Hirdetés

Ki az a rapper, aki miatt több mint egy hete tartanak a demonstrációk Spanyolországban?

Pablo Hasél 32 éves katalán rapper, akinek a február 16-i letartóztatása után erőszakos tüntetőhullám indult Madridban, Barcelonában és Valenciában.

Hirdetés

Eredeti nevén Pablo Rivadulla Duro még 2018-ban kapta a 9 hónapos börtönbüntetést a terrorizmust életető dalszövegei, valamint a királyi korona és az állami intézmények „durva rágalmazása” miatt. Az ítéletet nem fogadta el, támogatóival elbarikádozta magát a Lleidai Egyetemen a börtönbüntetés megkezdése helyett. A rendőrök a barikádokat áttörve vitték el a férfit, majd ez után indultak a demonstrációk, amiknek a második éjszakáján a tüntetők már barikádokat emeltek, és felgyújtották azokat, később egy rendőrőrsöt is megtámadtak. Az összecsapásokban tüntetők és rendőrök is megsérültek, a hírek szerint összesen 55 ember szorult ellátásra.

Ki az a Pablo Hasél?

A rappert leginkább úgy jellemzik, hogy radikális baloldali nézeteket valló rapper, költő, író és politikai aktivista. Lleidában született, apja üzletember, a helyi focicsapat elnöke volt, anyja pedig ügyvédcsaládból származott. Többször is meggyűlt a baja a hatóságokkal a művészete miatt, először 2011-ben tartóztatták le a spanyol nyelvtudás nélkül is könnyen fordítható Democracia su Puta Madre című dala miatt, amiben az elítélt terroristát, Camarada Arenast méltatta. 2014-ben két év börtönbüntetésre ítélték, mert  terrorszervezeteket, köztük a GRAPO és az ETA akcióit és tevékenységét méltatta a dalaiban. Ezt a büntetését végül 2019-ben három év felfüggesztett büntetésre enyhítették, azzal a feltétellel, hogy nem fordul elő bűnismétlés, azaz a dalaiban többé nem dicsőít terroristákat.

2014 májusában nem a dalai miatt tartóztatták le, hanem mert társaival megtámadott egy csoportot, akikről azt feltételezték, hogy a katalán szélsőjobbhoz tartoznak. 2016 júniusában a TV3 újságíróját támadta meg, egészen pontosan mosószerrel fújta le, amiért fél év börtönbüntetést és 12 ezer euró pénzbírságot kapott. 2017-ben pedig az igazságszolgáltatás akadályozása és testi sértés miatt ítélték el, miután megrugdosott egy tanút, aki a vádlott rendőrök mellett vallott a kiskorúak ellen elkövetett rendőri bántalmazás ügyében.

2018-ban egy interjúban arról mesélt, hogy bár a közszférában dolgozna, de a priusza miatt nem talál ebben a szektorban állást, így az utolsó rendes munkája szüretelés volt Franciaországban. Továbbá mélyen elítélte azokat, akik összefüggésbe hozták az Al-Kaida terrorszervezettel, akiktől elhatárolódott.

2018-ban újra a GRAPO terrorszervezetet dicsőítette, és Twitter-bejegyzésében megsértette I. János Károly egykori spanyol uralkodót, ami után a felfüggesztett büntetéseit 9 hónap letöltendő szabadságvesztésre módosították.

A bejegyzések, amik a börtönig vezettek

Az jól látszik, hogy Hasél nem egyszeri bejegyzése miatt kapott letöltendő börtönbüntetést, hanem 2014 és 2016 között nagyjából 60 bejegyzésről van szó. Ezekben olyanokat írt, hogy a “demonstráció nem elég, támogatni kell azokat, akik ennél tovább mennek” vagy hogy “büszke azokra, akik a rendőrök agressziójára reagáltak”. Valószínűleg nem is feltétlenül ezekkel a bejegyzésekkel volt a gond, hanem az olyan tisztelgésekkel, amiket például a GRAPO nevű marxista szervezetnek címzett. Ez a fegyveres csoport tehető felelőssé 1973 és 2003 között nagyjából ezer bűncselekmény miatt, amik között gyilkosság, gyilkossági kísérlet és több emberrablás is szerepelt. Mikor róluk írt, akkor az üzenete nagyjából 54 ezer Twitter-felhasználóhoz jutott el. Az egyik bejegyzésében úgy hivatkozott a GRAPO egyik katonájára, akit 1982-ben lőttek le rendőrök, hogy “a rendőrök áldozata lett, miközben a jogainkért harcolt”.

Az ETA nevű baszk szeparatista csoportról is elismerően nyilatkozott. Az ETA egyébként 853 ember halálával hozható összefüggésbe, nevükhöz lövöldözések és robbantások köthetőek. A bejegyzéseiben a rendőröket gyakran “Nazional Police” írásmóddal emlegette, amiben az első szót emelte ki, és nevezte nácinak a rendvédelmi szerveket, és olyanokat írt, hogy a rendőrök sérülése mindössze annyi, hogy elharapták a nyelvüket, miközben az embereket verték. A másik kedvelt célpontja a spanyol uralkodócsalád. I. János Károlyt idiótának nevezte. A családot korruptnak és vérfertőzőnek titulálta, az uralkodó egyik lányának a lefejezését javasolta. Többször nevezte őket fasisztának, és a szaúdi királyokhoz köthető kapcsolataikat is felemlegette.

Pedro Almodóvar és Javier Bardem is kiállt mellette

Korábban kétszáznál is több művész írt alá petíciót, amely a rapper büntetésének elengedését kérte. Szerintük az ugyanis sérti a szólásszabadságot, és azt szeretnék elérni, hogy az ilyen jellegű cselekedeteket a művészi önkifejezés részének lehessen tekinteni. A bebörtönzést az Amnesty International is elítélte, közleményük szerint ez a “véleménynyilvánítás szabadságának aránytalan korlátozása”. A kormány közölte, hogy tervben van egy olyan törvénymódosítás, amellyel “hajlandóak biztosítani a véleménynyilvánítás szabadabb kereteit”. A hírek szerint készek enyhíteni is Hasél büntetésén.

A kedd esti tüntetéseken már csak egy nagyjából kétszáz fős tömeg vett részt, néhány rapper szólt a tüntetőkhöz, illetve az egyik résztvevő ítélte el azokat, akik az elmúlt napokban luxusáruházak kirakatát törték be, és boltokat fosztogattak.

Hasél az elfogása előtt arról írt a Twitteren, hogy ma érte mennek, holnap pedig akárkiért.

Nem engedhetjük, hogy ők döntsék el, mit mondhatunk, mit érezhetünk és mit tehetünk

– tette hozzá bejegyzésében.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,839KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
743FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk