Karácsonykor érdemes okosotthont építeni

Nem kell programozónak lenned hozzá, nem kell átalakítani az egész házat, és lehet kis lépésekben is haladni. Talán elsőre meglepőnek hangzik, de az okosotthon kialakítása nem nehéz, és a karácsonyi időszak pont tökéletes hozzá. Összeszedtük, hogyan állj neki. 

Az otthonod az a hely, ahol pihenni szeretnél, ahol biztonságban érezheted magad, a béke és a nyugalom szigete. Az okosotthon feladata pedig az, hogy ezt úgy biztosítsa, hogy akár helyetted gondolkodik, és azért okos, mert mondjuk nem kérdez hülyeségeket, és mikor a nappaliban ülsz a kanapén, és azt mondod, hogy szeretnéd, ha elindulna a tévé, akkor nem kérdezi meg, hogy az emeletire gondolsz-e, hanem feltételezi, hogy az, ami előtt éppen ülsz. Vagy éppen úgy ügyeljen az otthonodra, hogy figyel arra, hogy energiatakarékosabb rutinokkal csökkenjenek a költségeid. Ezek csak apróságok, de az okos ökoszisztéma kiépítése egyszerűen csak kényelmesebbé teszi a mindennapokat. 

Talán már használod is

A bluetooth hangfaladat a telefonodról irányítod ugye? Na ez kicsiben már hasonlít az okos ökoszisztéma működéséhez, hiszen az sem lesz nehezebb feladat. A központ lehet a telefonod, a többi családtagod készüléke, vagy éppen a tévé, ezekről irányíthatsz majd mindent. És hogy miért a legjobb időszak erre a karácsony? Egyrészt mert valószínűleg jobban ráérsz, többet vagy otthon, és emiatt újabb rutinok juthatnak eszedbe, amit automatizálhatsz, másrészt mert nincs annál idegesítőbb, mint minden nap bemászni a karácsonyfa mögé, hogy kihúzd az ünnepi fényeket. 

Végre tudom, mi a lényege az okosotthonoknak

Mire lesz szükséged? 

Okostelefonod bizonyára van, ha elégedett is vagy vele, akkor érdemes ennek megfelelően kiépíteni az okos ökoszisztémádat, de ne aggódj, ez nem azt jelenti, hogy innentől egy márka mellett elköteleződnöd. A Samsung SmartThings például rengeteg más márkát is támogat, hogy a garázskaputól az okos záron át az okos árnyékolóig vagy öntözőberendezésig, mindent egy applikációból tudj irányítani, és gondolkozzon helyetted, például ne induljon neki az okos fűnyíró, ha éppen megy a locsoló. A SmartThings egyébként már úgyis szórakoztató, ha még egy darab okoseszközöd sincs, ugyanis belekóstolhatsz a programozás rejtelmeibe, ami talán ijesztőnek hangzik elsőre, de mindjárt bebizonyítjuk, hogy nem az. Ha pedig időben kapcsolsz, akkor beszerezhetsz karácsonyig néhány okoseszközt, például okos konnektort, hogy a már előbb említett áramtalanítást könnyebben elvégezhesd, vagy éppen okos izzót, esetleg okos csengőt. Hogy egészen pontosan milyen eszközök kompatibilisek a SmartThings alkalmazással, azt itt találod meg

Térjünk rá az okosotthon programozására

Ez az, amitől a legtöbben rettegnek, pedig kifejezetten szórakoztató. A gondolatmenet egyszerű, végig kell gondolni, hogy ha valamilyen helyzet fennáll, akkor milyen eszközzel mi történjen. Például ha este tíz óra van, akkor kapcsoljon be az előszobai jelzőfény, és reggel hétkor pedig kapcsoljon le. De lehet a telefont is programozni, ha beérek a munkahelyemre, halkuljon le a telefon, majd ha elindultam hazafelé, újra csöröghet hangosan. Rengeteg a lehetőség, és addig lehet ezt variálni, amíg be nem állítod a legkényelmesebb rutinokat, és amire persze az eszközeid képesek. Ha lejár a mosógép, vegye feljebb egy fokkal a fűtést, hogy gyorsabban száradjanak a ruhák? A robotporszívó kilenc után induljon el, amikor már biztosan elmentél otthonról, és kezdje a konyhával, ahol a reggeli utáni morzsákat a leggyorsabban el kell tüntetni? Ezeket mind beállíthatod, kifejezetten egyszerűen. 

Mit lehet irányítani? 

Talán fennköltnek hangzik, ha azt mondjuk, hogy bármit, de az igazság az, hogy bármit, ami képes kommunikálni a központi egységgel. Az okos zár jelez, ha valaki kinyitotta az ajtót, vagy beengedheted távolról is az ismerősöd a lakásba, hogy hozzon el onnan neked ezt-azt. Az okoscsengővel a telefonodon láthatod ki áll az ajtóban akkor is, ha nem vagy otthon, és még kommunikálhatsz is vele. A Samsung BeSpoke termékei közül még a sütőd is okos lehet, hogy ne kelljen állandóan mellette ülnöd, hogy megnézhesd eléggé aranybarna-e az étel, vagy éppen rögtön szóljon, hogy megfelelően felmelegedett-e a sütő. Vagy ott vannak a Samsung mosógépei, amelyek automatikusan adagolják a mosóport, és kitalálják a legmegfelelőbb mosásprogramot aszerint, mennyire koszosak a ruháid. A hűtődbe akár a boltból is bele tudsz nézni, a porszívód pedig automatikusan rájön, hogy milyen felületet kell tisztítania. Irányíthatod vele a légkondit, a párologtatót, a termosztátot, a garázskaput, vagyis az egész egy olyan rendszer, amit úgy alakítasz, ahogyan éppen tudod, aztán úgy bővítesz, ahogyan szeretnéd.

A rovat támogatója a Samsung

38,917KedvelőTetszik
3,040KövetőKövetés
3,350FeliratkozóFeliratkozás

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Friss Lángoló