Hirdetés

Kiderült, kik vették meg a Wu-Tang Clan egypéldányos lemezét

Ott hagytuk abba a Wu-Tang Clan 2015-ben egy példányban kiadott Once Upon a Time in Shaolin című lemezének kalandjait, hogy a vevő ügyvédje meghallgatta, és azt mondta, hogy ez a legjobb lemez, amit valaha hallott, kár, hogy nem hallhatja más. Most azonban kiderült, hogy ki fizetett érte 4 millió dollárt, és mik a tervei a lemezzel.

A címben már elspoilereztük, hogy nem egy tulaja lett a lemeznek, hanem kapásból 74, a tulajdonos a PleasrDAO kollektíva, egy csoport cryptomániás, akik tavaly nagyon sok digitális művészeti tárgyat vásároltak.

Szeretnénk, ha valahogy a rajongók részesülhetnének a lemezből

– mondták az új tulajok, de a helyzet nem ilyen egyszerű. Aki követte a lemez viszontagságos történetét, az tudja, hogy 2015-ben jött ki egy példányban, amit megvett Martin Shkreli, gyógyszeripari befektető, aki csak úgy híresült el, hogy a világ leggyűlöltebb embere. Shkreli egyébként egy ponton utalt arra is, hogy az is lehet, hogy tönkreteszi a lemezt, hogy véletlenül se hallhassa senki más. De a sors, vagyis inkább az igazságszolgáltatás közbeszólt, 2017-ben letartóztatták, és kötelezték, hogy fizessen a károsultaknak. Ekkor került a lemez a kormányhoz, majd árverésen a kollektívához.

Na de az nem olyan egyszerű, hogy 40 millió dollár után azt lehet csinálni vele, amit a tulajdonos szeretne. 

A lemezt csak a tulajdonos hallgathatja, és leghamarabb 2103-ban lehet nyilvánosságra hozni, legalábbis ezt a kikötést tette anno RZA a Wu-Tang Clanból. Az új tulajdonosok viszont most nagy erővel keresik a jogi kiskapukat. Mi lenne, ha a lemez az emberiségé vagy a rajongóké lenne hivatalosan? Mi lenne, ha megpróbálnák meggyőzni a tagokat, hogy mégis engedjék kiadni a lemezt? Mi lenne, ha NFT formájában bárki a tulaja lehetne a fizikai album tulajdoni okiratának?

A felvetésre RZA még nem reagált, de a lemez producere, Cilvaringz azt mondta, hogy tetszik neki az NFT megoldás, mert azzal nem szegik meg a saját, 2013-ban hozott szabályaikat sem. Itt tart most az ügy, hogy mi a következő lépés, az hamarosan kiderül.

 

Mi az az NFT, amin milliókat lehet keresnie a zenészeknek és művészeknek?

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,010FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk