Hirdetés

Karc nélkül

Hangmás – Valaki ma este megsérülhet
(Szerzői kiadás)

A budapesti Hangmás zenekar amellett, hogy összeszokott, profi tagokkal felálló, és hihetetlenül lelkes zenekar, nem tagadhatja le, hogy a sikerében jelentős szerepet játszott, hogy jókor volt jó helyen – néhány, mondjuk két évvel ezelőtt kerültek arra a népszerűségi pontra, ami azóta is többé-kevésbé tart, ez pedig nagyjából ugyanaz a korszak, amikor Magyarországon is először kúl, majd pedig alapkövetelmény lett tizenhat éves kor felett ismerni és szeretni a Joy Divisiont és korszakát, és arról vinnyogni, hogy miért nem ismeri senki.

Na ez volt az az időszak és közönség, ami nagyon felkarolta és a kedvenc klubzenekarává tette meg a Hangmást (holott akkor már jóideje együtt játszottak), és a folyamatos pumpálás, a néhol kicsit túlhangszerelt, kevésbé konkrét számok, és Minda "Hangmás" Endre jellegzetes orgánuma (amit sokan neveznek egyszerűen Curtis nyúlásnak, nem minden alap nélkül), az időnként a mixben magának helyett túró new-wave szintik, és ezeknek a tényezőknek az összessítése tényleg kiváló klubkoncerteket hoztak össze. Ez elég lett ahhoz is, hogy az előző, Funeral Party Budapest című nagylemez megúszta az ismeretlenséget, hiába nem volt közel annyira sem energikus és hatásos mint az élő fellépések. Aztán most eltelt az a két év, a Controlt mindenki unalomig bámulta, nem hogy az indie, az elektró is leült, a Hangmás pedig saját bevallás szerint tudatos kísérletezésbe fogott, jogos feltételezés volt tehát, hogy feljebb akarnak lépni, egy változatos, az előzőnél rafináltabb és karcosabb lemezt tesznek az asztalra.

Szintén várható volt a mainstream kóstolgatása, itt is megelőzte az élő produkció a felvételt, de hallható a lemezen is egy Péterfy Borival készült duett, amiben viszont a vendégénekes érezhetően nem találja igazán a helyét. A kísérletezés és a konkretizálás szintén felemás – hiába szorul nagyon helyesen háttérbe a reszelés és jön előre a szinti, ha dinamikailag jobbára egyhelyben toporognak a számok. Szövegek terén maradt a félig angol-félig magyar koncepció, ez a maga nemében szórakoztató és érdekes is, viszont szintén érződik, hogy a szöveg maga másodrangú a zenéhez képest (a ‘Zombie Disco’ hirtelen átnyargalása magyar nyelvről "C’moon, c’mooon, daaaance with mee"-re tulajdonképp próbáról ottfelejtett kamuszöveg is lehetne), ami onnantól, hogy nem csak vokál-lickekkel operál egy banda, nem működik.

Az elképzelés tehát sok helyen nem válik valóra, pedig érezhetően sok volt a munka a lemezzel, és vannak is rajta remek ötletek és ezekhez ügyes megoldások. Az elnagyolt részek viszont legalább ugyanennyire elnagyoltak, és emiatt, főleg ha nem vagy elfogult klubzombi, nemigen lehet feltétel nélkül végigélvezni a lemez által kínált bő fél órát. Hiába, karc nélkül nemigen sérül meg senki.

Kommentek

Közeledik a mozizás vége? – Az HBO terve nagyon betehet a filmszínházaknak

Olyan sikerfilmek kerülnek majd egyszerre a moziba és az HBO Max-ra, mint a Mátrix 4 vagy a Dűne, az HBO GO pedig megszűnik.

Teljes bizonytalanságban tart, majd letaglóz – Ilyen volt a Tudhattad volna sorozat

Az HBO minisorozata tele van fordulatokkal, és végre egy olyan krimi, amiben a a legvégéig lehet találgatni, hogy ki tette. De nem biztos, hogy ez az előnyére válik.
35,017KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
708FeliratkozóFeliratkozás

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Veretes hard rock – P. Box-koncertalbum jön ki LP-n, itt egy dal róla

Most először jelenik meg koncertalbum a korai korszakból.

Tomboló gyerekek az YZZO új klipjében

Mindössze egyetlen dal jelent meg korábban az Yzzo-tól, de most itt a második, klippel együtt.

What’s Mine Is Mine – Premieren a The Anahit új dala

Dal a test és a lélek szabadságáról.

Az idő drog – Premieren a colorStar új videója

A colorStar tavaly megjelent új lemeze, a Time is The Drug címadó dala kapott ezúttal látványos szöveges videót.

Érzelmek és küzdelmek – Premieren Debby May bemutatkozó dala

Debby May bemutatkozó dala, a Tell me Vroom Vroom, egy többéves alkotófolyamat első gyümölcse.
Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Audiópartnerünk

Friss Lángoló

Ultralimitált közös kislemezt adott ki Thom Yorke, Burial és Four Tet

Nem ez az első eset, hogy a három zenész ilyet csinál.

Érdemes 5G telefont kérni karácsonyra?

Egyre több gyártó áll elő 5G képes készülékkel. Megéri váltani?

A OnePlus szerint igenis van értelme a telefonos koncertfelvételeknek

A virtuális interaktív koncertjüket ötven telefonnal veszik fel és adják élőben.

A Mordái és a Decolonize Your Mind Society képviseli Magyarországot a 2021-es Eurosonic-on

A Mordái és a Decolonize Your Mind Society képviseli Magyarországot a 2021-es Eurosonic Fesztiválon január 13-16 között, Európa legfontosabb showcase fesztiválján és zeneipari konferenciáján....