Annyit mondott, baszódjak meg, és ne szóljak bele a filmjébe – Kevin Smithről film készült, aminek a sajtóbeszélgetése is smith-esen vicces volt

1994-ben mutatták be a Shop-stopot, azaz eredeti címén a Clerks című filmet, Kevin Smith saját készítésű moziját. A költségeket hitelkártyákról finanszírozta, majd vitathatatlanul beleírta magát a popkultúra-történelembe. A 27 ezer dollárból készült film ráadásul 3 milliós bevételt termelt, Kevin Smithnek pedig ismertséget hozott. Filmrendező, író, podcaster, stand-up előadó, képregényíró, tévés producer lett azóta Smithből, akiről most Malcolm Ingram egy dokumentumfilmet is készített Clerk címmel. Kevin Smith pedig büszkén mesélt róla az idei SXSW fesztiválon.

Az ember, aki tízórás beszélgetésből csinált kétórás inspiráló dokumentumfilmet arról, hogy egy csimpánz hogyan boldogul a világban

– vezette fel Smith a róla készült dokumentumfilm rendezőjét, majd komolyra fordítva a szót arról beszélt, hogy egyrészt nyugodt, mert ez végre egy olyan filmbemutató, ami után a kritikusok nem őt szedik szét, hanem Ingramet, másrészt örül, hogy eddig csak pozitív kritikákat olvasott, és hogy sikerült egy olyan dokufilmet készíteni, ami megérinti az embereket. 

Ingram és Smith 1994-ben ismerkedett meg a Torontói Filmfesztiválon

Nagyon örülök, hogy barátok lettünk, mert Igramből azt nézem ki, hogy ő egyike lett volna azoknak, akik egész nap az internetre írogatják, hogy baszódjon meg Kevin Smith, így viszont nem tette, meg jó is, hogy egy ilyen attitűddel rendelkező fickó rendezte a rólam szóló dokumentumfilmet

– Smith arról is mesélt, hogy Ingram elment meglátogatni a Shop-show (Mallrats) forgatására, majd végig ott maradt, bár nem bánta, mert tulajdonképpen neki volt köszönhető az egész.

A Torontói fesztiválon nagyon jól fogadták a Shop-Stopot, elégedett voltam, aztán elmentem Malcommal egy étterembe, palacsintát ettünk, és egyszer csak közölte, hogy kéne csinálnod egy filmet Dohertyval, ami plázában játszódik. Én meg ültem ott, hogy milyen Dohertyval, Shannennel? 

– Smith szerint Ingram olyan meggyőzően mondta, hogy hát persze, most szállt ki az egész világon népszerű Beverly Hills 90210 sorozatból, szóval biztosan ráér, ráadásul menő lenne őt megszerezni. 

Srácok, kábé aznap ismertem meg ezt az embert, azt hittem, teljesen bolond, de ott ültem a palacsintával, és azt Mondtam, hogy igazad van, fel kéne kérnem Dohertyt. Aztán elkezdtem a casting ügynöknek ugyanazt a baromságot beszélni, mint ez a hülye kanadai, hogy aki megszerzi Dohertyt, az lesz popkulturális szempontból a legmenőbb

– mesélte Smith, és hozzátette, hogy azóta se tudta lerázni magáról. 

Smith azt mondja, hogy Ingram egyfajta legendagyáros, legalábbis képes úgy előadni a dolgokat, hogy azok jelentőségteljesnek tűnjenek, még akkor is, ha Smith úgy érzi, hogy azok az életének részei voltak ugyan, de nem kell semmi extrát beleképzelni.

Ne értsétek félre, én aztán képes vagyok a saját farkam szopni jobból-balra, fel-le, de Malcom mindig azt mondja, hogy én az egész jelentőségét nem értem, majd olyan aspektusba helyezi a történetet, hogy már én is látom, hogy az jelentőségteljes momentum

– mondja Smith, aki szerint Ingram azért volt kézenfekvő és tökéletes választás, mert annak ellenére olyan, mintha a testvére lenne, hogy felnőtt korukban ismerték meg egymást. 

Miután szívrohamom volt, és kiengedtek a kórházból, éppen hogy túléltem a halált, áthívtam magamhoz, hogy na akkor most ezt is helyezze nekem aspektusba, ő meg arról beszélt, hogy hogy gazdagodhat meg valaki azon, hogy kitalál egy olyan diétát, amivel csak krumplit lehet enni. 

Ott volt a Shop-stop 2 forgatásán is, amellyel kapcsolatban Smith elmondta, hogy úgy érezte, bármelyik percben atomjaira hullhat az egész film Jason Mewes drogproblémái miatt. Sőt, kinevezte Ingramet Mewes-suttogónak vagy Mewes-szelídítőnek, és ezzel a titulussal fel is került a stáblistára.

A forgatás alatt Smithék házában laktunk, nem tudtam hazamenni karácsonyra, mert Mewest felügyelni kellett, de jött Smith feleségének az édesanyja, ezért engem betettek a kerti házba, Mewes mellé, ahol volt egy pornószekrény, egy kis lyuk, ami olyan volt, mintha a 70-es évek pornófilmjéből maradt volna ott. Egy egyszemélyes vízággyal, amilyet még életemben nem láttam, meg egy gusztustalan szőnyeggel. Na, abban kellett laknom.

– kezdte Ingram a sztorizást arról, hogy milyen is Smithéknél egy karácsony. Azt mesélte, hogy nagyon fáradt volt, emlékszik is, hogy később mintha valahogy a földre került volna, de tovább aludt. Aztán reggel szembesült azzal, hogy csupa víz, a vízágy kilyukadt, ő leesett, és csurom vizesen aludt a szintén tocsogó szőnyegen. 

Reggel kimentem, ott volt az egész Smith család a hatalmas karácsonyfa mellett, és egy kibaszott hullámvasút is volt, nekem meg semmi nem volt a karácsonyfa alatt

– mesélte Ingram a közös karácsonyukat, bár Smith szerint az egy kerti vonat volt három buckával a totyogó méretű kisgyereküknek, és való igaz, hogy még Mewes is kapott ajándékokat és mindenki, csak Ingram nem. 

Hullámvasút! Az volt a dobozra írva! Nekem semmit nem vettetek, de egy csecsemő kapott egy hullámvasutat!

Fotó: SXSW

Smith mesélt arról is, hogy Ingramnek köszönheti azt is, hogy a meleg medve közösségben népszerűek lettek. Így nevezik azt a közösséget, ami szőrös, nagydarab meleg férfiakból áll.

Egyszer elmentünk San Franciscóba, hogy egy élő podcastfelvételen vegyünk részt az IBR, azaz az International Bear Rendezvous eseményen, ami olyan, mint a medvék Comic Conja. Az egész terem tele volt, ott izzadtunk a reflektorban, és úgy éreztem magam, mintha én lennék Brad Pitt. Életemben először éreztem magam rendben. Aztán a “gyönyörű vagy, ahogy vagy, elfogadunk olyannak, amilyen vagy” közegből elmentünk a reptérre, ahol meg közölték, hogy túl dagadt vagyok, le kell szállnom a repülőről

– folytatta Smith a közös sztorikat, miközben Ingram a videós beszélgetés alatt a Guinness sörét véletlenül kilocsolta, így kiderült, hogy bérli a házat, aminek most csupa sör a bérelt szőnyege, Smith azzal nyugtatta, hogy tudta, hogy egy doboz sört se lehet rábízni, mire Ingram elkezdett ordibálni vele, hogy 

Rám bíztad a dokumentumfilmed, és kész lett, nem? 

Igazából a beszélgetés tökéletesen tükrözi, hogy valószínűleg tényleg nem volt tökéletesebb ember, aki Smith történetét elmesélhetné, mint Ingram. Tele olyan kis easter eggekkel, amit a rajongók élvezni fognak, és szemmel láthatóan semmifajta feszengés nincs a két ember között, gyakorlatilag olyan, mintha valaki a legjobb barátjáról mesélne. 

Mikor átküldte az első változatot, megnéztem, mondtam, hogy nagyon tetszik, tök jó lett, néhány dolog hiányzik csak, de nagyon tetszik. Másnap átküldtem, hogy miket tehetne még bele, annyit válaszolt, hogy baszódjak meg, és ne szóljak bele a filmjébe, aztán le is tiltott egy darabig

– mesélt Smith arról, hogy ez a dokumentumfilm azért is rendhagyó, mert a rendező csinálta az olyan jellegű picsogásokat, amiket a dokumentumfilmek alanyai szoktak. 

Smith arról is beszélt, hogy voltak olyan időszakok egyébként is, amikor hónapokig nem beszéltek, mert valamin összevesztek, például ennek köszönhető, hogy az Apja Lánya egyik jelenetében egy Fleetwood Mac-dalt lehet hallani. 

Iszonyú drága trollkodás volt, külön le kellett ülnöm Stevie Nicksszel, de megérte, mert tudta, hogy neki szól, és visszajött hozzám

– mesélte Smith. 

A dokumentumfilm munkacíme Káosz 25 volt, mert az egész akkor kezdődött, amikor a Shop-stop 25 éves lett, és fogalmuk sem volt, mi sül ki belőle, ha nekikezdenek egy dokumentumfilmnek. 

Persze, hogy szerintem van olyan az elmúlt 25 évem, hogy megér egy dokumentumfilmet, nem fogok szerénykedni, csak nem tudtuk, hogy mi sül ki belőle. Azt akartam, hogy legyen benne mindenki, akit szeretek, legyen érzelmes, mesélje el a történetet, meg legalább két Bruce Springsteen-dal kerüljön bele. Meg úgy voltam vele, ha szarok lesznek a kritikák, azt mondom, Malcom erőltette az egészet, és én is utálom

– mondta Smith, aki arról is beszélt, hogy így, hogy jók a visszajelzések, természetesen mindenről úgy beszél, hogy közös munka volt. 

Egyelőre fogalmuk sincs, hogy mikor lehet majd megnézni, de szeretnék a bemutatót mozikban tartani, és november 3-ra Austinban és más amerikai nagyvárosokban le is foglaltak egy mozit, és Kanadába is elmennek, mivel Ingram kanadai. 

Ez a dokumentumfilm benne van az öt legjobb ajándékban, amit valaha kaptam. Az első helyen a lányom, Harley áll, de a ez a film is a legjobb dolgok között van. Köszönöm

– zárta a beszélgetést Smith.

Kommentek

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,050FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés