Hirdetés

Keresem a helyem – Dalról dalra a Damara első nagylemeze

A Damara egy 2020-ban alakult zenekar. Behatárolatlan zenei stílusuk leginkább alternatívnak mondható. Énekes-dalszerzőjük Agata Angilella, aki a zenekar megalapításáig elsősorban szólóelőadóként tevékenykedett, illetve számos zenei projektben közreműködött. A Carson Comával és a csaknekedkislánnyal is dolgozott együtt, ami által színpadi rutinra és ismertségre is szert tett, kreatív energiái pedig arra sarkallták, hogy fiatal, elhivatott, tehetséges zenészeket gyűjtsön maga köré és életre hívják a Damara zenekart. Az együttest egytől egyig zeneileg képzett tagok alkotják: Kalmár Botond billentyűs például a Bartók Konzervatórium tanulója, Szántó Marcell gitáros a Folksteps frontembere, Angilella pedig az ELTE-n kezdte meg tanulmányait zenekultúra szakon.

A Damara első stúdiófelvétele, a Neked 2021 év elején született meg, melynek felvételét és utómunkáját nem kisebb név, mint Dióssy Ákos, az egykori Kispál és a Borz billentyűse végezte. Februárban pedig videóklip is készült a dalhoz, melyet Komróczki Diána rendezett.

Az együttes fiatal kora ellenére hamar elhelyezte magát a zenei palettán, olyannyira, hogy első koncertjük – ami a pandémia miatt csak 2020 októberében valósult meg – telt házas lett. A zenekar ekkor a régi Dürer Kertben zenélt a Sezlony és a Verőköltő társaságában.

A 2020-as szezon viszont tény, hogy csak bemelegítés volt a formációnak: 2021-re pörögtek fel igazán körülöttük a dolgok. Számos koncerten és fesztiválon kaptak fellépési lehetőséget. Koncertek tekintetében a Kobuciban játszottak júniusban, majd a Carson Coma előzenekaraként melegítették be a közönséget a MONYO Landen, zenéltek a Központban a Garázsszerda keretében, játszottak a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban és lehetőséget kaptak a Pontoonon való fellépésre is. Fesztiválok tekintetében a Kolorádón, az Ubikeklektiken, az Ördögkatlan Fesztiválon és a Gólem Fesztiválon is megtáncoltatták a fiatalokat. A Damara mindezek mellett meghívást kapott a Petőfi TV „Én vagyok te” című műsorába, így az elsők közt énekelhették fel más együttesek dalait. Az egyik legnagyobb elismerésének tartják, hogy a Szabad a színpad tehetségkutató különdíjasai lettek 2021 novemberében.

A zenekar első nagylemeze Keresem a helyem címmel 2021. december 20-án jelent meg, amelyhez egy lemezbemutatót is terveznek január 20-án a Turbinában.

Erről a lemezről lehet alább olvasni dalról dalra Agata Angilella tolmácsolásában:

Megadom Magam

Amikor először mutattam ezt a dalt a zenekarnak, akkor Boti, a billentyűsünk elkezdett egy nagyon túltolt latinos témát játszani a refrénben, amitől annyira elkezdtünk nevetni és hülyéskedni, hogy legalább fél óra elment rá. Aztán mikor végre abbahagytuk a nevetést, akkor annyit mondtam: „Az baj ha nekem frankón tetszik így?”

Kiderült, hogy mindenki imádja, úgyhogy benne hagytuk, mert végülis a dalszöveg is egy félig vicces, kínos szituációról szól és akkor már miért ne parodizáljuk ki egy kicsit magunkat?

Körút

Ez a dal azoknak a lányoknak szól elsősorban, akik tudják, milyen egyedül hazasétálni a körúton a sötétben. Nagyon fontos hozzáfűznöm, hogy mennyi atrocitás éri a lányokat éjszaka az utcán, tömegközlekedésen. Azt szerettem volna, hogy ha éppen buli után senki sem kíséri őket haza, tudjanak mit hallgatni és tudják, hogy nincsenek egyedül.

Neked

Először single-ként adtuk ki, de úgy gondoltuk, helye van az albumon. A lemezen lévő verzió már egy újabb keverés, amit mi is jobban szeretünk azóta. Dióssy Ákos hangmérnök minden alkalommal csodát művel, mikor a dalainkhoz nyúl. A Nekedről már sok szó esett, mivel az első számunk volt, ami megjelent.

Kék Fák, Nagy Hátizsák

A zenekarunk többségének ez a dal a legnagyobb kedvence. Nagyon sokáig nem volt favorit, de mikor felvettük, annyira eltaláltuk a szinti és gitár hangzásokat, és olyan jó lett a keverés, hogy beleszerettünk. Nagyon különleges hangulata van. Életemben először tudtam úgy meghallgatni az utcán egy saját számomat, hogy elfelejtettem, hogy én írtam, és tudtam élvezni. A Kék Fák előtt és utána se volt ilyen érzésem egyikkel sem, pedig mindet szeretem. A szöveg is közel áll hozzám. Akkor írtam, mikor betöltöttem a 18-at és teljesen össze voltam zavarodva, hogy felnőtt vagyok-e vagy gyerek. Mint kiderült, nem attól leszek felnőtt, hogy elmúltam 18. Talán erre a dalra vagyok a legbüszkébb.

You and me

Ezt a dalt 15 évesen írtam és a fiúk ragaszkodtak hozzá, hogy vegyük fel. (Csak azért, mert szeretnek zúzni a végén, nekem ez a sejtésem.) Amióta megírtam ezt a számot, rengeteg verzióban előadtam, viszont mikor a Damarával nekiláttunk áthangszerelni, sokkal izgalmasabb lett a hangzás és már nem volt olyan butus mint az első verzió. Fun fact: régen volt benne egy rap betét, amit a Misi rappelt és szerintem iszonyatosan vicces volt. Lehet, egyszer majd újra belerakjuk.

Minden Rendben

A szinti csodálatos ebben a dalban is, főleg a szóló, azért mindenki odavolt. Megjelenik ismét ez a meseszerű hangulat, mint a Kék Fákban. A célja talán az volt, hogy nyugalmat árasszon. Igazából csak a tinikorom kalandjairól szól, és életem legjobb nyaráról. Az üzenet pedig egyértelmű: mindenki ragadja meg azokat a pillanatokat, amikor úgy érzi, minden rendben és raktározza el szépen, hogy nehéz időkben legyen miből erőt meríteni.

Mindegy

A basszusgitárosunk, Misi írta a dalt. Emlékszem, hogy egy időben Szántó (Szántó Marci, a gitárosunk) elkezdte úgy hívni, hogy a James Bond szám. Aztán ez az elnevezés jó sokáig a dalon maradt. Misi egyébként baromi tehetségesen ír, és  iszonyatosan jó a hangszíne. Sokan mondták, hogy nagyon passzol egymáshoz a hangunk. A következő albumra mindenképp tervezünk még duettet és Misi által írt számot is.

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk