Hirdetés

A szokatlan képernyős notebookok felé haladunk

Az már kiderült, hogy az elmúlt két év arról szólt, hogy teljesen átalakult a munkarend, és az egész világ kényszerű helyzetben ugye, de elkezdte felismerni, mit is jelent a hibrid munka. Bár sok helyen eddig is elérhető volt, a felmérések szerint itthon a pandémia miatti kényszerhelyzet hozta el az otthonról dolgozás korszakát, és a munkáltatók egyre jobban belátják azt a régi igazságot, hogy nem attól dolgozik valaki, hogy látják. Azaz vannak, akik otthonról is pont ugyanúgy, vagy hatékonyabban elvégzik a munkájukat, és vannak olyanok, akik a céges irodában ülve sem a munka hősei.

Az otthoni munkavégzésre  azonban be is kell rendezkedni, amihez nem elég, hogy valaki előszedi a régi gépét és a konyhaasztalra pakolja. Az ergonómia mellett fontos szempont a hatékonyság, a strapabírás, hogy azért szórakozásra is lehessen használni. Ezekre a problémákra, na meg persze játékra és általános felhasználásra mutattak izgalmas megoldásokat a gyártók.

Mit hoz a 2022 a tech világába?

Hajlított kijelző

Az első hajlított kijelzős laptopot a Lenovo mutatta be még két éve, akkor a helyszínen csak óvatosan simogattuk, és teljesen elképzelhetetlennek tűnt, hogy egy ilyenen gépeljek cikkeket egész nap. A kihajtható képernyőjű telefonról akkor már többé-kevésbé sejthető volt, hogy pontosan mire is jó, és kinek szánják, de a hajtható kijelzőjű notebook még kérdőjel volt. Most az Asus mutatott be egyet, ami ráadásul nagyobb is, mint az úttörő Lenovo.  A hajlítható kijelzős eszközök egyik nagy előnye azon túl, hogy iszonyúan menő, hogy egy nagy kijelző kisebb helyen is elfér. A Samsung Fold telefonnál azt mondtuk, hogy ha az ember akarja, akkor egy sima telefon, de egy mozdulattal lehet belőle tabletet csinálni, egy bluetooth billentyűzettel megkönnyíteni a munkát, és egyébként is olyan erős, hogy ha még egy monitort is rákötünk, akkor kész is az asztali gép. Az Asus Zenbook 17 Fold OLED esetében pedig azt lehet mondani, hogy elég egy buletooth billentyűzet, a monitor az maga a gép, nyitott helyzetben. 12. generációs  Intel Core i7 processzorral, akár 16 GB RAM és 1 TB tárhellyel lesz elérhető. Ilyen nagy és jó felbontású képernyő esetén mindig az a kérdés, hogy fogja ezt bírni az akkumulátora, erre vonatkozóan nem bocsátkozott igérgetésekbe az Asus, illetve azt sem lehet tudni, hogy a 2022 őszén elérhető gép mennyire sokkolóan lesz drága.

Dupla kijelző

Szintén látványos a Lenovo megoldása, ami leginkább azoknak lehet hasznos, akik a munkájukhoz legalább két monitort használnak, és otthon ezt érthető okokból viszonylag nehezen tudják kivitelezni, vagy szeretnék ezt a problémát valahogyan egy eszközzel megoldani. Na erre lehet jó megoldás az új Lenovo ThinkBook Plus Gen 3, ami egy  17,3 hüvelykes, ultraszéles, 21:10 képarányú elsődleges kijelző mellett egy 8 hüvelykes másodlagos képernyővel is rendelkezik a billentyűzetnél. A nagy kijelző is könnyedén osztható, vagyis a két monitoros megoldást könnyen meg lehet oldani. A kisebb kijelző inkább kiegészítő funkciókra alkalmas, például futhat azon a cset, lehet jegyzetelni vagy számológép futhat rajta, de alkalmas lesz arra is, hogy különböző programok kezelését erről a képernyőről intézze a felhasználó. Használható rajztáblaként, szövegszerkesztés vagy hírírás közben a forrásoldalt kilövi erre a kisebb kijelzője, alkalmas képszerkesztés funkcióinak kezesére, vagy a legtöbbet használt alkalmazások megjelenítésére, hogy könnyedén el lehessen indítani azokat.

Érkeznek új Legion gépek is a gamereknek, a Lenovo Legion 5 Pro-t úgy tervezték, hogy a nagy grafikai igényű játékokat is tudja kezelni, és akár 240 Hz-es adaptív frissítési frekvenciára is képes lesz. Javítottak a a Wi-Fi 6E antenna elhelyezésén, a Super Rapid Charge funkcióval, pedig fél óra alatt 80 százalékra lehet tölteni az egyébként is erős akkumulátort. Elérhető lesz Intel és AMD Ryzen processzorokkal is, és a hangminőségen is javítottak. De érkeznek új Thinkpadek is, ha valakit eddig az tartott vissza ezektől a gépektől, hogy nem túl dizájnosak, azoknak érdemes megnézni a ThinkPad Z13 és Z16 sorozatot, aminél a környezettudatosság is nagy szerephez jutott. Vagy ott a Yoga-család, aminek az első generációs, 360 fokban hajlítható notebookja idén lett 10 éves. Bemutattak új 2-in1 laptopot, ami ugye ha akarom tablet, ha akarom laptop. A Yoga azoknak lehet jó választás, akik a mindennapi munka mellett a szórakozáshoz is használnák a készüléküket, ugyanis a kialakításának köszönhetően tökéletes filmnézésre, jól szól, és az érintőképernyőnek köszönhetően kreatív szórakozáshoz vagy munkához is használható.

Eltűnő touchpadek

A Dell új gépe az XPS 13 Plus, ami az előző modellhez képest gyakorlatilag mindenben javult, próbálták most is úgy megtervezni, hogy a ehető legkisebb legyen anélkül, hogy le kellene mondani a normál képernyőméretről, ezért a kijelző körüli káva minimális. De legszembetűnőbb változás, hogy eltűnt a touchpad, helyette a billentyűzet alatti rész haptikus megoldást kapott, mint a Macbook Pro vagy a Microsoft Surface gépei. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem lehet klikkelni, mégis úgy érzi a felhasználó, mintha klikkelt volna. Hogy ez a gyakorlatban hogyan működik majd, azt egyelőre nem tudjuk. Másik, szintén észrevehető változás a minimalista billentyűzet, ahol nagyon közel vannak egymáshoz a billentyűk, ez pedig könnyedén jelentheti majd azt, hogy sokat kell bosszankodni az elütések miatt, és az sem túl kecsegtető, hogy mindössze két USB-C port van rajta, az egyik ugye egyben töltő is.

Külön laptop a természet kedvelőinek

Az Acer nem fukarkodott, több mint tíz új gépet bemutattak, van választék azoknak, akik a belépő szintet keresek, van azoknak, akik dolgoznának rajta, a gamereknek, és egy meglepő húzással azoknak, akik kedvelik a National Geographic magazint, vagyis inkább úgy össze természetet. A Swift X vonal egy 14- és egy 16 inches géppel bővül, javítottak a képminőségen és a hűtési megoldásokon. A már említett National Geographic verzió talán a legizgalmasabb első ránézésre a környezettudatossága miatt, ugyanis amit csak lehetett, újrahasznosított anyagokból állítottak elő, és arra is felkészítették, hogy eldobás helyett inkább bővíthető vagy fejleszthető legyen, odafigyeltek a még hatékonyabb energiagazdálkodásra is. Hogy ez az árban hogyan jelentkezik majd, az egy jó kérdés, ahogyan az is, hogy mikorra lesznek ezek a most még extrának számító gyártái technológiák mindennaposak, mindenesetre az jól látszik, hogy valami elindult, a táradalom igénye egyre nagyobb a környezettudatos megoldások felé, és ezt a gyártók igyekeznek meghallani, és kiszolgálni, ami mindenképpen jó hír.

 

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,011KedvelőTetszik
3,068KövetőKövetés
4,580FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk