Hirdetés

Két nap alatt két kultikus szereplőt vesztett el a hiphop-világ

Mindketten megélték a “hamisítatlan b-boy lét” számos formáját. Míg Double K dj, producer, de elsősorban MC volt a Los Angeles-i underground szívében, addig Ricky Powell évtizedeken át szemlélte fényképezőgépének lencséjén át a New York-i hip-hop ikonjait, vagy épp turnémenedzserként igazgatta az életüket, de kikiáltották őt már a “negyedik Beastie Boynak” is.

Hirdetés

Egy Wes Craven horrorról nevezte el magát People Under The Stairs-ként (magyarul Rémségek háza) Double K és Thes One 1997-ben, hogy aztán a The Pharcyde és a Jurassic 5 sikerein megerősödő, a gangsta életérzéstől alapvetően elhatárolódó, ellenben ritka hangmintákban, és kiemelkedő vokális képességekben utazó L.A. underground egyik stabil oszlopává válljon. Turnéztak és léptek fel együtt a színtér minden fontos szereplőjével Cut Chemist-től a Beat Junkies-on át a Visionaries-ig, az olyan zenei magazinok pedig, mint a Fader vagy az URB, – akik a napfényes város mélységeit a “woman, weed and weather” hármason túl is kutatták – kimondottan favorizálták őket. A filmsztár Bill Paxtont (Aliens, Twister, Apollo 13) is a rajongóik közt tudhatták, és talán az sem véletlen, hogy egy a filmek városában alakult, filmről elnevezett zenekar életművéből végül az O.S.T. címre keresztelt album emelkedett underground-kult státuszba. Utolsó koncertjüket 2019 őszén adták a legendás londoni Jazz Café-ban, ahol a tulajdonosok máig szívesen emlékeznek arra az estére, és az energiára ami betöltötte. Az óriási Funkadelic rajongó, alig 43 éves Double K halálhíre végül éppen akkor érkezett, mikor a független lemezboltok polcairól világszerte elkapkodták leghíresebb lemezük újranyomott változatát.

Irónia és egy erős groove – A Trippin‘ At The Disco akár a POTS esszenciája is lehetne

Gondoljunk bele, hogy mennyire kell karakteres és aktív személyiségnek lennie valakinek ahhoz, hogy egy olyan kulturális metropoliszban, mint New York, úgy nyilatkozzanak róla, hogy ő “a party lelke” vagy hogy “tényleg mindenhol ott volt”. Ricky Powell a fotós, vagy ahogy a barátai hívták “a Rickster”, kinek nyakában rendszerint ott lógott kedvenc analóg gépe nem mellékesen a zeneipar legnagyobbjaitól érdemelte ki a fenti mondatokat. Mert ő tényleg mindenhol ott volt! A 80-as években a Run-D.M.C-vel Queens-ben, L.L. Cool J mellett, mikor egyedi tervezésű Dapper Dan bőrkabátjában pózolt, a The Roots első turnéján a fiatal Questlove-ot tanítva a zeneipar rejtelmeire, vagy a 18 éves (!) Mark Ronson születésnapi buliján, utóbbin legalábbis addig amíg Mrs. Ronson észre nem vette, hogy füvet szív az étterem közepén.

A nyolcvanas évek New Yorkjának egyik legeredetibb vizuális krónikását mindig is az egyéniségek érdekelték. Testnevelő tanárnak készült, mikor az ex-barátnője lakásában rábukkant első Minolta gépére, amivel aztán a kortárs kultúra legfontosabb szereplőit fotózta Lenny Kravitztől, Eazy-E-n át Sofia Coppoláig. És bár a Beastie Boys baráti körébe tartozó fotósok közt akad Oscar-díjas (Spike Jonze), számtalan sikeres kötet szerzője (Glen E. Friedman) de az ő munkáik mellett Ricky Powell híres halszemoptikás fotói is gyakran szerepelnek, és mind egy fontos korszakot dokumentálnak az éppen akkor várost, kiadót és producert váltó zenekar életében.

Az élettörténetét bemutató, eredetileg a tavalyi Tribeca Filmfesztiválon debütáló dokumentumfilm már csak posztumusz kerülhet mozivászonra, “a Rickster”, a vérbeli New Yorker 59 éves korában ugyanis elbúcsúzott imádott metropoliszától. Jean-Michel Basquiat-ot ábrázoló híres fotója, 1987-ben készült, mikor az egyetem után limonádé árusként dolgozott. A környéken ismerték a standját, mert üvöltött nála a zene, és a pult alól rumot is kérhettél a limonádédba. Az arra járó festő-ikon épp az aprót kereste, miközben ő a gépéért nyúlt. A tanulságot pedig így fogalmazta meg, a róla készült fotókon rendszeresen csak “láthatatlan jazz cigarettát” szívó Powell:

“Rengeteg híres képet készítettem, miközben szar melóban dolgoztam.”

De ha a neved elhangzik a Paul’s Boutique lemezen, akkor már régóta halhatatlan vagy, nem igaz?!

Ricky Powell közel tíz éven át lemezfelvételekre és turnékra is elkísérte a Beastie Boys tagjait

Kommentek

35,663KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
735FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk