Hirdetés

Kevesebbet bír, többe kerül – Nem sokon múlt, hogy igazán szerethető legyen az új Huawei óra

Három új viselhető eszközt mutatott be a Huawei, ami alatt azt három különböző, karon viselhető eszközt kell érteni, ez pedig azért fontos, mert bár a Watch GT 3 Pro női verziója lesz az, amiről bővebben is fogunk beszélni ebben a cikkben, az ára riasztó lehet majd egyeseknek. Nekik azonban akár a Huawei Watch Fit 2, vagy a Band 7 lehet jó választás.

Ha az egészségfunkciók és az ár számít

A Watch Fit 2 egy szögletes megjelenésű eszköz. Azért hívom eszköznek, mert mind megjelenésében, mint tudásában az aktivitásmérő és az okosóra között található, ennek megfelelően árban is a kettő között van. Nem annyira elegáns és óraszerű, de mégis elegánsabb és óraszerűbb, mint a Band okoskarkötő.

Mindkettő majdnem száz edzésmódot támogat, és leginkább azoknak lehet jó választás, akik az alapvető egészségügyi adataikat szeretnék kinyerni az eszközökből.

A vékony és könnyű Band 7 az edzések mellett az alvás, a pulzus, a véroxigén-szint és a menstruációs ciklus követésére szolgál, egy töltéssel 14 napig bírja, és az edzéseket is nagy hatékonysággal követi nyomon. Nagyjából ennyire lehet tőle számítani 22 990 forintért.

A Watch Fit 2 ennél azért komolyabb, javítottak a pulzusmérés pontosságán az elődjéhez képest, aki fut, annak pedig jó hír, hogy professzionális, személyre szabott futástervet készít a felhasználónak a korábbi futási adatokat felhasználva. De ha valaki csak most kezdené el a mozgást, annak is kínál különböző lehetőségeket, a gyakorlatokat pedig a kijelzőn képpel együtt meg is mutatja, hogy biztosan helyes legyen a kivitelezés is. Megjelennek rajta a hívások sportolás közben is, így ehhez sem kell elővenni a telefont, illetve az elődjéhez képest nagyobb a memóriája, így akár 5000 zeneszámot képes tárolni, hogy edzéshez a telefont se kelljen magával vinnie az embernek. Átlagos felhasználás esetén olyan 10 napot bír, az Active változat 56.990, a klasszikusabb megjelenést biztosító változat pedig 66.990 forintba kerül.

Huawei Watch Fit 2

Okos eszköz, elegáns kiegészítő, edzőtárs és életmódfelügyelő egyben

A Watch GT 3 Pro férfi és női változatban elérhető, ennek megvan az előnye és a hátránya is, de erről majd később. Előtte elmondjuk, hogy az óra tényleg nagyon jól néz ki, nem hivalkodó, de nem is tűnik el a kézen, idézi a klasszikus órák eleganciáját, de pár mozdulattal lehet belőle sportosat készíteni, ugyanis szabvány szíjjal rendelkezik, vagyis bárki, bármilyen órásnál bármilyen szíjat tetethet rá, így a variálhatósága gyakorlatilag végtelen.

Az előző verzióhoz képest javítottak is az egészségmegőrző funkciókon, és új elemként ha minden igaz az európai egészségügyi hatóságok engedélye után az év második felétől, egy frissítés után az EKG-funkció is elérhetővé válik. Pontosabb lett a pulzusmérés is, és olyan egészségmegőrző funkciók is kerültek bele, mint a meglehetősen furcsa nevű “Egészséges élet lóhere”, amelyben személyes napi célok állíthatóak be, de a hagyományos lépésszám célon túl be lehet állítani, hogy az óra figyelmeztessen a vízivásra, gyógyszerek bevételére, sőt még arra is, hogy naponta hányszor kell mosolyogni, és ezt olyan komolyan veszi, hogy mosolygós szelfit is kell készíteni, hogy leálljon a zaklatással. Ez persze opcionális, úgyhogy ha valaki nem akar naponta mosolyogni, továbbra sem kötelező, csak legalább tudja, hogy azért nem ártana. És persze ezúttal is kivezeti a felhasználót az erdőből, ha túra vagy futás, esetleg szimpla városi séta során nem feltétlenül biztos benne valaki, hogy visszajut az indulási pontra.

Huawei Watch GT 3 Pro

Nálunk a női verzió volt tesztig egy héten, aminek érdekessége, hogy egy hetes üzemidőt ígérnek, és valóban, a teszt során nem kellett tölteni. A női változat kerámia verziójánál fel kell készülni arra, hogy nem könnyű darab, annak ellenére, hogy a megjelenése valóban elegáns, de azért van súlya. Egyébként az, hogy pontosabban méri például a pulzust, az kifejezetten jó hír a kezdő hipochondereknek, legalábbis jóval megnyugtatóbbak az óra eredményei.

Hatalmas előnye, hogy végre ez egy olyan óra, amit nyugodt szívvel lehet tengerben is használni. Igaz, utána alaposan ki kell öblíteni, de olyannyira bírja a strapát, hogy a sportok között megjelent a szabadmerülés is. Azzal pedig, hogy a szenzorokon is javítottak, elérhetővé vált a golf mód, ami arra is képes, hogy az ütés erejét, ívét és egyéb adatokat is monitorozza.

Huawei Watch GT 3 Pro női verzió

Másik nagyon kényelmes újítás, hogy az értesítésekre lehet válaszolni, a hivatalos álláspont a WhatsAppot emeli ki, de Messengeren is tökéletesen működött, hogy néhány előre programozott rövid válasz és emoji segítségével lehet válaszolni. Ez abban segít, hogy még ritkábban kelljen elővenni a telefont és nyomogatni, persze az igazán menő az lenne, ha majd diktálni is lehetne üzeneteket, addig is egy csomó mindent le lehet tudni az előre beprogramozott válaszokkal vagy emojikkal. Hívásokat lehet bluetooth-on fogadni, ami szintén kényelmes, ha éppen nincs valakinek a keze ügyében a telefonja, hosszabb csacsogásokhoz azonban nyilván kényelmetlen az órába beszélni, és onnan várni a választ, de nem is erre fejlesztették ezt a funkciót.

Ami valószínűleg sokakban felmerül a Huawei kapcsán jogosan, az a kompatibilitási kérdés. Nos, az óra Androiddal és iOS készülékekkel is összepárosítható az Egészség alkalmazáson keresztül. Arra érdemes lélekben felkészülni, hogy az Egészség alkalmazást nekem legalábbis APK segítségével sikerült letöltenem, de alapvetően nagyon felhasználóbarát módon vezetett végig ezen az óra és a telefonom, és a teszt alatt egyszer sem volt kapcsolódási vagy bármilyen probléma, az alkalmazással is gördülékenyen ment a szinkronizáció. Maga az óra kezelőfelülete valahogy átláthatóbb és gyorsabbnak érződik, de az is lehet, hogy mostanra éreztem rá, hogy a gomb és a koronának nevezett, a klasszikus órákra emlékeztető pöcök kombójában mikor mit kell nyomni és/vagy tekerni, esetleg a számlapon irányítani, mert ebbe az előző modellnél többször belegabalyodtam.

Összességében tényleg nagyon szép a férfi és a női változat is. Egyik sem túl nagy, nem túl hivalkodó, strapabíró a zafír üveg miatt, a szíj és a temérdek számlap miatt tényleg mindenki saját ízlésére szabhatja, valóban hatékonyan lehet vele csökkenteni a felesleges telefonnyomkodást, és tényleg egy csomó hasznos adatot ki lehet nyerni belőle. A férfi óra átlagos használat mellett 14 napos töltést ígér, ráadásul vezeték nélkül tölthető, vagyis ha valakinél éppen nincs ott a speciális töltő, akkor is életet lehet bele lehelni bármilyen vezeték nélküli töltő segítségével. A teszt alatt kiderült, hogy tényleg úgy személyre lehet szabni, hogy pont annyi értesítést mutasson, pont annyiszor figyelmeztessen valamire, ahogyan az nekem segítség és nem nyűg.

Múltkor a nagyon személyesre sikerült fülhallgató tesztnél már szóba került, és most újra van bennem egy kis keserűség amiatt, hogy egy alapvetően nagyon jó és támogatandó fejlesztés, mégis nem úgy sül el, ahogy azt gondoltam. Mert alapvetően nagyon jó irány az, hogy a gyártó egyre szebb órákat tervez, hogy a nők és férfiak csuklóméretéhez külön is igazodik, és hogy mindkét nemnek olyan órát terveznek, amiket munkába, edzéshez vagy alkalmakhoz is viselhető. És még azt is kisebb-nagyobb fenntartásokkal el tudom fogadni, hogy a nőknek gyártott óra amiatt bír 7 napot, míg a férfi verzió 14-et, mert kisebb, így kisebb akkumulátor fért el benne. De nézzük az árakat:

  • Férfi titán, bőrszíjas változat 1.43″ kijelzővel: 139.990 forint
  • Női bőrszíjas változat 1.32″ kijelzővel: 159.990 forint
  • Férfi titán, fémszíjas változat 1.43″ kijelzővel: 179.990 forint
  • Női kerámia változat 1.32″ kijelzővel: 199.990 forint

Megint ez az apró kis részlet, ami miatt nőként még sem lehet olyan felhőtlen az öröm még úgy sem, hogy az óra valóban jó, de mégis az látszik a számokból, hogy nőként 20 ezer forinttal kell többet fizetnem egy olyan óráért, amit nekem terveztek, és még lemondással járó döntést is kell hoznom a fele olyan üzemidő miatt.

A Huawei fülhallgatójának a legnagyobb baja az ára

Advertisement

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

37,519KedvelőTetszik
2,930KövetőKövetés
1,230FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk