Hirdetés

Kisterem címmel a magyar underground előtt tisztelgő könyvet ad ki Bali Dávid

Bali Dávidot többek között onnan ismerhetik sokan, hogy jó ideig ő volt a Nuskull oldal egyik főnöke, szerzője, majd a magyar zenekarok külföldi exportját intéző HOTS vezetője lett, és már csak ezekből kiindulva is alaposan ismeri a magyar undergroundot. Most úgy döntött, hogy kiad egy könyvet, ami az elmúlt húsz év hazai keményzenei undergroundjának szeretne emléket állítani úgy, hogy száz, szerinte meghatározó, tudatosan a radar alatt mozgó zenekar száz, szerinte meghatározó hangfelvételéről ír benne.

Akik nélkül azt éreztem, nem lehetne elmesélni az elmúlt 20 évet, és akiknél nem akartam, hogy elfelejtődjenek a lemezeik.

A könyvet kordokumentumnak szántam azzal a céllal, hogy kirajzolódjon az a legmélyebb bugyrokban végbemenő nemzedékváltás, aminek jóvoltából az itthoni underground független, friss és mindig valamivel szemben definiálható maradhatott az én olvasatomban.

– mondja Bali. A könyv fülszövegében pedig ez áll:

A kisterem, Bali Dávid első könyve azt az időszakot öleli fel, mikor az internet maga alá gyűrte a lemezeladásokat, és a fájlcserélőknek köszönhetően új, online színtérrel gazdagodhatott a rendszerváltás utóhatásaira legérzékenyebb könnyűzenei szubkultúra. Legyen szó a hardcore/punkról, a MySpace-korszak sajátos műfajairól, a metal szélsőséges hangzásairól (doom, death, thrash, black, sludge stb.), zenei határfeszegetésekről, nemzedékváltásról, elfelejtett sikerekről vagy be nem következett áttörésekről, a kisterem olyan arcképcsarnokot kínál 100 zenekar 100 lemezével 2000 és 2019 között, amivel elmesélhetővé, megvitathatóvá válik az elmúlt 20 év hazai undergroundjának belső formálódása.

Az Empire Merch jóvoltából a könyv száz darabban megjelenik fizikai formátumban is, de dolgoznak már azon, hogy e-könyvben is elérhető legyen. A grafikai arculatot Borbás Marci (harom.studio) jegyzi, aki Bali szerint lényegében megálmodta az egész könyvet úgy, hogy az albumszerű lehessen, de a kiadvány nem valósulhatott volna meg a Hangőr Egyesület támogatása nélkül sem. Itt lehet előrendelni.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,984KedvelőTetszik
3,058KövetőKövetés
3,810FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés