Hirdetés

Kisebb, olcsóbb, jobban szól – Kipróbáltuk a Samsung új fülhallgatóját

Kisebb, jobban szól, és könnyebb az átmenet a különböző eszközök között, és más színekben is elérhető – ha röviden kellene jellemezni, hogy miben másabb a Galaxy Buds 2 az elődjeinél, akkor ennyivel be is fejezhetnénk, de mivel kipróbáltuk, így bővebben is tudunk arról írni, mit tud az 55 ezer forintos fülhallgató.

Egyre szélesebb a Buds termékcsoport

Egyre nehezebb megmondani, hogy éppen mivel érdemes összehasonlítani a Buds 2-t. Addig oké, hogy ez a Buds újabb verziója, de hogy hogyan viszonyul a Galaxy Buds+ a Buds Live és a Buds Pro eszközökhöz, az már egy trükkösebb kérdés. Kialakításban persze egyértelmű, hiszen a Live az a kis babszem alakú, nem fülbedugós változat, az is szemmel látható, hogy a Buds+ nagyobb, és érezhetően nehezebb is, de a Buds Pro közel hasonló méretekkel rendelkezik, és azt sem sokan érzik majd meg, hogy ez az új fülhallgató 1,3 grammal könnyebb.

Ha árban hasonlítjuk össze, akkor viszont jóval látványosabb a különbség, a Buds Pro még mindig 90 ezer forint körül mozog, a Live 65 ezer forint körül, a Buds 2 pedig 55 ezer forintba kerül. Az pedig egyértelműen kiderült a teszt alatt, hogy a 35 ezer forintos különbség nem érezhető a Buds Pro és a Buds 2 között.

Továbbfejlesztett zajszűrés

Bevallom, hogy tömegközlekedésen egy Buds+ fülhallgatót használok, a szerkesztőségben pedig egy más márkát. Ez nem esik ki a fülemből, jól szól, de nem enged át annyi hangot, hogy másoknak is a zenémet kelljen hallani, és ami a legfontosabb, a környezet hangjait pont megfelelően kezeli. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az utastársak bizalmas telefonbeszélgetéseit nem hallom, viszont mikor hőbörgésbe vagy vitába megy át a dolog, azt már igen, így a konfliktus eszkalálódása előtt, időben a villamos másik végébe tudok somfordálni.

Vagyis alapvetően már azzal is elégedett voltam, itt pedig sokkal jobban érezhető a különbség. Már a zajszűrés kikapcsolása állapotban sem lehet túl sokat hallani a környezeti zajokból, az aktív zajszűréssel viszont teljesen bele lehet merülni a zenehallgatásba, bármi történik az ember körül. Az nem derült ki a teszt alatt, hogy a szomszéd falfúrását teljesen kiszűri-e, de a Buds+ jól teljesített ebben, úgyhogy megkockáztatjuk, hogy igen. A környezeti zajok felerősítése is javult, ráadásul lehetőség van szabályozni, hogy mennyire lehessen hallani. A leghalkabbat nem igazán érdemes választani, mert maximum az ember csak magát hallja jobban. A leghangosabb viszont nem zavarja a zenét, nem enged be felesleges zajokat, viszont ha hozzánk szólnak, akkor azt tisztán hallani, anélkül, hogy be kellene vetni a szájról olvasási technikákat.

Samsung Galaxy Buds 2. Fotó: Lángoló

Meddig bírja?

A Buds Pro és Buds 2 is azonos paraméterekkel rendelkezik az akkumulátort illetően. Az ígéretek szerint átlagos használat mellett hat órán keresztül bírja. A tapasztalat az, hogy egy átlagos napon keresztül simán jó, ebben persze benne van az, hogy ebédhez valószínűleg nem fülesben ül le az ember, akkor is kiveszi és tölti egy kicsit, ha a kollégákkal beszélget vagy ha a mosdóba megy. A fülhallgató egyébként kényelmes, igaz, nem lehet azt mondani, hogy érezhetően másabb, mint a Buds Pro vagy a Buds+.

Mi az, hogy könnyebb átmenet az eszközök között?

Jelenleg a Buds 2 fülhallgatómat összepárosítottam két Samsung eszközzel, amik között minden gond nélkül tud váltani, vagyis az órával irányítható, a telefonról lehet dalt léptetni, és ha egy tablethez is hozzákapcsolnám, valószínűleg ugyanilyen egyszerű lenne a helyzet. Persze a legoptimálisabb élmény akkor van, ha minden eszköz Samsung, ami igazából minden gyártó esetében elmondható, vagyis ez még önmagában nem különleges felismerés.

A fülhallgató személyre szabhatóságát a Wear alkalmazáson belül a legegyszerűbb kezelni. Itt lehet kiválasztani, hogy milyen hangosak legyenek a külső zajok, hogy hogyan szóljon, le lehet tesztelni, hogy megfelelően illeszkedik-e a fülhallgató. De lehetőség van arra is, hogy a zajcsökkentés csak az egyik felén működjön, vagy lehet módosítani a jobb-bal hangbalanszon, ha valakinek így jobb a hangélmény.

Az érintésvezérlés beállításai között a variálhatóság hiányzik, mert bár nagyon jó, hogy ki lehet kapcsolni, hogy egy érintésre leálljon a zene, ami azoknak jó hír, akik hozzám hasonlóan néha igazítanak a fülhallgatón, és utálják, hogy ilyenkor leáll a zene. De nem lehet variálni, vagyis ha ezt kikapcsoljuk, akkor onnantól kezdve ez a funkció el is tűnik, azaz nem lehet azt mondani, hogy a két érintés vagy a hosszabb érintés legyen a zene megállítása vagy a hívás fogadása.

Ár-érték arányban ez éri meg a legjobban a Samsung fülhallgatói közül

Egy igazán észrevehető különbség van a 90 ezer forintos Buds Pro és az 55 ezer forintos Buds 2 között, ez pedig a vízállóság. A Pro-t sem lehet úszáshoz használni, de az IP67 pont elég arra, hogy ha valakit elkap egy gigantikus eső, akkor azért még hallgathat zenét, kérdés persze, hogy ki az, aki rendszeresen csinál ilyet, de a lehetőség persze adott. Ennél sokkal életszerűbb, hogy valami ráömlik a fülhallgató tokjára, ami persze előfordulhat, de valószínűleg egy kisebb energiaráfordítással minimalizálni lehet az esélyét.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,016KedvelőTetszik
3,065KövetőKövetés
4,570FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk