Hirdetés

A Flash sokkol, a Folk On 45 a poppal barátkozik – Kislemezek a Budapest Vinyltől

flash.jpg

Remélhetőleg feltűnt, hogy a hazai lemezkiadás nagyon megizmosodott az utóbbi időben. Most persze az igazi lemezekre gondolunk, LP-re, azaz bakelitre (igen, tudjuk, hogy a vinyl a helyes). Az olyan, általunk is gyakran tárgyalt kiadók, mint a Moiras, a Trottel és a Budapest Vinyl sajátos arculattal dolgoznak, míg előbbi elsősorban klasszikus és részben korábban ki sem adott hazai felvételek megjelentetésével, két utóbbi főleg a komolyan vehető undergrounddal. Ki gondolta volna még pár éve is, hogy a régi punk, HC és mindennemű alterock dolgok újra full aktuálisak lesznek, és alig kellene kicserélni egy két nevet a szövegekben és simán rá lehetne húzni a jelenhelyzetre őket. Persze vannak másfajta naprakészségek is, a Budapest Vinyl például nemrég kiadott egy kiváló dub lemezt Lipi Browntól, ami ahogy hallom kezd nemzetközileg ismertté válni, és amit itt szerettünk felettébb.

Most azonban a legkultikusabb lemezfajtából, a 7” (hét inches) kislemezből lehetünk beljebb kétfélével is. A Flash zenekar, avagy Dr Flash a klasszikus punk hagyományok nyomán sokkolja a népet, és reméljük, hoz frászt a célszemélyekre is. Zeneileg a lüktető rockandrolltól a karcos rockig és a nyolcvanas éveket időző punkig terjed az ív, de nem túlzunk, ha kijelentjük, ez az egész bár remekül eltalált zenei csomag, valójában Barcs Miki semmiféle kontrollt és öncenzúrát elviselni nem tudó végsőkig szókimondó énekéhez és szövegeihez szolgál támasztékul és körítésül. Nem is kell ezt tovább ragozni, elég csak meghallgatni az új, kétszámos kislemez címadóját, az egyébként már rég kultikussá nemesült Képviselő Funky-t, hogy képbe kerüljünk. (A belinkelt videón a kislemez borítója látható.)

A másik most kijött kislemez a Folk On 45 Japán lány címűje valami egészen más, miközben ezt a folk-pop, vagy folk-rock bandát Träger Lili énekesnővel összehozó Szőllősi Lajos gitáros szerző talán meglepő módon a Flash zenekarban is játszik (sőt, a fentebb tárgyalt kislemez B oldalán hallható Cenzúra című dalnak ő a zeneszerzője is). A Folk On 45 azt a speciális mezsgyét tölti meg élettel, ami az úgynevezett minőségi pop-rock (Black, U2, Guns N’ Roses, Hendrix) és a magyar folk keresztmetszetében képzelhető el. Úgy néz ki, be is jött nekik, közönségüket is pillanatok alatt megtalálták ezzel a szellősre és dallamosra hangszerelt rádióbarát muzsikával. Bár talán a címadó dal igazodik jobban a hazai dalos hagyományokhoz, a B oldalon hallható Édes kicsi galambom az ütősebb rockandroll nóta.

Rendelések, további információk: https://www.facebook.com/budapestvinyl/

Hirdetés

Kommentek

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
850FeliratkozóFeliratkozás

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Audiópartnerünk

Friss Lángoló