Hirdetés

„Kassandra köszöni szépen, nagyon jól érzi magát.” – Új dallal nyit új korszakot a KASSANDRA

A KASSANDRA neve korántsem ismeretlen hazai zenei berkeken belül – Nagy István (ex- Esti Kornél, ex-Péterfy Bori) zenekara 2020 elején erős debütlemezzel mutatkozott be a szakmának és a közönségnek, majd aztán egy világjárvány meg pár tagcsere után 2021 végére újjászületett.

A tagcsere szóval ugyan vitatkozik a csapat, ahogy fogalmaznak, egyáltalán nem arról van szó, hogy valakik helyett érkezett Borka Zsombor dobos és Szeifert Jason Bálint basszusgitáros.

„Ez inkább újjászületés, semmint átalakulás. Egy kicsit olyan, mintha Kassandra amúgy egy létező, élő ember lenne, akinek a teste és a lelke a zenekar tagjaiból áll össze. Ha ebből a szemszögből nézzük, akkor Kassandra él, létezik, lélegzik, és köszöni szépen, nagyon jól érzi magát.”

hangzik el a helyzetjelentés Nagy Istvántól, ami az új dalt látva-hallgatva is egyértelmű. Bár a 2020-as év számukra is hozott veszteséget – kilenc koncert és egy meghívás az Egyesült Államokba ment a levesbe – saját bevallásuk szerint rengeteg jó dolog történt velük idén, így most nehéz is lenne őket erről az életigenlő hullámról eltéríteni. Ez az erő abszolút tetten érhető az új dalban is.

A címadás egyébként teljesen véletlenül alakult így, már Nagy demófoszlányának is Kassandra volt a munkacíme, pedig akkor még egy betű dalszöveg nem volt kigondolva. Az időzítés viszont nem is lehetne direktebb:

„Mivel a zenekar az elmúlt hónapokban újjászületett, mind a tagok, mind az öndefiníció szempontjából, időszerűnek gondoltuk, hogy egy self-titled dallal mutassuk meg, mik vagyunk most és mi várható a jövőben tőlünk. Aki ismeri a KASSANDRA diszkográfiáját, azt nem fogja meglepni a téma- és tempóváltás bősége, aki pedig még nem hallgatott minket, az most sűrítve kapja meg mindezt. Ez a mi Bohemian Rhapsodynk – ahogy mondta egy kedves ismerősünk.”

– meséli a dalról Nagy István.

Akik ismerik a zenekar képi világát, azoknak nem meglepetés, hogy létezik egy Kassandra-univerzum, ahol groteszk karakterek élnek. Ez a világ először egy bábklipben mutatkozott be, ott latex testben születtek meg a főhősök Molnár Lívia bábművész keze által, majd Lázár M. Viktor képregényrajzoló gondolta tovább képregény (ez a Mélyvíz lemez bookletje is egyben) és animáció formájába.

„Amikor klipről, képi megjelenésről gondolkodunk, akkor szeretjük ezeket a világokat összeereszteni – ezidáig élőképeket rejtettünk a kreált díszletekbe, mivel egy kifordított valóságot akartunk megjeleníteni, ahol mi csak asszisztálunk. A mostani live sessionben viszont pont fordítva történik: a valóság adja a keretet és a karaktereink csöppennek bele ebbe a számukra sokkal bonyolultabb, kiszámíthatatlanabb, hangosabb való világba, ahol csetlenek-botlanak.”

– idézi fel a dalhoz tartozó videó születését Vaskó Reni, a zenekar énekese.

A live session ötlete egyébként Szeifert Bálinttól érkezett, még a nyáron, amikor úgy tűnt, csak kisegíti a zenekart – első körben így szerettek volna emléket állítani a közös munkának. A stáb – Domonkos Balázs vágóval (aki a jelen klip rendezője és egyik operatőre is) és Lázár M. Viktorral – briefként annyit kapott, hogy “legyen olyan, mint a Pumukli: élő képek és animatik egyvelege”. Hozzájuk csatlakozott még a forgatásra cameramanként Balla Gábor, a felvételek a TomTom Stúdióban készültek, Kölcsényi Attila “hangfelügyeletével”, ő készítette a keverést és a mastert is. A végeredmény magáért beszél, akárcsak a dal – a KASSANDRA pedig hamarosan ismét új dallal jelentkezik, miközben már születőben a következő lemez, de addig még néhány budapesti és vidéki koncerten, meg fesztiválon el lehet majd őket csípni élőben is.

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk