Hirdetés

Kínában csak azok mehetnek be a munkahelyükre, akik mosolyognak

Furcsa módot választott a munkavállalói jókedv javítására a Canon kínai irodája.

Vannak, ahol ingyen reggelivel, netalán jó fizetéssel vagy kevésbé kizsákmányoló munkanapokkal próbálkoznak, ők viszont beszereltek egy mosolyfelismerő mesterségesintelligencia-kamerát.

Csak azoknak nyílik ki az ajtó, akik mosolyognak, ezzel szeretnék elérni, hogy mindenkinek jókedve legyen. 

A Financial Times cikke azt járta egyébként körbe, hogy Kínában ijesztő mértéket öltött a munkavállalók megfigyelése a mesterséges intelligencia és az algoritmusok segítségével. Az már teljesen bevett szokás, hogy figyelik, ki melyik programot mennyi ideig használja a számítógépén, de a kamerák azt is naplózzák, hogy ki milyen hosszú ebédszünetet tart, meddig és hányszor volt a mosdóban, sőt a munkahelyen kívüli mozgásukat is követik a mobilra telepített alkalmazásokkal.

Nem vették el az algoritmusok az emberek munkáját, csak ezekkel akarják a végletekig növelni a termelékenységet. 

A fent említett mosolyfelismerőt például már tavaly óta használják, de hogy mennyire fel sem tűnik már ez a fajta megfigyelés, azt pontosan jól mutatja, hogy csak most lett belőle ügy. És nem csak Kínában számítanak az ilyen jellegű megfigyelések egyre elfogadottabbnak. A cikk emlékeztet arra, hogy az Egyesült Államok vagy Anglia sem sokkal különb. Példának az Amazon munkagyakorlatát hozzák, ami több szervezet szerint már kizsigerelő, de máshol is bevett szokás, hogy a dolgozók termelékenységét algoritmusok rangsorolják, és azt is azok határozzák meg, hogy kitől mi az elvárás, hogyan lehet szép lassan egyre több terhet rápakolni a munkavállalókra.

Ráadásul azt sem lehet mondani, hogy ez kifejezetten a fizikai munkát végző embereket érinti, hiszen egyre több nagy irodai szoftvergyártó áll elő olyan megoldásokkal, amikkel mérni tudják a dolgozók teljesítményét, és ahogyan egyre népszerűbb az otthonról végezhető munka, úgy egyre több cégvezető él is azzal a lehetőséggel, hogy megnézze, hogy percre pontosan mennyit töltött a munkavállaló tényleges munkával. Vagyis a mosolyfelismerő kamera a legkisebb gond, viszont talán ez hívja fel a leglátványosabban a figyelmet arra, hogy a gépek nem elvették a munkát, hanem azonnal a főnökeink lettek.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,003KedvelőTetszik
3,063KövetőKövetés
3,870FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk