All I Want For Christmas Is New Music

Azt hinnénk, hogy az elmúlt években értékelődtek fel jobban a karácsonyi dalok, holott azok nagy része, amiket karácsony környékén hallgatunk, jóval régebben íródtak, csak az évek alatt feldolgozott verziókat többet hallgatjuk mint az eredetiket, ráadásul vannak köztük, amiknek jót is tett az áthangszerelés. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy az eredeti karácsonyi zenéket teljesen felül kell írniuk, de sokszor nem árt a leporolás.

Szóval akik már másra vágynak az All I Want For Christmas Is You helyett mézeskalács sütés közben, azoknak mutatunk pár olyan feldolgozást, amik merőben mások, és talán jobban is szólnak az eredeti top karácsonyi slágereknél. Persze lehet ezeket már csak azért halljuk jobbnak, mert a régi zenéket elhasználtuk, mégis jól eshet egy újabb karácsonyi válogatáshoz nyúlni idén.

1. Wham! – Last Christmas

A válogatásban főként olyan dalok szerepelnek, amiket mindannyian ismerünk, és végigkísérték az utóbbi pár karácsonyunkat. A Wham! slágere mégis talán az egyik legismertebb, hiszen egy 1984-es dalról van szó, ami körülbelül azóta szól is minden karácsonykor. Az eredetileg George Michael által írt dalt már számos ismert művész feldolgozta, köztük Ariana Grande, Rita Ora, Taylor Swift és még sokan mások, a válogatásunkban mégis egy olyan dal szerepel, ami kimozdította egy kicsit az eredeti stílusából. Ez a cover a Noapology zenekartól született még tavaly, szóval egy elég friss feldolgozásról van szó.

2. Chuck Berry – Run Rudolph Run

Az eredeti Run Rudolph Runt Chuck Berry írta, még 1958-ban, ami az éveknek hála szintén számos feldolgozást tudhat magáénak, köztük egy szupergroup produkcióét is. Rudolphot Lemmy Kilmister (Motörhead), Billy Gibbons (ZZ Top) és Dave Grohl (Nirvana, Foo Fighters) szólaltatják meg, ami a rajtuk kívül még más híres előadók által is alkotott 2008-as „We Wish You a Metal Xmas and a Headbanging New Year” lemezen szerepel.

3. José Feliciano – Feliz Navidad

A spanyol nyelven Boldog Karácsonyt jelentő dal 1970-ben íródott és azóta egyik népszerű eleme a karácsonyi listáknak, holott a refrén nem csupán erre az ünnepre épül. A Feliz Navidad, próspero año y felicidad, lefordítva azt jelenti, hogy Boldog karácsonyt, boldog új évet és boldogságot. A már több mint ötven éves sláger felkerült Michael Bublé karácsonyi lemezére, illetve a First to Eleven zenekar karácsonyi átdolgozásai közé is, mindkét helyen sok más klasszikussal együtt.

4. Bobby Helms – Jingle Bell Rock

Bobby Helms 1957-ben írta meg a Jingle Bell Rockot, amit egy főként ismert dalok átdolgozásával foglalkozó amerikai Our Last Night nevű zenekar is áthangszerelt. A saját zenék írásán kívül a másik fő profiljuk, hogy olyan dalokat dolgoznak fel, amelyek az ő stílusuktól nagyon messze állnak, így történhetett hogy olyan dalokon túl, mint az abcdfu GAYLE-től, a Jingle Bell Rock is felkerült a listájukra. Meg a miénkre is.

5. Brenda Lee – Rockin’ Around The Christmas Tree

Ez a dal nagy valószínűséggel azokat sem kerüli el, akik nem hallgatnak tudatosan karácsonyi zenéket, mivel a Rockin’ Around The Christmas Tree a Reszkessetek betörők című film egyik legkiemeltebb betétdala. Az eredeti dal Johnny Marks, és Brenda Lee közös munkája volt még 1958-ban. A The Jets pedig 1983-ban feldolgozta. Tehát ez egy régi feldolgozás, egy még régebbi karácsonyi dalhoz.

6. Irving Berlin – White Christmas

White Christmas címen találhatunk sorozatot, musicalt, filmet, és dalt is. Az Irving Berlin nevéhez fűződő zene egészen 1942-ig nyúlik vissza, ami azt is jelenti, hogy ez a legelső White Christmas néven íródott mű is egyben. A Human Nature feldolgozása, megőrzi a dal eredeti meghittségét, mégis popkultúrához és a mai karácsonyi szellemhez hűen, ezt már inkább egy vidámabb hangzásban adja vissza.

7. Darlene Love – Christmas (Baby, Please Come Home

Az eredeti karácsonyi pop dalt Darlene Love énekelte fel, a Christmas Gift for you from Philles Records albumra, ami egy gyűjtemény volt több előadó által előadott dalokból még 1963-ban. Akkor a dal nem aratott elsöprő sikert, de az utóbbi években, mondhatni kötelező karácsonyi elemmé vált, ami összefüggésben lehet azzal, hogy Michael Bublé és Mariah Carey is feldolgozta, valamint a U2 is, akiknek különösen jól áll ez a karácsonyi klasszikus.

8. Thurl Ravenscroft – You’re a Mean One, Mr. Grinch

Ha már Reszkessetek betörők, akkor nem szabad elmenni másik szezonális film mellett sem. 1966-ban készült el a Grincs filmek első verziója, How the Grinch stole the Christmas! című amerikai rajzfilm. Ennek a betétdala volt a You’re a Mean One, Mr. Grinch, aminek a szövegét Theodor “Dr. Seuss” Geisel, a zenét pedig Albert Hague írta és Thurl Ravenscroft adta elő. A film 2000-ben Jim Carrey főszereplésével már megjelent egy újabb kiadásban is, és pár évvel ezelőtt elkészült a mesefeldolgozása is. Magától értetődő, hogy ha a filmet újra lehet alkotni, akkor a dalt is.

9. Mariah Carey – All I Want For Christmas Is You

Mariah Carry a karácsony megkoronázatlan királynője, az All I want for Chrismtas Is You slágerének köszönhetően. A dal a maga 329 milliós nézettségével mindenképpen az egyik leghallgatottabb karácsonyi zenének minősül, népszerűségénél fogva nem is csoda, hogy többen is feldolgozták az 1994-es megjelenése óta. A secondhandsongs.com szerint 368 feldolgozást tudhat magáénak. Ebből a rengeteg verzióból az Against The Current zenekarét emelnénk ki, ami kicsit jobban elrugaszkodik az eredeti dal stílusától, és nem mellesleg december nyolcadikán volt megjelenésének tizedik jubileuma is.

+ egy olvasói ajánlat

A rovat támogatója a Samsung

37,505KedvelőTetszik
2,930KövetőKövetés
1,220FeliratkozóFeliratkozás

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Friss Lángoló