Hirdetés
Hirdetés

„Kezdem látni a saját értékeim” – Dalról dalra CéAnne Heading Home című albuma

A Hősök vokalistájaként is ismert Szélinger Anna, azaz CéAnne az évek során rengeteg produkcióban csillogtatta meg sokszínűségét. Most debütáló nagylemezén ismét egy újabb oldalát mutatja meg, ráadásul a Heading Home olyan mélységekben enged betekintést az énekes-dalszerző lelki világába, amire korábban soha nem volt példa – ezt az önismereti utat a hanganyag segítségével járjuk végig dalról dalra.

Hirdetés

Talk About It

A lemezanyag nagy részét 2021-ben kezdtem el demózni, viszont van két kivétel, amiből ez az egyik. Ha jól emlékszem, még 2019-ben kezdtünk el kísérletezni vele Petivel (Ádám Péter, a lemez producere). A címe már akkor is ez volt – még benne voltam a hosszú kapcsolatomban, de már pedzegetem a benne felmerülő problémákat. Egy olyan szituációt ír le a dalszöveg, amikor az egyik otthon várja a másikat, hogy megbeszéljék a dolgaikat, ez viszont nem következik be. A második verzét már 2021-ben írtam hozzá, és tulajdonképpen megfordítottam az első versszakos szituációt: már egyedül megyek haza, a másikhoz intézett mondatok címzettje én magam leszek, és elkezdem látni a saját értékeim – ez tulajdonképp az egész lemez lényege. Erdei Sári és Görög Dani fújnak zseniálisan a felvételen. Fun fact: ebben a dalban hangzik el a lemez címe először és utoljára.

Fire

A másik kivétel, talán még régebbi, mint a Talk About It – össze is fűztük őket. Röviden és tömören, ez egy hideg dal a tűz eltűnéséről két ember között. Peti gyerekeinek egyébként ez a kedvence, amíg dolgoztunk, elég sokszor hallották az összes dalt a gyerekszobájukban.

Fooling Me

Ez volt az első dal, amit kifejezetten a lemezre kezdtem el írni – bár nem ez jelent meg először – és tulajdonképp ez indított el a komolyabb önismereti utamon. Egyszerre flegma és szomorú. Szeretem.

Running

A dalszerzés intenzívebb időszakában futni kezdtem, és bár úgy emlékszem, a dal előbb született, valahogy mégis összefonódott a kettő. Tele van olyan kérdésekkel, amik elől szívesebben futottam volna el akkoriban, mert ugyan pontosan tudtam rájuk a választ, viszont éppenséggel nem tetszettek. De jó, hogy nem tettem. A futós történet is szépen körbeért, mikor 2023 őszén – másfél évvel egy súlyos lábtörés után – egy nagyon rég vágyott, egysnittes futós videoklipet készítettünk rá.

Maybe

Volt egy mégsem-volt kapcsolatom valakivel, akit egy ponton leültettem beszélgetni, hogy megtudjam, mégis mit szeretne. Nem tudta. Ott, akkor úgy könyveltem el, hogy a talán nem egy nem, és nem úgy, ahol most látom: hogy nem egy igen. Ebből a kettősségből született a dal. Zeneileg talán ez áll a legközelebb hozzám – nagyon szeretek furcsa akkordokat találni és belesimítani őket az egyszerűbb zenei közegbe, és azt hiszem, itt egész jól sikerült. Még külön érdekesség, hogy a gitártémát is én találtam ki, de mivel nem vagyok egy tehetséges gitáros, ezért élőben csak akkordozva tudtam eljátszani a számot. Egy koncert előtt kitaláltam, hogy mi lenne, ha beénekeltetném a dallamot az emberekkel, ami végül olyan jól sült el, hogy úgy döntöttem, beleteszem a felvételbe. Körülbelül ötven önkéntes jelentkező hangját hallani a dalban végül, szerintem nagyon szép lett a végeredmény.

Better

Ezt a számot basszusgitárra írtam – elszenvedve az akusztikus gitárom felső húrjaival hangonként. Tulajdonképp a Maybe folytatása, amely történetben akkor már máshol tartottam, ahogy a dal fő mondata (,,I deserve better”) is hangsúlyozza. Képes voltam súlyos állításokat leírni itt (pl. ,,I don’t mind not being touched for another year”), ezért is volt fontos állomás. Elfogadni, hogy itt vagyok, itt tartok, ezt tudom nyújtani, és többet érdemlek, mint amit eddig kaptam. Néhány gondolatot végül magyarul is leírtam, az egyiket a mai napig mantrázom magamnak: ,,Nem kell, hogy megmondjam – elég ha én tudom”.

Free

A sok deep shit után szerettem volna egy felszabadult feel-good nótával kizökkenteni az album hullámzását – és szerintem ez az önismereti folyamatot is reprezentálja: mélyebben foglalkozni a problémáiddal alapvetően nem vidám, de igenis vannak benne megérkezések, felszabadult pillanatok. Terveztem egy folytatásos videoklipsorozatot a lemez néhány dalához, ami ezzel a számmal kezdődik: elindulok egy találkozóra, végül én ülök az asztalnál is: itt az ideje szembefordulni magammal. Nemsokára jön a második darab a GoodGoodbye című trackhez.

Evergreen

Csodás csillagzat alatt született az Evergreen, nagyon-nagyon szeretem. Csak úgy kigurult belőlem szöveggel és zenével együtt – egy levél magamnak, a nőiségemnek, egy emlékeztető az igazán fontos dolgokról. És furcsa, de tényleg erőt tud adni, ha picit elbizonytalanodom a saját értékeimben – valahogy vissza tud terelni az életbe. Ezt a nótát nagyon gyorsan összeraktuk, és tudtam, hogy szeretnék rá élő vonósfelvételeket. Ez indított el afelé, hogy a lemez többi dalát már teljesen élő hangszereléssel folytassuk.

GoodGoodbye

A lemezt kilenc dalosra terveztük, és akkor megírtam a GoodGoodbye-t, ami egyben egy időszak lezárása, egy elengedős ballada. Egyszerre szorongat meg és szabadít fel. Eredetileg gitárra írtam, de Gátos Iván zongorajátékával lett teljes a dráma.

Home

A történet nem ér véget, csak a fejezetet tesszük le. A lemez címét, ahogyan a dalét is Najwa Zebian Welcome Home című könyve inspirálta – Najwa arról beszél benne, hogyha mindig másokba helyezzük az otthonunk, és nem építjük fel tégláról-téglára saját magunkban, akkor könnyen otthontalanok lehetünk. A Home egy energikus dalnak készült és az is lett. Egy üzenet, amihez ugyancsak, mint az Evergreen esetében, bármikor vissza tudok nyúlni: ,,put that in your mind, you are able – you can do anything if your mind is stable”.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,016KedvelőTetszik
3,065KövetőKövetés
4,570FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók