Hirdetés

Kaland, játék, halál – elolvastuk az Allansia Bérgyilkosai kötetet

Aki a kilencvenes években volt gyerek, és egy cseppet is megáldotta a sors a könyvek szeretetével, de főképpen a fiúk egészen biztosan találkoztak az ún. „Kaland, játék, kockázat” könyvekkel. Ezek afféle kalandsztorik voltak, amiket a döntéseinkkel befolyásoltunk. Más néven lapozgatós könyveknek is nevezték őket, ami onnan ered, hogy a kalandot úgy olvashattuk végig, hogy közben döntéseket hoztunk, és annak megfelelően kellett előre vagy hátra lapozni egy adott számhoz. Pl. „ha fel akarsz mászni a sziklán, lapozz a 15-re, ha megkerülöd a hegyet, lapozz a 122-re.”

Mindezt az írók megfejelték egy rendkívül egyszerű szerepjátékos rendszerrel, ahol van életerőpont, ügyesség pont, illetve szerencse pont is, amik segítségével harcokat lehet megvívni. A sztori ott véget is ér, amikor elfogy az életpont, magyarán nem mindenki jut el egy történet végére, csak többszöri próbálkozással. A szerepjátékos vonal miatt persze ez a szcéna ölelte leginkább keblére a „Kaland, játék, kockázat” könyveket, és akkor is voltak a legnépszerűbbek, amikor az asztali rpg is nagyot ment. A könyvek írói azóta egyébként egészen fényes karriert futottak be fantasy és a szórakoztatóipari vonalon. Itt van példéul Ian Livingstone, aki társalapítója a Games Workshop nevű, kultikus cégnek, manapság az Eidos vezére, akiknek többek között a Tomb Raider sorozatot is köszönhetjük.

Amikor Magyarországon a szerepjáték népszerűsége megcsappant, úgy ezek a könyvek is elmaradoztak. Úgy tűnik azonban, hogy 20-25 év elteltével a nosztalgia győzedelmeskedni látszik, és a Chamelon Comix elkezdte kiadni a magyarul meg nem jelent köteteket, vagyis részben, mert mondjuk az Allansia bérgyilkosai vadiúj kötet, de a Halállabirintus nevű klasszikus előzménye, ami nemsokára szintén érkezik frissített verzióban.

A szóban forgó kötet minden fenti ismérvet tartalmaz: fantasy, lapozgatás, harcok, gyakori halál. A könyvhöz elvileg szükségeltetik két dobókocka is, de szerencsére az oldalak aljára pakoltak véletlenszerű kockaoldalakat, így akár a lapok végigpörgetésével lehet „dobni”. Amúgy a könyv viszonylag nehéz, nekem már háromszor sikerült meghalnom, így még nem is ismerem a történet végét, ami természetesen a bérgyilkosok üldözése körül forog. Jellemző amúgy, hogy mások szerint meg könnyű a kaland, de ugye minden a jól meghozott döntéseken múlik.

Őszintén szólva, számomra ezek a könyvek inkább jelentenek nosztalgiát, mint hogy rajongjak értük. Szórakoztató olvasni és tényleg átadja, hogy te most éppen „játszol” és irányítasz, de a lapozgatás adottságaiból adódóan töredezett az élmény. Persze, Livingstone nem tehetségtelen, mindent megtesz, hogy vigye az olvasót, de az én ízlésemnek inkább megfelel egy egyenes vonalú fantasy könyv, mint ez. Más kérdés, hogy ebből fakadóan engem az nem zavar, amit mások felhoznak kritikaként, hogy csak egyféle megoldás van a történetben.

Na de akkor még említést kell tenni egy rendkívül pozitív dologról, az pedig a könyv külalakja. A frontborító megadja az alaphangulatot, és minden fantasy-rajongót képes behúzni magába, de azt a Games Workshop egyik művésze készítette, így mondhatjuk, hogy elvárható volt a minőség. Az viszont óriási fegyvertény, hogy a belső illusztrációkat Balla Krisztián rajzolta, aki rendkívül tehetséges. A képei kellően stilizáltak, de közben dinamikusak is. Jó lenne látni tőle egy képregényt, mert valószínű ott is brillírozna.

Összességében melegen ajánlott az Allansia Bérgyilkosai mindenkinek, aki a kilencvenes években volt gyerek, és falta ezeket a köteteket, de azoknak is, akik szeretnének rendhagyó élményt és a fantasyt is bírják, de még sosem találkoztak a műfajjal. Könnyen lehet, hogy rajongóvá válnak. A végére pedig egy igazi nosztalgia adalék: Szűcs Gyula, a Chameleon Comix főnöke még arra is figyelt, hogy a könyv szaga is pont olyan legyen, mint a régieké, és megnyugtatom a titkon könyveket szagolgatókat, akiket hülyének néznek esetleg miatta, hogy nem is olyan nagyon egyedi ez a szokás.

Kommentek

Ajánlott segédanyag gyakorlott újságíróknak – Elolvastuk a Transmetropolitan (A teljes gyűjtemény 1.) című képregényt

A Transmetropolitan egy olyan jövőben zajlik, ami talán nem is jövő, inkább amolyan alternatív jelen.

Ivadék képregények magyarul

Baromi jó dolog, hogy a Spawn kötetek meg tudnak jelenni Magyarországon, főleg ilyen perfekt fordítással és beírással.

Kaland, játék, halál – elolvastuk az Allansia Bérgyilkosai kötetet

A kötetbent minden megvan, ami a műfajban kell: fantasy, lapozgatás, harcok, gyakori halál.
35,017KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
696FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

Újra a Samsung a világ vezető telefongyártója

De az igazi nyertes a Xiaomi, akik felkerültek a dobogó harmadik fokára.

a Talayapa project – Premieren és dalról dalra a Trottel új lemeze

A Trottel Records a Trottel zenekar klasszikus sorlemezeit (nem feltétlenül időrendben) elkezdte újramasterelve kiadni LP-n, tavaly ősszel a The Same Story Goes On, idén...

Világjárvány idején is lehetnének koncertek a Restart-19 kísérlet eredményei szerint

A kísérletben több ezer önkéntes bevonásával tartottak koncertet a lipcsei Quarterback Immobilien Arenában.

The Triumph Of King Freak (A Crypt Of Preservation And Superstition) – Új dal és klip Rob Zombie-tól, jön a lemez is

The Lunar Injection Kool Aid Eclipse Conspiracy címmel február 12-én jelenik majd meg.

A Deftones újragondolta a White Pony-t – Jön a Black Stallion

Olyanok remixelték a dalokat, mint DJ Shadow, Robert Smith vagy Mike Shinoda.