Hirdetés

Katonai mesterséges intelligenciába fektet a Spotify

Zenészek egy csoportja tiltakozik az ellen, hogy a Spotify ahelyett, hogy az előadók vagy a zeneszerzők munkáját fizetné meg jobban, inkább egy katonai felhasználásra szakosodott mesterséges intelligencia-vállalatba fektet pénzt.

Daniel Ek, a Spotify vezérigazgatója 113 millió dollárt fektetett be a Helsing AI katonai védelmi cégbe, amely azt állítja, hogy olyan algoritmikus rendszereket használ, amelyek „integrálják az infravörös, videó, szonár és rádiófrekvenciák adatait a katonai járműveken elhelyezett érzékelőikkel, hogy valós idejű képet készítsenek a csataterekről.”  A finanszírozás az Ek Prima Materia befektetési társaságától jön, amely tavaly 1,2 milliárd dollárt különített el európai technológiai vállalatokba történő befektetésekre.

Néhány zenész azonban bojkottra szólít fel, mert egyáltalán nem értenek egyet azzal, hogy a streaming szolgáltatásból származó nyereséggel a hadipart támogassák. Vannak olyanok, akik inkább azzal is kiegyeznének, hogy ingyen vagy kedvezményen adják a zenéjüket Bandcampen azoknak, akik lemondták a Spotify-előfizetésüket. A zenészek szerint első körben inkább azon kellene elgondolkoznia a cégnek, hogy a zenészeknek ad vissza többet, és egy igazságos felosztási rendszert dolgoznak ki. A zenészek és zeneipari dolgozók szakszervezete (UMAW) szerint a világjárvány éppen eléggé megviselte a szektort, koncerthelyszínek zártak be, fesztiválok mentek tönkre, rengeteg szakember veszítette el a megélhetését, ezért inkább például a Spotify-nak azon kellene dolgozni, hogyan tudnak visszaadni a közösségnek a növekvő nyereségükből. Bár minden streaming szolgáltatóról elmondható, hogy a zene devalválódott a megjelenésükkel, és a fizikai hanghordozók kiszorulásával, a Spotify gyakran megkapja, hogy a nagy lemezkiadók érdekét védik, miközben a kisebb előadókat és lemezkiadókat kizsákmányolják. A probléma egyébként nem feltétlenül csak a Spotifyban van, hanem ennél sokkal messzebbre vezet, és a streaming alapvető üzleti modelljében és árazásában keresendő, de tény, hogy nagyon sok előadó küzd egyre hangosabban a méltányosabb díjazásért.

Kiderült, mennyit kapnak egy lejátszás után a magyar zenekarok a streaming oldalakon

A Spotify nem mindig áll a technológiai fejlesztések humanitárius oldalán, korábban azért kerültek kereszttűzbe, mert olyan szabadalmat nyújtottak be, ami a felhasználók beszédének lehallgatását és az érzelmi adatok felhasználását a hirdetések célzására használta volna. A zenészek már annak sem örültek, mikor a lemezkiadók voltak élet-halál urai, azt azonban különösen aggasztónak találják, hogy egy zenei streaming szolgáltató aktívan dolgozik egy megfigyelés-vezérelt disztópikus jövőn, és katonai fejlesztéseket támogat.

Hangulat, akcentus, nem és kor alapján fog zenéket ajánlani a Spotify

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,020FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk