Hirdetés

Kísérletezős kaliforniai punkok – Zebrahead a Dürerben szeptember első hétfőjén

zebrahead-1512990379_14_2560x1440.jpg

Az ősz első hétfőjén még bőven nem késtünk le arról, hogy begyűjtsünk némi napsütötte kaliforniai életérzést, és erre nem is tudunk jobb megfejtést nagy hirtelen a Zebrahead koncertjénél, ami szeptember 2-án lesz a Dürer Kertben. Az amerikai punk csapat márciusban megjelent, kitűnően sikerült Brain Invaders című albumának turnéjával érkezik Budapestre. A koncertre a New Beat és a Lángoló Gitárok közös játékában páros belépőt nyerhetsz.

Mivel a punk kaliforniai ágához sokan automatikusan társítják az olyan asszociációkat, mint a fiatalság, a tengerpart, a pálmafák, vagy a gördeszkaparkok, nehezen hihető, hogy a stílus kilencvenes évekbeli második felfutásakor induló Zebrahead jövőre már alapításának huszonötödik jubileumát ünnepli, új lemezük, a Brain Invaders pedig már a tizenharmadik stúdióalbum a sorban. A zenekart 1995-ben alapította Greg Bergdorf gitáros, Ben Osmundson basszusgitáros, Ed Udhus dobos, és Justin Mauriello gitáros-énekes, akiknek akkori zenekarai közös próbatermen osztoztak. A zenekar korai inspirációi közé olyan csapatok tartoztak, mint a Fugazi, vagy a Descendents, ugyanakkor nem idegenkedtek attól sem, hogy más stílusokat is keverjenek a közmondásos háromakkordos punk rockhoz, legyen az akár ska, akár hiphop. Így aztán nem sokkal az indulás után csatlakozott hozzájuk rapperként és énekesként az iráni származású Ali Tabatabaee, aki azóta is a zenekar frontembere.

Ebben a felállásban jelent meg a zenekar nevét viselő bemutatkozó album 1998 áprilisában, melynek producere az a Howard Benson volt, aki pár évvel azelőtt nagy szerepet játszott a Motörhead másodvirágzásának eljövetelében olyan kitűnő lemezek zenei rendezőjeként, mint a Bastards, vagy a Sacrifice. Érdekes módon nem ő az egyetlen szakember, akinek portfóliójában mindkét név megtalálható, hiszen a Zebrahead számos későbbi lemezének producere, Cameron Webb szintén rengeteget dolgott Lemmyékkel, de mivel ez a cikk nem az öreg bibircsókos zenekaráról szól, ezt a szálat most nagyvonalúan elengedjük.

Felületesen hallgatva elintézhetnénk a zenekart annyival, hogy újabb megadallamos refrénekkel operáló pop punk csapat, de a Zebrahead ennél jóval több, nem véletlenül maradtak meg a műfaj élvonalában huszonnégy éven és tizenhárom lemezen át, annak ellenére, hogy az alapítók közül időközben ketten is távoztak. Justin Mauriello még 2005-ben lépett ki kreatív nézetkülönbségek miatt, és mivel a két énekes/frontember közötti kémia alapvető része a zenekar hangzásának, sürgősen be kellett tölteniük az űrt, de szerencsére hamar megtalálták az utódot Matty Lewis személyében. Az alapító szólógitáros, Greg Bergdorf 2013-ban döntött úgy, hogy több időt szeretne tölteni a családjával, az ő helyére Dan Palmer érkezett, ezt leszámítva viszont a tagság maradt ugyanaz, mint a kezdetekben.

És ugyanaz a zenei megközelítés is, hiszen a Zebrahead lényege az új albumon sem változott: továbbra is bátran keresztezik a stílusokat, legyen szó punk rockról, pop punkról, rap metalról, vagy ska-ról, de ha úgy alakul, egy-egy elektronikus, sampleres betétért sem mennek a szomszédba. A Brain Invaders dalai között is számos szélsőség található, hiszen az Ichi, Ni, San, Shi már-már punkos trash metalba csap át, olyan szólókkal, amiket akár egy kissé belazult Kerry Kingtől várnánk, ehhez képest az azt követő Take a Deep Breath kifejezetten hiphopos hangzású, a fúvósszekciót csatasorba állító You Don’t Know Anything About Me meg kifejezetten ska hangulatú. Ami viszont az ilyen kísérletezősebb dalok és a hagyományosabb, punk rockosabb tételek, mint például az All My Friends Are Nobodies közös nevezője, hogy voltaképpen mindet azonnal visszaidézhető, második körben énekelhető refrénnel támogatja meg a csapat és a két énekes. Szóval ha csak az idei lemez legjobb dalait eljátsszák, már akkor is borítékolható egy energikus punk rock koncert, és persze abban is biztosak lehetünk, hogy a fennmaradó időben kedvére válogathat majd a közönség a régi kedvencek közül – közel két és fél évtizednyi munkásságból nem lesz nehéz összehozni egy igazi best of programot.

Ahogy Ali Tabatabaee is megjegyezte egy interjúban, a zenekart az tölti fel folyamatosan energiával és inspirációval ennyi év után, hogy minden turnén azt veszik észre, a hardcore rajongók mellett egyre fiatalabb lesz a közönségük. Szeptember 2-án a magyar közönség számára is kitűnő alkalom nyílik arra, hogy egy lendületes punk rock koncerten fiatalodjunk egy-két évtizedet.

Most pedig jöjjön a játék! Aki helyesen válaszol nekünk egy egyszerű kérdésre, és segít egy kicsit a rendezvény promóciójában, páros belépőt nyerhet a koncertre. A sorsolás után a nyertest e-mailben értesítjük.Nem kötelező, de megköszönjük, ha megosztod a játékhoz kapcsolódó cikkeket az idővonaladon, esetleg ajánlod kommentben a rendezvényt annak, akit szívesen magaddal vinnél koncertre.

NEW BEAT KONCERTEK A KÖZELJÖVŐBEN

Szeptember 2. – Zebrahead – Dürer Kert

Szeptember 3. – Operators “Radiant Dawn Tour” – Dürer Kert

Szeptember 4. – Smokeasac (US) – Dürer Kert “Room 041”

Szeptember 24. – Helmet 30 X 30 X 30 – Dürer Kert

Október 9. – Blockhead /US/, Arms and Sleepers /US/, Yppah /US/ – Dürer Kert

Október 12. – Vanishing Point 2019

Október 12. – Hooverphonic – Akvárium Klub, KisHall

Október 12. – Little Big / Krúbi / Debrecen, Hall

Október 25. – Ionnalee (iamamiwhoami) – Dürer Kert

November 1. – Lydmor (DK) – Dürer Kert

November 23. – August Burns Red: Constellations in full + supports – Dürer Kert

November 25. – Mark Lanegan Band, The Membranes – Dürer Kert

December 1. – Front 242 – Akvárium Klub, KisHall

December 8. – DI-RECT – Dürer Kert, Budapest, Hungary

Január 27. – Michael Malarkey – Dürer Kert

További információk a koncert Facebook-eseményén, és a New Beat Facebook-oldalán! Jegyelővétel a Tixa hálózatában.

Kommentek

37,440KedvelőTetszik
2,901KövetőKövetés
1,050FeliratkozóFeliratkozás

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Audiópartnerünk

Friss Lángoló