Hirdetés

Kiszerkesztik a rasszista tartalmakat a James Bond-regényekből

Átszerkesztik Ian Fleming klasszikus James Bond regényeit, vagy ahogy ők mondják, frissítik az írásokat, hogy eltávolítsák belőlük az elavult és rasszista nyelvezetet.

Az Ian Fleming Publications áprilisban újra kiadja Bond eredeti szerzőjének mind a 14 könyvét, és ezzel a lendülettel eltávolítja belőle azokat a szavakat és kifejezéseket, amelyeket sértőnek ítéltek. A kiadó azt állítja, hogy követni fogják Fleming példáját azzal, hogy olyan változtatásokat hajtanak végre a regényekben, amiket ő az Élni és halni hagyni átszerkesztésekor még maga engedélyezett 1964-es halála előtt.

„Ian megközelítését követve megvizsgáltuk számos faji kifejezés előfordulását a könyvekben, és eltávolítottunk néhány szót, vagy lecseréltük azokat olyan kifejezésekre, amelyek ma már elfogadottabbak, de összhangban vannak a könyvek írásának időszakával”

– írta a kiadó.

Az eredeti szöveg módosításai közé tartozik az úgynevezett, és a regények írásakor még elfogadott n betűs szó megszüntetése, amelyet a frissítésben vagy „fekete személy” vagy „fekete ember” váltott fel, vagy teljesen eltávolították, valamint a homoszexualitásra és a nőgyűlölő nyelvezetre vonatkozó kedvezőtlen utalások átdolgozása, amelyek szintén általános szóképévé váltak a nőcsábász titkosügynök karakter filmbeli megfelelőjének.

Ezen kívül a sorozat minden könyve tartalmazni fogja a felelősséget kizáró nyilatkozatot:

„Ez a könyv akkor íródott, amikor a modern olvasók által esetleg sértőnek tartott kifejezések és attitűdök mindennaposak voltak. Számos módosítás történt ezen a kiadáson oly módon, hogy a könyv a lehető leghűségesebb maradjon az eredeti szöveghez és ahhoz az időszakhoz, melyben a története játszódik.”

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

37,605KedvelőTetszik
2,965KövetőKövetés
1,330FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés