Hirdetés

Kiderült, hogyan hatott a magyar zenészekre a pandémia

A pandémia idején rengetegszer elhangzott, hogy mennyire megviselte a zeneipart és az élőzenei szektort, most azonban elkészült a ProArt magyar zenészekre fókuszáló helyzetjelentése is, amiből pontosabban lehet látni, hogy valójában mekkora is a probléma.

A kérdőívet több mint hétszázan töltötték ki, a válaszadók 80 százaléka legalább tíz éve aktív szereplője a zenei életnek.

A kutatásból többek között az derült ki, hogy

  • majdnem minden második zenész (47 százalék) a korábbi átlagos zenei bevételeinek 90 százalékától esett el 2020-ban.
  • A kiesést nem tudták pótolni más forrásból. Az állami és egyéb támogatásokból 52 százalékuk egyáltalán nem részesült, de akik igénybe vettek támogatást, ők is átlagosan 15 százalékát kapták meg a kiesett bevételeiknek.
  • A profi zenészek a tartalékaikat élték fel, a háztartásuk egyéb jövedelmeiből éltek túl, illetve 49 százalék mondta azt, hogy a járvány előtt is volt már valamilyen más, zeneiparon kívüli munkája is.
  • Majdnem minden negyedik válaszadó (23 százalék) mondta azt, hogy elgondolkozott azon, hogy felhagyjon a profi zenéléssel, 7 százalék pedig már meg is hozta a döntést.
  • A 2021 sem hozott még hatalmas változást, a válaszadók 59 százaléka még mindig az átlagosnál kevesebb bevételre számít, és minden ötödik megkérdezett szerint anyagi szempontból “sokkal rosszabb” lesz a 2021-es év, mint az átlag.
  • 68 százalékuk írt dalt vagy dalszöveget a pandémia alatt, 61 százalék készített új hangfelvételt és a kitöltők harmada videoklipet is gyártott.
  • A válaszadók 23 százaléka tartott online koncertet, de csak a fele mondta azt, hogy a járvány után is tartana ilyen bulikat. A legfőbb negatívumot ezzel kapcsolatban az alacsonyabb bevétel jelentette, és hogy sem nekik, sem a nézőknek nem jelentett az élőhöz hasonló élményt ez a formátum.

Hogy ez a legutolsó kérdés már a kérdésfeltevésben is miért teljesen hibás gondolatmenet, és miért nem az élő koncertet helyettesítő dologként kellene az online bulikra gondolni, arról már többször írtunk, sőt egy podcastet is szántunk a témának.

Hagyományos, online vagy virtuális koncertek? – Lángoló Podcastek: A jövő zenéje SE01E04 |

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk