamarosan debütáló széria szintén fajsúlyos témákat boncolgat: béranyaság, az emberi élet értéke, szülői felelősség.

Nem kifejezett elvárás a piacképes zenei anyag elkészítése. A cél inkább az, hogy a zenészek egymásra hangolódjanak és jövőbeli gyümölcsöző szakmai kapcsolatok alakuljanak ki közöttük. Hála a közösségi médiának, a jövőbeli kapcsolattartás ma már nem probléma. Nem most kell tehát slágert írni, de könnyen elképzelhető, hogy olyan nemzetközi alkotói közösségek alakulnak itt ki, akiknek dalát jövő nyáron már több országban játsszák majd a rádiók. A tábor küldetéséről a szervező, Czutor Zoltán így beszélt: 

A nemzetközi siker felé vezető úton az első fontos lépés egy igazán átütő dal. A dalszerzők a zene origói, az ő munkájuk az alap, amire a zenei iparág épül. A dalszerzés világszerte egyre inkább az együttműködésről, a szerzői közösségekről szól. Nekünk annyi a dolgunk, hogy összehozzuk a közép-európai dalszerzőket egymással és a külföldi alkotókkal.

Számos kezdeményezés, így például a DEX Dalszerző Expo indult azzal a céllal, hogy Budapestet a könnyűzene regionális központjává tegye. Az Artisjus 2018-ban és 2019-ben Budapestre hozta az ABBA egyik tagjának (Björn Ulvaeus) kezdeményezéséből született svéd dalszerző tábort. Szintén az Artisjus támogatásával 2017-ben és 2018-ban a Zeneszöveg.hu szervezte a Songbook Songwriting Camp rendezvényeket. Ez a sorozat 2020-tól Artisjus Songwriting Camp néven folytatódik.

További információk a kapcsolódó weboldalakon

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,011KedvelőTetszik
3,068KövetőKövetés
4,580FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók