Hirdetés
Hirdetés

Kenyától a Super Bowlig – 13+1 idézet Tom Morellótól

Július 1-jén első szólókoncertjét adja Budapesten Tom Morello, a Rage Against the Machine – meg persze többek között az Audioslave és a Prophets of Rage – legendás gitárosa, aki egyébként május 30-án ünnepelte 60. születésnapját. Talán nem minden alap nélkül jelenthető ki, hogy Morello egyike minden idők legegyénibb, azonnal felismerhető játékstílussal és hangzással rendelkező gitárosainak: a kilencvenes évek elején túlzás nélkül forradalminak számító hangszeres megoldásokkal pakolta tele zenekarának albumait, melyek közül minimum az első kettő – Rage Against the Machine (1992), Evil Empire (1996) – vitathatatlan klasszikusnak számít mára, de későbbi munkássága miatt sem kell szégyenkeznie, hogy nagyon diplomatikusan és objektíven fogalmazzunk.

Hirdetés

Tom RATM néhány évvel ezelőtti újbóli szétszéledése óta nemcsak különféle zenekarok és projektek vendégeként volt hallható, de szólóban is kifejezetten aktív volt. 2021-ben Nightwatchman alteregóját saját nevére változtatta, legutóbbi albumait már így jelentette meg. Az Akváriumban várhatóan munkássága legjavát hallhatja majd a közönség, mi pedig a koncert apropóján, hangolódás gyanánt összegyűjtöttünk hősünktől néhány idézetet, hiszen közismert arról, hogy nemcsak gitárral mondja el a véleményét, ráadásul, mivel annak idején a Harvardon diplomázott szociológiából – kis adalék, az egyetemet 1636. szeptember 8-án alapították, így ez az Egyesült Államok legrégebb óta működő felsőoktatási intézménye –, bizonyos meglátásai talán túl is mutatnak a szokásos négy-hat sör után következő megfejtéseken, függetlenül attól, hogy egyetértünk-e azzal, ha egy zenész „arra vetemedik”, hogy közéleti és politikai kérdésekről is beszéljen a szokásos turnésztorik helyett.

A folytatásban tehát jöjjön 13+1 idézet a hamarosan Budapestre érkező Tom Morellótól, kiegészítve néhány dallal, melyek egyben azt is illusztrálják, hogy bizony csinált ő még néhány említésre méltó dolgot a rockdiszkókban mai napig borítékolhatóan az első 10 dal között megérkező „duvatutócsán” túl.

1. Családjáról

„A szüleim Kenyában találkoztak. Apám afrikai, kenyai. A családomnak az az ága részt vett a gyarmatellenes függetlenségi mozgalomban.”

2. Előítéletekről

„Az ingatlanügynök mindenkihez becsöngetett a bérházban, ahol lakást akartunk bérelni akartunk, és hogy megkérdezze, van-e bárkinek gondja azzal, ha egy kevert fajú család – anyám, aki fehér, meg én, az akkor egyéves, félig afrikai csecsemő – költözik oda.”

3. Inspirációkról

„Nőgyűlölő, ördögimádó heavy metal zenén nőttem fel, és aztán olyan csapatok, mint a The Clash és a Public Enemy, eszembe juttatták, hogy léteznek másfajta gondolatok is, amiket kifejezhetünk nagyszerű zenével.”

4. A hajmetál színtérről

„Amikor Hollywoodba költöztem, arra számítottam, hogy egy zenei Mekkát találok ott, tele rendkívüli zenészekkel. Ehelyett a Faster Pussycat és hasonló bandák voltak a menők abban az időben. Bizonyos mértékig vonzott ez a vonal, de képtelen lennék arra, hogy hasonló dolgot csináljak. Nincs a lényemben semmi, ami képessé tenne erre.”

5. Gitárosi attitűdjéről

„Gitározás közben mindig kerestem az olyan hangokat, amik a hip-hopban, a Crystal Method lemezein, vagy az épp az állatkertben fordultak elő – így soha nem korlátoztam magam, és nem kellett a hagyományos rock ’n roll szókincsre szorítkoznom.”

6. A zenéről

„Szerintem a zene akkor a legjobb, ha őszintén feltárja a belső démonokat, elmerül a lélek iszapjában, és felszínre hozza, mi is lakik ott valójában.”

7. A zenéről és vélemény szabadságáról

„Amikor gitárt veszel a kézbe, nem mondasz le az első módosítással* kapcsolatos jogaidról.”

*Az Amerikai Egyesült Államok alkotmányának első módosítása négy alapjogot véd: a vallásszabadságot, a szólás- és sajtószabadságot, a békés gyülekezéshez való jogot és a jogot arra, hogy a polgárok kérelmeikkel az államhoz fordulhassanak. Az alkotmánymódosítás megfogalmazása szerint a Kongresszus nem hozhat olyan törvényt, amely ezt a négy jogot korlátozná.

8. Folkról és country-ról

„Körülbelül 12 éve tudatosult bennem, hogy a folk zene – olyasmik, mint Woody Guthrie, Phil Ochs, Bob Dylan korai anyagai, Johnny Cash vagy Pete Seeger zenéje – simán lehetnek olyan súlyosak, mint bármi, ami tonnányi Marshall-ládán keresztül szólal meg. Megfelelő szöveggel három akkord is üthet akkorát, mint bármi a Metallica életművéből.”

9. Hitvallásról

„Soha egy jottányi kompromisszumot nem fogok kötni azért, hogy megfeleljek bárkinek, aki kényelmetlenül érzi magát a szívemben hordott eszméktől.”

10. Arról, mit kívánna mindenkinek

„Ha egyetlen dolgot kívánhatnék az emberiség számára, az az lenne, hogy mindenki azzá válhasson, aki lenni szeretne – mi lenne az akadálya ennek? Gyakran ez az, amitől kitörhetsz a szegénységből vagy bizonyos más körülmények közül.”

11. Társadalmi változásokról

„A progresszív, radikális vagy akár forradalmi változás mindig alulról indul.”

12. A problémák viszonylagosságáról

„Probléma a rasszizmus, probléma a gazdasági egyenlőtlenség, probléma az, hogy nincs elég rock ’n’ roll a rádióban. De mindezek a problémák jelentéktelenné válnak, amikor az óceánok szintje annyira megemelkedik, hogy az már a szervezett emberi tevékenységet veszélyezteti.”

13. Médiáról és valóságról

„A vállalatok által uralt média szereti egy nagy, homogén, Super Bowlon lepacsizó egészként ábrázolni Amerikát, de ami igazából van, az a groteszk különbség a gazdagok és a szegények között, ami egyre csak nagyobb lesz.”

+ 1. Az elitről

„A rendszert, amiben élünk, olyan emberek birtokolják és üzemeltetik, akik nem érdemlik meg, hogy irányítsák a világot.”

Jegyek és további információk a Live Nation weboldalán!

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,012KedvelőTetszik
3,068KövetőKövetés
4,580FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók