Hirdetés

Kielemezték, mitől lehetett szupergócpont egy holland fesztivál

A világban sorban tartják a tesztkoncerteket, tesztfesztiválokat, amelyekkel arra szeretnének rájönni a kutatók, hogyan lehet biztonságosan tömegbulikat rendezni.

Ahhoz képest, hogy egy éve még autós koncertekkel és távolságtartással, maszkban tartott eseményekkel és szigorú kapacitáskorlátozásokkal kezdődött minden, idén nyáron már jóval szabadabban lehet bulizni. Mi is ott voltunk Európa első kifejezetten nagy fesztiválján, az Exiten, ami bebizonyította, hogy kellő odafigyeléssel és elővigyázatossággal lehet olyan egy buli, mint két évvel ezelőtt. Viszont a szabadtéren tartott holland Verknipt fesztivál példája pont azt mutatta meg, hogy a veszélyt nem szabad lebecsülni.

Az eseményen húszezren vettek részt, a fesztivál végeztével pedig egy új gócpont lett belőle, több mint ezer fertőzöttel, így azonnal felmerült a kérdés, hogy mi volt az, amit a hollandok elrontottak, ha a náluk jóval nagyobb Exitnek és sok más hasonló méretű fesztiválnak sikerült.

Hasonló volt a kiindulási pont, de egy nagy különbség volt

A kétnapos eseményt július elején Utrechtben tartották, és minden résztvevőnek fel kellett mutatnia egy QR-kódot, amely igazolta, hogy oltott, nemrégiben Covid-fertőzésen esett át, vagy negatív volt a Covid-tesztje.

A helyi egészségügyi szolgálat azt vizsgálta, hogy az igazolásokkal élhettek-e vissza, vagy valóban valamit elkalkulálhattak, ezért megpróbálták visszanyomozni a fertőzések lehetséges eredetét. 

Az Utrecht tartományból érkező, közel 400 fertőzött kontaktjait visszakövetve arra a megállapításra jutottak, hogy sokan már fertőzötten érkezhettek a fesztiválra. A fesztivál az érkezés előtt 40 órával készített gyorsteszteket is elfogadta, ami a hatóságok szerint túlságosan hosszú idő. Ideális esetben ennek 24 órának kellett volna lennie a hatóságok szerint.

A megkérdezett fertőzött fesztiválozók mintegy 90 százaléka korábban számos más eseményen vett részt, amelyeken megfertőződhettek. A tesztelésnek a fesztiválra érkezés előtt legfeljebb 24 órával kellett volna megtörténnie

– mondta az utrechti egészségügyi tanács. Azt azonban hangsúlyozták őt is, hogy nem hatáskörük nyomon követni azokat a fesztiválozókat, akik nem az utrechti tartományban élnek, így a kutatásuk nem teljes. Azt viszont kizárták, hogy visszaéltek volna az igazolásokkal.

Az sem mindegy, mikori az oltás

Az oltást követő immunvédelem nem azonnal, hanem néhány hét után alakul ki. Ennek ellenére, aki megkapta az oltást, azonnal megvehette a jegyét, és mehetett fesztiválozni, nekik nem kellett tesztet mutatni. A hatóságok szerint ezt nagyon jó lenne tudatosítani, ők nem is hibáztatják a fiatalokat emiatt, hiszen a kormánytól azt hallják, hogy ha megvan az oltás, lehet menni bulizni. A holland kormányt több kritika érte, amiért saját bevallásuk szerint is túl korán nyitottak, emiatt emelkedtek az esetszámok, így újra szigorítani kell. Emiatt több esemény, ami lemondani kényszerült a programját, pert fontolgat a holland kormány ellen.

A tudomány fegyvert adott a kezünkbe, ideje használni – Interjú Sanjin Đukićcsal, az Exit fesztivál PR-vezetőjével

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Hirdetés
Audiópartnerünk